Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9)

Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9)

Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9)

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων του έτους 2010 (για ακίνητα που υπάρχουν την 1η Ιανουαρίου 2010) δεν έχει μεταβολές. Η δήλωση είναι κοινή για τους έγγαμους και τα τέκνα που τους βαρύνουν, υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα, υπογράφεται από τον υπόχρεο και τη σύζυγο, εφόσον έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα ή από τον πληρεξούσιο που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί και θα συνοδεύεται με τα αποδεικτικά έγγραφα της αντιπροσώπευσης ή πληρεξουσιότητας, όταν η δήλωση υποβάλλεται από αντιπρόσωπο η πληρεξούσιο του υπόχρεου.

1.Υπόχρεοι υποβολής

1.1Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2010 έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα, τα οποία αποκτήθηκαν μέσα στο έτος 2009. Αν νομικά πρόσωπα δεν υποχρεούνται σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, θα υποβάλουν μόνο τη δήλωση στοιχείων ακινήτων τους, μέσα στις προθεσμίες που καθορίζονται.
1.2Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2010 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους, τα οποία είχαν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 τα προηγούμενα έτη (2005 έως 2009).
1.3.Ο υπόχρεος – φυσικό πρόσωπο που στην δήλωση Ε9 ετών 2005 έως 2009 συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως αυτή έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση. Οι μεταβολές που πρέπει να δηλωθούν είναι ο γάμος εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, η γέννηση τέκνου εφόσον εκείνο έχει ακίνητο στην κυριότητά του, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευομένων μελών σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή ο θάνατος.
1.4.Σε περίπτωση που προστατευόμενο μέλος έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αυτοτελώς σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, υποχρεούται το ίδιο και σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων.
1.5.Τα νομικά πρόσωπα που έχουν υποβάλλει Ε9 προηγουμένων ετών και έχουν διακόψει τις εργασίες τους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2009.

Τονίζεται ότι οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση της συζύγου και των προστατευομένων τέκνων αφορούν τα πρόσωπα που έχουν οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο. Π.χ. υπόχρεος σε δήλωση αποκτά δίδυμα (αγόρι και κορίτσι) εντός του 2009. Γίνεται δωρεά στο αγόρι ενός αγροτεμαχίου. Στην περίπτωση αυτή, ο υπόχρεος, στην πρώτη σελίδα του Ε9 θα αναγράψει τα στοιχεία μόνο του υιού και θα περιγράψει στο εσωτερικό του εντύπου το αγροτεμάχιο.
Σημειώνεται ότι η υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων αφορά τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου 2010, άσχετα αν αυτά εν τω μεταξύ έχουν μεταβιβαστεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

2.Από ποιόν αναγράφονται τα ακίνητα

Τα ακίνητα ή τα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, ανεξάρτητα από τη μεταγραφή τους, για τις ανάγκες συμπλήρωσης της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), αναγράφονται στην οικεία δήλωση από:
Α) τον κύριο του ακινήτου, από την ημερομηνία σύνταξης του οριστικού συμβολαίου κτήσης,
Β) τον κύριο του ακινήτου, από την ημερομηνία τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης καταδίκης σε δήλωση βουλήσεως ή δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται δικαίωμα κυριότητας ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο από οποιαδήποτε αιτία,
Γ) τον υπερθεματιστή, από την ημερομηνία σύνταξης της κατακυρωτικής έκθεσης, σε περιπτώσεις πλειστηριασμού,
Δ) τους κληρονόμους ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα:
• από τους εκ διαθήκης κληρονόμους κατά το ποσοστό τους, εφόσον έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι τις 31/12/2009,
• από τους εξ αδιαθέτου κληρονόμους κατά το ποσοστό τους, εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι τις 31/12/2009,
• από όσους έχουν αποκτήσει ακίνητο με οριστικό συμβόλαιο δωρεάς αιτία θανάτου (πρόταση και αποδοχή), εφόσον ο θάνατος επήλθε μέχρι 31/12/2009,
Ε) το νομέα επίδικων ακινήτων,
ΣΤ) τον εκ προσυμφώνου αγοραστή, εφόσον στο προσύμφωνο πώλησης υπάρχει ο όρος της αυτοσύμβασης και δεν έχει συνταχθεί το οριστικό συμβόλαιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2009. Εξαιρούνται τα εργολαβικά προσύμφωνα. Σε κάθε άλλη περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου με προσύμφωνο, υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων είναι ο εκ προσυμφώνου πωλητής, ανεξάρτητα αν έχει παραδοθεί η χρήση του ακινήτου στον εκ προσυμφώνου αγοραστή,
Ζ) τον αγοραστή σε περίπτωση διαλυτικής αίρεσης και από τον πωλητή σε περίπτωση αναβλητικής αίρεσης στις περιπτώσεις σύνταξης συμβολαίων με αίρεση,
Η) τον δικαιούχο διαμερίσματος – κατοικίας του Ο.Ε.Κ. κατά πλήρη κυριότητα, από την ημερομηνία παράδοσης του ακινήτου για χρήση.

3.Χρόνος υποβολής

Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων έτους 2010 υποβάλλονται αυτοτελώς τις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για:
• τα φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 62 του Ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α’),
• τις εταιρείες που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 64 του 2238/1994,
• τα νομικά πρόσωπα του άρθρου 101 του Ν. 2238/1994, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 107 του Ν. 2238/1994. Όσα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 2 του άρθρου 101 του Ν. 2238/1994 δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, υποβάλλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2010 στις προθεσμίες που ορίζονται από την περίπτωση β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 107 του Ν. 2238/1994,
• τα νομικά πρόσωπα τα οποία λόγω υπερδωδεκάμηνης χρήσης δεν υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) υποβάλλεται με τη λήξη του πρώτου τμήματος αυτής (δωδεκάμηνης ή μικρότερης χρονικής διάρκειας εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η μεταβολή), μέχρι τη δέκατη ημέρα του πέμπτου μήνα από τη λήξη του οικείου ημερολογιακού έτους,
• τα νομικά πρόσωπα που βρίσκονται σε εκκαθάριση και υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος με τη λήξη της εκκαθάρισης ή διάλυσης, υποβάλλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) την ίδια ημερομηνία με αυτή.
Να σημειωθεί ότι ειδικά για την δήλωση στοιχείων ακινήτων 2010 μέσω του διαδικτύου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής παρατείνεται έως την 30η Ιουνίου 2010 βάσει της ΠΟΛ.1041/15-04-2010.

4.Τρόπος υποβολής

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2010 υποβάλλεται είτε μέσω διαδικτύου (εμπρόθεσμη αρχική δήλωση 2010), είτε χειρόγραφα στις οικείες Δ.Ο.Υ..

Σωτήριος Δημ. Φραντζανάς, οικονομολόγος, MSc in Acc. & Fin., συνεργάτης της Επιστημονικής Ομάδας της Epsilon Net

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024