Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάρτιν Σουλτς: Ο βιβλιοπώλης που ανήλθε στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΕ

Μάρτιν Σουλτς: Ο βιβλιοπώλης που ανήλθε στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΕ

Ο... ταπεινός βιβλιοπώλης με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο που εγκατέλειψε το σχολείο, αποτελεί σήμερα μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στην Ευρώπη. Ο Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θεωρείται φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο… ταπεινός βιβλιοπώλης με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο που εγκατέλειψε το σχολείο, αποτελεί σήμερα μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στην Ευρώπη. Ο Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θεωρείται φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης, έλαβε πριν από μερικές ημέρες επισήμως το χρίσμα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο Σουλτς γεννήθηκε στο Χέλραθ, κοντά στη γερμανική πόλη Άαχεν, το 1955. Μεγαλώνοντας κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και την Ολλανδία, έμαθε να μιλά εκτός από γερμανικά, και ολλανδικά και γαλλικά (αλλά και αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά). Τη δεκαετία του 1970 ξεκίνησε να εργάζεται ως βιβλιοπώλης και με τη βοήθεια του αδελφού του συγκέντρωσε αρκετά χρήματα, ώστε να ανοίξει το δικό του βιβλιοπωλείο στο Βίρζελεν, υπεύθυνος του οποίου υπήρξε μέχρι το 1994.

Πολιτικές ανησυχίες είχε από πολύ μικρός. Είχε ενταχθεί στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα από τα 19 του χρόνια και μάλιστα είχε διατελέσει πρόεδρος μιας τοπικής ομάδας Νέων του κόμματος. Η καριέρα του στην πολιτική ξεκίνησε το 1987, όταν -σε ηλικία 31 ετών- εξελέγη δήμαρχος του Βιρζέλεν. Υπήρξε, μάλιστα, ο νεότερος δήμαρχος στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Από το 1994 εκλέγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις τάξεις του οποίου ανήλθε γρήγορα. Το 2000 έγινε πρόεδρος των Γερμανών ευρωβουλευτών Σοσιαλδημοκρατών, ενώ το 2004 εξελέγη πρόεδρος της σοσιαλιστικής ευρωομάδας. Στις αρχές του 2012 διορίσθηκε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, βάσει συμφωνίας εναλλαγής στη θέση με τους Συντηρητικούς.

Το όνομα του Σουλτς έγινε γνωστό εξαιτίας μιας σύγκρουσης με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το 2003, ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας, προκάλεσε διπλωματική διαμάχη ανάμεσα σε Ρώμη και Βερολίνο, όταν είπε ότι ο Σουλτς θα ήταν ιδανικός για τον κινηματογραφικό ρόλο του «κάπο» ενός ναζιστικού στρατοπέδου. «Kapo» ονομαζόταν ο κρατούμενος που απολάμβανε προνόμια, επειδή επιτηρούσε τους υπόλοιπους κρατούμενους.

Ο γενειοφόρος πολιτικός είχε εξοργίσει τον Μπερλουσκόνι, επειδή είχε ασκήσει κριτική στη σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στον πολιτικό ρόλο του «Καβαλιέρε» και την μιντιακή αυτοκρατορία του.

Ο 56χρονος πολιτικός ζει μια πολύ αυστηρή ζωή. Δεν καπνίζει και δεν πίνει. Δεν διστάζει να πει αυτό που σκέφτεται δημοσίως, γεγονός που τον έχει φέρει σε σύγκρουση με πολλές πολιτικές ομάδες, ανάμεσά τους με τους γάλλους σοσιαλιστές, τους οποίους είχε κάποτε παρομοιάσει με περιστέρια.
«Όταν είναι ψηλά, κουτσουλάνε στο πρόσωπό σου και όταν είναι χαμηλά, τρώνε από το χέρι σου» είπε κάποτε σε δημοσιογράφους.

Οι ευρωσκεπτικιστές και οι ακροδεξιοί τον μισούν. «Ο κ. Σουλτς έχει το πρόσωπο του Λένιν και μιλά σαν τον Χίτλερ» είπε κάποτε ο Ζαν Μαρί Λε Πεν, όταν ο Σουλτς κατάφερε να εμποδίσει να προεδρεύσει στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2009, ως το παλαιότερο μέλος του Σώματος.

Οι προτεραιότητές του για την Κομισιόν

Ο Σουλτς έχει δηλώσει ότι η νούμερο ένα προτεραιότητά του ως προέδρου της Κομισιόν θα ήταν η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας για τους Ευρωπαίους. Έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να πει σε πέντε χρόνια ότι βοήθησε στη μείωση της ανεργίας των νέων και ότι έβαλε τέλος στους άδικους μισθούς. Έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δει την ψαλίδα ανάμεσα στα πλούσια και στα φτωχά κράτη-μέλη της ΕΕ να μειώνεται, την φορολογική απάτη να καταπολεμάται και το τραπεζικό σύστημα να γίνεται «ξανά ασφαλές».

Πρόσφατα, εκθέτοντας την άποψή του για το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί η Κομισιόν, ο Μάρτιν Σουλτς είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πρέπει να σταματήσει να ψάχνει σε ποια γωνιά δεν έχει ακόμη μπλεχτεί» και να εξεταστεί καλύτερα η κατάτμηση της πολιτικής σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Όσον αφορά την στάση απέναντι στη γερμανίδα καγκελάριο, ο γερμανός Σοσιαλδημοκράτης επισημαίνει: «Δεν είμαι από εκείνους που συμφωνούν ό,τι κι αν πει η Μέρκελ, αλλά ένα δεν μπορώ να δεχτώ: Να κάθονται (στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Συνόδου) 28 αρχηγοί κρατών και στο τέλος να φταίει μόνο η Μέρκελ».

«Έχουμε ανάγκη από έναν συνδυασμό μεταξύ μίας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής διαρκείας και ενός σχεδίου οικονομικής ρελάνς από τις στρατηγικές επενδύσεις και τον αγώνα ενάντια στο ανεργία των νέων» υποστήριξε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Σε ερώτηση, «Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος των ευρωπαϊκών θεσμών», ο Σουλτς θεωρεί πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι εκεί για να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία κι ότι για οποιαδήποτε απόφαση απαιτείται κοινοβουλευτική συναίνεση.

«Εάν δηλαδή το δούμε ανταγωνιστικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να έπεται των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάθε μέτρο που αφορά την ευρωζώνη, θα πρέπει επίσης να ελέγχεται και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, είναι αναγκαίο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει το μονοπώλιο της πρωτοβουλίας, να θεσμοθετεί δημοκρατικά. Για το λόγο αυτό είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν» είπε.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024