Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το εκλογικό σύστημα

Το εκλογικό σύστημα

Το σύστημα εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αμιγές αναλογικό και οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική, ελεύθερη και μυστική ψηφοφορία. Από τις ευρωεκλογές του 2014 οι ευρωβουλευτές αναδεικνύονται απευθείας με σταυρό προτίμησης από τους πολίτες κι όχι με λίστα επιλογής από τα κόμματα. Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν από έναν έως τέσσερις σταυρούς […]

Το σύστημα εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αμιγές αναλογικό και οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική, ελεύθερη και μυστική ψηφοφορία.

Από τις ευρωεκλογές του 2014 οι ευρωβουλευτές αναδεικνύονται απευθείας με σταυρό προτίμησης από τους πολίτες κι όχι με λίστα επιλογής από τα κόμματα.

Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν από έναν έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης. Περισσότεροι σταυροί προτίμησης δεν καθιστούν άκυρο το ψηφοδέλτιο. Το ψηφοδέλτιο προσμετράται υπέρ του κόμματος, αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

Στις ευρωεκλογές, η Ελλάδα θεωρείται ως ενιαία εκλογική περιφέρεια. Οι έδρες κατανέμονται μεταξύ όλων των συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων που μετέχουν στις εκλογές, ανάλογα με το συνολικό αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων που θα λάβουν σ’ ολόκληρη την Επικράτεια.

Κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων, που δεν συγκέντρωσε ποσοστό έγκυρων ψηφοδελτίων τουλάχιστον ίσο με το 3% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων, δεν δικαιούται έδρα μέλους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι έδρες που παραμένουν αδιάθετες παραχωρούνται ανά μία και μέχρις εξαντλήσεως τους στους συνδυασμούς που έχουν το μεγαλύτερο κατά σειρά, μετά την πρώτη φάση, αχρησιμοποίητο υπόλοιπο εκλογικής δύναμης και αρχή γίνεται από τους συνδυασμούς οι οποίοι δεν χρησιμοποίησαν το υπόλοιπο αυτό για κατάληψη έδρας από τη δεύτερη φάση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024