Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ακτιβιστής Μποβέ και η πολύγλωσση Κέλερ δίνουν τη μάχη για τους Πράσινους

Ο ακτιβιστής Μποβέ και η πολύγλωσση Κέλερ δίνουν τη μάχη για τους Πράσινους

O 63χρονος Ζοζέ Μποβέ είναι ίσως ο πιο γνωστός γάλλος ακτιβιστής. Αγρότης, συνδικαλιστής και πολιτικός έγινε ιδιαίτερα γνωστός το 1976 στην κινητοποίηση κατά της επέκτασης μιας στρατιωτικής βάσης στη νότια Γαλλία, η οποία θα απαιτούσε την «έξωση» των κτηνοτρόφων της περιοχής. Τελικά, το σχέδιο ματαιώθηκε και ο ίδιος ο Μποβέ αποφάσισε να ασχοληθεί με την […]

O 63χρονος Ζοζέ Μποβέ είναι ίσως ο πιο γνωστός γάλλος ακτιβιστής. Αγρότης, συνδικαλιστής και πολιτικός έγινε ιδιαίτερα γνωστός το 1976 στην κινητοποίηση κατά της επέκτασης μιας στρατιωτικής βάσης στη νότια Γαλλία, η οποία θα απαιτούσε την «έξωση» των κτηνοτρόφων της περιοχής. Τελικά, το σχέδιο ματαιώθηκε και ο ίδιος ο Μποβέ αποφάσισε να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία και την παραγωγή Ροκφόρ.

Μια 20ετία αργότερα έγινε ακόμα πιο γνωστός με την προσπάθειά του να διαλύσει ένα εστιατόριο McDonald’s στη Γαλλία, διαμαρτυρόμενος για το πλαφόν των ΗΠΑ στην εισαγωγή γαλλικού τυριού Ροκφόρ. Για τα όσα έγιναν στο εστιατόριο καταδικάστηκε σε τρίμηνη φυλάκιση. Πέρασε 44 μέρες στη φυλακή από όπου αποφυλακίστηκε την 1η Αυγούστου 2002.

Ο Μποβέ διεκδίκησε και την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας στις εκλογές του 2007, όταν κέρδισε ο Νικολά Σαρκοζί. Έλαβε μόλις το 1,32% των ψήφων.

Το 2009 εξελέγη στο Ευρωκοινοβούλιο και εντάχθηκε στην ομάδα των Ευρωπαίων Πρασίνων. Στο μανιφέστο του εν όψει των εκλογών για την ανανέωση του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και εν όψει της επιλογής του νέου προέδρου της Κομισιόν τονίζει την ανάγκη να μπει τέλος στη λιτότητα και να οικοδομηθεί μια πιο δημοκρατική ΕΕ. Τα βάζει όμως και με τον λαϊκισμό που καλλιεργείται από τα δεξιά και τα αριστερά και στρέφει τον έναν λαό ενάντια στον άλλο. «Καμία χώρα, όσο ένδοξο και αν είναι το παρελθόν της δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνη. Χρειάζεται να δουλέψουμε για να οικοδομήσουμε αληθινή αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ευρώπης στα ζητήματα που συνιστούν τη δική μας πλατφόρμα και στα ζητήματα που θα κάνουν τους πολίτες να διεκδικήσουν και πάλι την κυριαρχία τους. Αυτή είναι η δική μας ιδέα για την ‘ομοσπονδιακή Ευρώπη’» σημειώνει.

H 32χρονη γερμανίδα Σκα Κέλερ είναι πολύγλωσση και με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες σπουδές: τουρκική γλώσσα, ισλαμικές και εβραϊκές σπουδές. Από μικρή στις τάξεις των Πρασίνων, εξελέγη ευρωβουλευτής το 2009 και ειδικεύεται σε ζητήματα μετανάστευσης, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και ΕΕ-Μεξικού.

Η ίδια εξηγεί στο δικό της μανιφέστο ότι έχοντας μεγαλώσει στα σύνορα Γερμανίας-Πολωνίας είδε από πρώτο χέρι πώς η Ευρώπη που ρίχνει τα σύνορα μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα. Όμως αυτό δεν ισχύει σήμερα στην ΕΕ της ανεργίας των νέων, στην ΕΕ που σηκώνει τείχη.

Παράλληλα τονίζει ότι οι Πράσινοι δεν βλέπουν την οικολογία και την οικονομία ως δύο αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά ως δύο τομείς που μπορούν να συνυπάρχουν.

«Δεν είχα στόχο να ασχοληθώ με την πολιτική, αλλά όταν κοιτάς γύρω σου βλέπειες πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Για μένα ήταν η εκμετάλλευση των ζώων, οι νεοναζί στην πόλη που μεγάλωσα και οι οποίοι απειλούσαν τους μετανάστες, οι ανισότητες των δύο φύλων, ζητήματα περιβάλλοντος… Για μένα ήταν προφανές. Έπρεπε να κάνω κάτι» καταλήγει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024