Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ποσά δαπανών που αφαιρούνται από τον φόρο

Ποσά δαπανών που αφαιρούνται από τον φόρο

Ποσά δαπανών που αφαιρούνται από τον φόρο

Μετά την αφαίρεση από το συνολικό καθαρό εισόδημα των δαπανών που αφαιρούνται από το εισόδημα, προκύπτει το φορολογητέο εισόδημα διακεκριμένα για κάθε σύζυγο, επί του οποίου υπολογίζεται ο φόρος με την κλίμακα του άρθρου 9.

Από το φόρο αυτό αφαιρούνται οι ακόλουθες δαπάνες, οι οποίες γράφονται στον πίνακα 7 της δήλωσης:

1) Έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν, καθώς και της διαφοράς δαπάνης για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη αναπήρων προστατευόμενων μελών με εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ (ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις γενικά, ακτινολογικές, συνδρομή για διαρκή ιατρική κάλυψη, οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική, έξοδα νοσηλείας και φαρμακευτική περίθαλψη σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, αμοιβές νοσοκόμου, αντικατάσταση μελών σώματος με τεχνητά μέλη, το 50% της δαπάνης για περίθαλψη ηλικιωμένων κ.λπ).

Το ποσό που αφαιρείται από τον φόρο ισούται με το 20% της δαπάνης ποσού έως 30.000,00 ευρώ και μέχρι 6.000,00 ευρώ ποσό μείωσης από φόρο για κάθε σύζυγο. Η έκπτωση από τον φόρο διενεργείται με αρχική, συμπληρωματική δήλωση εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη. Ο φόρος αφαιρείται από το πρόσωπο που αφορά η δαπάνη. Όταν δεν προκύπτει για το φορολογούμενο ποσό φόρου ή αυτός είναι μικρότερος από τη μείωση, ολόκληρο το ποσό ή η διαφορά μειώνει το φόρο του άλλου συζύγου.

2) Ενοίκιο κύριας κατοικίας. Το ποσό που αφαιρείται από τον φόρο ισούται με το 20% της δαπάνης ποσού μέχρι 1.200 ευρώ και μέχρι 240 ευρώ ποσό μείωσης από το φόρο. Ο υπολογισμός μείωσης γίνεται διακεκριμένα για το φορολογούμενο και κάθε τέκνο που τον βαρύνει. Η έκπτωση από τον φόρο διενεργείται με την αρχική, δήλωση εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη. Ο φόρος μερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος του καθενός δηλώθηκε με την αρχική δήλωση. Όταν δεν προκύπτει για το φορολογούμενο ποσό φόρου ή αυτός είναι μικρότερος από τη μείωση, ολόκληρο το ποσό ή η διαφορά μειώνει το φόρο του άλλου συζύγου.

3) Ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν. Το ποσό που αφαιρείται από τον φόρο ισούται με το 20% της δαπάνης ποσού μέχρι 1.200 ευρώ και μέχρι 240 ευρώ ποσό μείωσης από το φόρο. Ο υπολογισμός μείωσης γίνεται διακεκριμένα για το φορολογούμενο και κάθε τέκνο που τον βαρύνει. Η έκπτωση από τον φόρο διενεργείται με την αρχική, δήλωση εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη. Ο φόρος μερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος του καθενός δηλώθηκε με την αρχική δήλωση. Όταν δεν προκύπτει για το φορολογούμενο ποσό φόρου ή αυτός είναι μικρότερος από τη μείωση, ολόκληρο το ποσό ή η διαφορά μειώνει το φόρο του άλλου συζύγου.

4) Δίδακτρα για φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, κ.λπ.. Το ποσό που αφαιρείται από τον φόρο ισούται με το 20% της δαπάνης ποσού μέχρι 1.200 ευρώ και μέχρι 240 ευρώ ποσό μείωσης από το φόρο. Ο υπολογισμός μείωσης γίνεται διακεκριμένα για το φορολογούμενο και κάθε τέκνο που τον βαρύνει. Η έκπτωση από τον φόρο διενεργείται με την αρχική, δήλωση εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη. Ο φόρος μερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος του καθενός δηλώθηκε με την αρχική δήλωση. Όταν δεν προκύπτει για το φορολογούμενο ποσό φόρου ή αυτός είναι μικρότερος από τη μείωση, ολόκληρο το ποσό ή η διαφορά μειώνει το φόρο του άλλου συζύγου.

5) Τόκοι δανείων για δάνεια που συνάφθηκαν από 1-1-2003 και μετά για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Το ποσό που αφαιρείται από τον φόρο ισούται με το 20% της δαπάνης για κατοικία μέχρι 120 τ.μ. και δάνειο μέχρι 200.000 ευρώ και αναλογικά για κατοικία πάνω από 120 τ.μ. και δάνειο πάνω από 200.000 ευρώ. Η έκπτωση από τον φόρο διενεργείται με την αρχική,, συμπληρωματική δήλωση εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη. Ο φόρος αφαιρείται από το πρόσωπο που αφορά η δαπάνη.

6) Διατροφή που επιδικάσθηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη και καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο. Το ποσό που αφαιρείται από τον φόρο ισούται με το 20% της δαπάνης για δαπάνη μέχρι 3.000 ευρώ και μέχρι 600 ευρώ μείωση από το φόρο. Η έκπτωση από τον φόρο διενεργείται με την αρχική, συμπληρωματική δήλωση εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη. Ο φόρος αφαιρείται από το πρόσωπο που αφορά η δαπάνη.

7) Για το φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εφόσον εργάζεται ή κατοικεί για εννέα (9) τουλάχιστον μήνες μέσα στο έτος που απέκτησε το εισόδημα, σε παραμεθόρια περιοχή. Το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 60 ευρώ για κάθε παιδί που τον βαρύνει. Η έκπτωση από τον φόρο διενεργείται με την αρχική, συμπληρωματική δήλωση εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη. Ο φόρος αφαιρείται από το πρόσωπο που αφορά η δαπάνη. Όταν δεν προκύπτει για το φορολογούμενο ποσό φόρου ή αυτός είναι μικρότερος από τη μείωση, ολόκληρο το ποσό ή η διαφορά μειώνει το φόρο του άλλου συζύγου.

Σημείωση: Αν το συνολικό ποσό των παραπάνω μειώσεων είναι μεγαλύτερο από το φόρο που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα για το φορολογούμενο και τη σύζυγό του, η διαφορά δεν επιστρέφεται ούτε συμψηφίζεται.

Μετά την έκπτωση και των παραπάνω δαπανών από το φόρο, προκύπτει το τελικό ποσό φόρου για καταβολή ή επιστροφή.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024