Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Από το μικροσκοπικό Μεγάλο Δουκάτο για τις Βρυξέλλες

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Από το μικροσκοπικό Μεγάλο Δουκάτο για τις Βρυξέλλες

O Zαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της ΕΕ, σχεδόν 20 χρόνια στο  Λουξεμβούργο. Διεκδικεί πλέον και επίσημα τη θέση του Ζοζέ Μπαρόζο για λογαριασμό του ΕΛΚ. Φίλος της Ελλάδας, ίσως ο τελευταίος με ευρωπαϊκό όραμα στην ΕΕ, φιλοδοξεί να συνεχίσει μια παράδοση για το Μεγάλο Δουκάτο: αυτή που το θέλει να είναι «φυτώριο» Επιτρόπων.

O 60χρονος Zαν Κλοντ Γιούνκερ προέρχεται από το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου και κατέχει ένα ακόμα μεγαλύτερο ρεκόρ. Είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της ΕΕ και ένας από τους μακροβιότερους δημοκρατικά εκλεγμένους πολιτικούς του κόσμου. Υπήρξε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου για κάτι λιγότερο από 20 χρόνια, καθώς και υπουργός Οικονομικών. Με αυτή του την ιδιότητα διατέλεσε και πρόεδρος του Eurogroup μέχρι να παραδώσει στον ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ, τo 2013.

Διεκδικεί πλέον και επίσημα τη θέση του Ζοζέ Μπαρόζο για λογαριασμό του ΕΛΚ. Φίλος της Ελλάδας, φιλοδοξεί να συνεχίσει μια παράδοση για το Μεγάλο Δουκάτο: αυτή που το θέλει να είναι «φυτώριο» Επιτρόπων: Ο Γκαστόν Τόρν το 1981 και ο Ζακ Σαντέρ το 1995.

Γιος εργάτη σε χαλυβουργία, ο Γιούνκερ σπούδασε Νομικά και αναμείχθηκε με την πολιτική το 1984.

Το 1989 ένα τροχαίο ατύχημα τον έριξε σε κώμα για δύο εβδομάδες, εκείνος όμως κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα της υγείας του και να επιστρέψει στην πολιτική. Το 1995 διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου τον Ζακ Σαντέρ, ο οποίος έγινε πρόεδρος της Κομισιόν.

Παρέμεινε πρωθυπουργός έως το 2012, όταν το γνωστό σκάνδαλο παρακολουθήσεων που ταρακούνησε όλη την ΕΕ τον οδήγησε στην απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς τον εγκατέλειψαν και οι κυβερνητικοί του σύμμαχοι.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CSV) του οποίου ηγείται κέρδισε τις εκλογές, ωστόσο, τα υπόλοιπα κόμματα αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό και να τον αφήσουν στην Αντιπολίτευση.

Ο Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup (2005-2013) υπερασπίστηκε με σθένος την ανάγκη η Ελλάδα να μείνει στο ενιαίο νόμισμα. Δεν έκρυψε μάλιστα την ανησυχία του για την ίδια τη Νομισματική Ένωση σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγείτο στην έξοδο.

Επίσης, δεν έκρυψε ποτέ τους προβληματισμούς του για τον τρόπο που η Ευρώπη χειρίστηκε συνολικά την κρίση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, χωρίς να εξαιρεί από την κριτική του τους χειρισμούς της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

Παρόλα αυτά, κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξή της για το χρίσμα του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν. Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε η δεύτερη πρόταση στήριξης της υποψηφιότητάς του (όπως προβλέπεται) να προέρχεται από την Ελλάδα και τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.

Αρκετοί βέβαια του καταλογίζουν υποχωρητικότητα έναντι της καγκελαρίου τα χρόνια που ο άξονας Μέρκελ-Σαρκοζί λειτουργούσε αρμονικά και αποφάσιζε για την Ευρωζώνη.

Ο Γιούνκερ τάσσεται υπέρ της στενότερης ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας, αλλά και της Τραπεζικής Ένωσης, προκειμένου να μην ξαναζήσει η Ευρώπη παρόμοια κρίση χρέους.

Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γιούνκερ τάσσεται επίσης υπέρ της διά νόμου διασφάλισης κατώτερων μισθών σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, ώστε ο καθένας που εργάζεται να μπορεί να ζήσει από την εργασία του.

Υπέρμαχος της ΕΕ, ο τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εκτιμά ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει ποτέ να συγκροτηθεί στο μοντέλο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, καθώς όπως σημειώνει «η ΕΕ δεν μπορεί να ενισχυθεί, αποδυναμώνοντας τα εθνικά κράτη».

Για τον ίδιο, τα κρατη-μέλη θα πρέπει να έχουν αρμοδιότητες εκεί όπου βρίσκουν καλύτερες ρυθμίσεις από την ΕΕ, η οποία δεν μπορεί να φροντίζει για τα πάντα».

Aπόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024