Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα καθιερώθηκε με το άρθρο 10 του Ν.3220/28-1-2004. Για τη χορήγηση του επιδόματος εκδόθηκαν εγκύκλιοι από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ΠΟΛ.1155/29-12-2004, ΠΟΛ.1028/24-2-2005 κ.λπ. Οι δικαιούχοι, τα δικαιολογητικά υποβολής και οι προϋποθέσεις χορήγησης αναλύονται παρακάτω.

Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα καθιερώθηκε με το άρθρο 10 του Ν.3220/28-1-2004. Για τη χορήγηση του επιδόματος εκδόθηκαν εγκύκλιοι από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ΠΟΛ.1155/29-12-2004, ΠΟΛ.1028/24-2-2005 κ.λπ. Οι δικαιούχοι, τα δικαιολογητικά υποβολής και οι προϋποθέσεις χορήγησης αναλύονται παρακάτω.

Ποιοι το δικαιούνται

Το Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα καταβάλλεται για τους προπτυχιακούς φοιτητές των Ιδρυμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδος, καθώς και των Σχολών του Πανεπιστημίου της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εφ’ όσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις.

Το επίδομα χορηγείται για όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές της οικογένειας, εφ’ όσον διαμένουν σε άλλη πόλη αυτής της κύριας κατοικίας τους, ανεξάρτητα αν φοιτούν στην ίδια ή σε διαφορετικές Σχολές και πόλεις και διαμένουν σε μία ή περισσότερες οικίες.

Ποιοι δεν το δικαιούνται

Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, καθώς και οι φοιτητές των Αστυνομικών και Στρατιωτικών Σχολών.

Δικαιούχος λήψης επιδόματος

Το επίδομα χορηγείται στο πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής.

Κατ’ εξαίρεση δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφ’ όσον:

α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς

β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού

γ) είναι πάνω από 25 ετών

δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται προστατευόμενο μέλος.

Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που η σύζυγος είναι φοιτήτρια, εφ’ όσον έχει δικά της εισοδήματα και συντρέχουν και οι άλλες προϋποθέσεις, δικαιούχος είναι η ίδια. Δεν υπάρχει καταληκτική ηλικία δικαιούχου για τη χορήγηση του επιδόματος.

Διάρκεια επιδότησης

Χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της Σχολής ή του Τμήματος σύμφωνα με τον κανονισμό της λειτουργίας τους. Επισημαίνεται όμως, ότι η έναρξη φοίτησης συμπίπτει χρονικά με την αρχική εγγραφή στη Σχολή ή το Τμήμα ανεξαρτήτως εξαμήνου εγγραφής. Επομένως, αν για παράδειγμα φοιτητής που έχει εγγραφεί το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 (ανεξαρτήτως εξαμήνου, χειμερινού ή εαρινού) και η φοίτηση προβλέπεται τετραετής το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 δεν δικαιούται το επίδομα. Ο φοιτητής που εγγράφεται για πρώτη φορά στο πρώτο έτος αλλά στο β’ εξάμηνο (εαρινό) υποχρεούται να υποβάλλει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση εντός 5 πρώτων ημερών κάθε ημερολογιακού έτους καθώς δικαιούται ολόκληρο το επίδομα

Προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος

Προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος αυτού αθροιστικώς είναι οι εξής:

1) Ο φοιτητής να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του, σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του στην οποία οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.

Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θεωρείται ως μία πόλη. Επίσης, θεωρείται ως μια πόλη ο Νομός Αττικής, πλην όλων των νησιωτικών περιοχών του, καθώς και των πόλεων ή περιοχών του που απέχουν από το κέντρο της Αθήνας περισσότερο από σαράντα (40) χιλιόμετρα, οι οποίες θεωρούνται ως αυτοτελείς πόλεις.

Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι θεωρημένο σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. στο όνομα του γονέα ή του ίδιου του φοιτητή. Εάν υπάρχει συγκατοίκηση φοιτητών θα πρέπει να εμφανίζονται ως μισθωτές όλοι οι φοιτητές ή οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους. Γίνονται δεκτά μισθωτήρια με έναρξη ισχύος μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής των δικαιολογητικών, ανεξάρτητα αν πρόκειται για παλιό ή νέο φοιτητή. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε ξενοδοχείο ή πανσιόν υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζει ο φοιτητής βεβαίωση τουλάχιστον δίμηνης διαμονής , όπου θα αναφέρεται ότι έχει πραγματοποιηθεί εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο χορηγείται το επίδομα και σε καμία περίπτωση εκτός αυτού (π.χ. Αύγουστο), και απόδειξη παροχής υπηρεσιών (σε επικυρωμένο αντίγραφο) για το ίδιο διάστημα. Δεν θεωρείται μίσθωση η διαμονή σε φοιτητική εστία ή οικοτροφείο.

2) να αποδεικνύεται η φοίτησή τους με πιστοποιητικό της σχολής ή τμήματος, στο οποίο βεβαιώνεται ότι ο φοιτητής είχε επιτυχία στις εξετάσεις τουλάχιστον στα μισά του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του, που προβλέπεται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του προηγούμενου έτους ή των αντίστοιχων δύο εξαμήνων, εκτός του πρώτου έτους για το οποίο απαιτείται μόνο πιστοποιητικό εγγραφής.

3) το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους, να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανηλίκων τέκνων του, από κάθε πηγή. Η εν λόγω εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται.

4) οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τ.μ., με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών (3.000) χιλιάδων κατοίκων (πρέπει να αποδεικνύεται με επίσημο έγγραφο).

5) Διευκρινίζεται ότι οι κάτοικοι Κύπρου για την απόδειξη της κυριότητας ή μη κατοικίας, θα πρέπει να προσκομίζουν σχετική βεβαίωση από αρμόδια αρχή όπως π.χ. δημοτική, κοινοτική.

6) Σύμφωνα με το έγγραφο Φ5/17682/Β3/18.02.2005 του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκ/των Διεύθυνσης Σπουδών και Φοιτ. Μέριμνας οι Κύπριοι, καθώς και οι προερχόμενοι από τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φοιτητές ή σπουδαστές δικαιούνται να λαμβάνουν το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ανεξαρτήτως από τον τρόπο εισαγωγής τους, εάν και εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για τη χορήγησή του.

Δικαιολογητικά

Η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση χορήγησης του επιδόματος υποβάλλεται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους.

Με την αίτηση συνυποβάλλονται :

α) Πιστοποιητικό της Σχολής ή του Τμήματος που σπουδάζει ο φοιτητής, το οποίο εκδίδεται εντός των τριών πρώτων μηνών κάθε ημερολογιακού έτους και φέρει πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή της Γραμματείας του Τμήματος ή της Σχολής. Ειδικά για τους φοιτητές που έχουν εγγραφεί (για πρώτη φορά) στο πρώτο έτος σπουδών, στο πιστοποιητικό αναφέρεται μόνο η εγγραφή του φοιτητή στη Σχολή.

Στο πιστοποιητικό αναφέρονται αναλυτικά, το έτος εισαγωγής του φοιτητή, το έτος φοίτησης, τα συνολικά έτη σπουδών, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της Σχολής καθώς και η επιτυχία, τουλάχιστον στο ήμισυ, του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του προηγουμένου έτους ή των αντιστοίχων εξαμήνων, όπως αυτά προβλέπονται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.

β) Μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας στον τόπο φοίτησης και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των σαράντα (40) χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης στην οποία εδρεύει η Σχολή ή το Τμήμα αυτής, ανεξάρτητα αν βρίσκεται στον ίδιο ή σε άλλο νομό από την έδρα της σχολής.

Νικόλαος Π. Παπαγιάννης, οικονομολόγος, ΑΜΙΑ, συνεργάτης Επ. Ομάδας Epsilon7

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024