Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιστορίες bullying: Προσπαθούσα να μην τους δείξω πόσο πονάω…

Ιστορίες bullying: Προσπαθούσα να μην τους δείξω πόσο πονάω…

Ο Κ. έζησε τον εκφοβισμό και τη βία από πολύ μικρή ηλικία μέσα στο σχολείο. Δεν μίλησε, κλείστηκε στον εαυτό του και φλέρταρε με την αυτοκτονία. Σήμερα στην ενήλικη πια ζωή του έχει μάθει ότι καμία μορφή βίας δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή. «Μας μάθανε να φταίμε και να ζούμε με την ενοχή. Μη φοβάστε να μιλήσετε» λέει στο in.gr.

Ο Κ. έζησε τον εκφοβισμό και τη βία από πολύ μικρή ηλικία μέσα στο σχολείο. Δεν μίλησε, κλείστηκε στον εαυτό του και φλέρταρε με την αυτοκτονία. Σήμερα στην ενήλικη πια ζωή του έχει μάθει ότι καμία μορφή βίας δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή. «Μας μάθανε να φταίμε και να ζούμε με την ενοχή. Μη φοβάστε να μιλήσετε» λέει στο in.gr.

Ο σχολικός εκφοβισμός ξεκίνησε για τον Κ στο δημοτικό. Και εντάθηκε την περίοδο του γυμνασίου και του λυκείου.

»Είχα ωραία παιδικά χρόνια και σαν παιδί ήμουν φυσιολογικό. Ήμουν όμως πιο ευαίσθητο από τα άλλα παιδιά και πιο μαζεμένο. Στο σχολείο η ζωή μου άλλαξε γιατί αυτά τα χαρακτηριστικά με έκαναν αδύναμο. Πήγαινα στο σχολείο και από την ώρα που θα καθόμουν υπήρχαν συνθήματα για το πώς με λένε (στιχάκια με το επώνυμο), αποκλεισμός από δραστηριότητες, κοροϊδία για την εμφάνιση μου. Κάποιες φορές συνθήματα στον πίνακα και ζωγραφιές και γέλια. Στο διάλειμμα υπήρχαν και μέρες που με σπρώχνανε, με ρίχνανε στο πάτωμα ή με στρίμωχναν σε μια γωνία βίαια. Ντρεπόμουν και έβαζα το κεφάλι κάτω. Ήθελα να εξαφανιστώ, να περάσω απαρατήρητος. Προσπαθούσα να μη τους διευκολύνω ούτε να τους δείξω πόσο πονάω. Έβγαινα πρώτος στο διάλειμμα και έμπαινα τελευταίος. Δεν ήθελα να πηγαίνω σχολείο, ούτε φροντιστήριο.

»Στο σπίτι κλεινόμουν στο δωμάτιο και φανταζόμουν άλλους κόσμους. Έκανα όνειρα ότι κάποτε θα τελειώσει. Θυμάμαι στην προσευχή μου ζητούσα από το Θεό να με κάνει απλά ένα φυσιολογικό παιδί. Σκέφτηκα ότι έτσι θα πρέπει να ζω. Ότι λόγω ευαισθησίας και διαφορετικότητας μου αξίζει και δε μπορώ να κάνω κάτι. Όλο αυτό με έκανε να θέλω να πεθάνω. Και τότε έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτες σκέψεις αυτοκτονίας. Αν και το έγραψα δεν το τόλμησα. Οι φίλοι μου δεν με υπερασπίστηκαν και θεωρώ ότι φοβήθηκαν την στοχοποίηση».

Ο Κ. περιγράφει τους «δράστες» του bullying ως παιδιά που προέρχονταν από προβληματικές οικογένειες. «Κάποια ήταν παιδιά χωρισμένων γονιών, κάποια είχαν και από το σπίτι τους δεχτεί βία και τη μετέφεραν στο σχολικό περιβάλλον. Μερικά ένιωθαν και τα ίδια ανασφάλεια και εντάχθηκαν στην ομάδα των bullies ώστε να ανήκουν κάπου. Δε κατηγορώ κανέναν. Άλλωστε οι πιο πολλοί έχουν χαθεί και δεν προχώρησαν καθόλου στη ζωή τους».

Ο ίδιος, όπως μας λέει, δε μίλησε σε κανένα. Φοβήθηκε ότι τα πράγματα θα γίνονταν χειρότερα. «Η σχολική κοινότητα ήταν παντελώς απούσα. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Σκέφτηκα να αλλάξω σχολείο άλλα θεώρησα ότι θα μου συμβούν και εκεί τα ίδια. Οι γονείς θεωρούσαν ξεφτίλα το παιδί τους να μην είναι μάγκας και πρώτος οπότε ένιωσα ντροπή να πάω να μιλήσω και απλά το υπόμενα. Αυτό δυσκόλεψε τη σχέση με τον πατέρα μου από τον οποίο απομακρύνθηκα».

Όταν ο Κ. τελείωσε το σχολείο οι μνήμες ήταν ακόμη νωπές. «Είχα φοβίες ότι θα με κοροϊδέψουν, ότι έχω κάτι το περίεργο. Στο πανεπιστήμιο δυσκολεύτηκα στην αρχή να κοινωνικοποιηθώ. Όταν κάποιος πήγαινε να μου κάνει πλάκα εγώ σηκωνόμουν και έφευγα. Οι φίλοι μου αν και ήθελαν να με κάνουν παρέα πάντα έλεγαν ότι ήμουν στην τσίτα. Όπως καταλαβαίνετε η αυτοπεποίθηση – αυτοεκτίμηση ήταν δύσκολο πράγμα για μένα. Δεχόμουν σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μου εκφοβισμό σαν κάτι δεδομένο (π.χ. την περίοδο του στρατού όπου ήταν η χειρότερη μου). Οι σχέσεις με το άλλο φύλο, επίσης, παραμένουν δύσκολες. Αν και τελείωσα Πολυτεχνείο, έχω Msc, και δημοσιεύσεις δε μπόρεσα να τις χαρώ και να εκτιμήσω όσα πέτυχα. Υπήρχε πάντα ένα αλλά… Τώρα με ψυχολογική υποστήριξη προσπαθώ να βάλω τα τουβλάκια σωστά έστω και τώρα να μπορέσω να ζήσω καλύτερα. Έχω αποκλείσει το τελείως φυσιολογικά. Είναι βιώματα που όταν ένα παιδί είναι πιο ευαίσθητο το ταλαιπωρούν. Κάποιοι είναι πιο δυνατοί, κάποιοι άλλοι όχι τόσο».

Για τον Κ. το πιο σημαντικό για ένα παιδί που δέχεται bullying είναι να καταφέρει να σπάσει τη σιωπή του, να μιλήσει είτε στους γονείς του, είτε στους καθηγητές του.

«Βία και εκφοβισμός υπάρχουν παντού. Στο στρατό υπάρχει μεγάλη πίεση και βία. Και εκεί πρέπει να υπάρχει βοήθεια. Επίσης στη δουλειά μεταξύ αφεντικού και υφιστάμενων. Βλέπουμε και τη σωματική και ψυχολογική βία που ασκείται και μεταξύ των συντρόφων σε μια σχέση. Καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή ούτε αποδεκτή και πρέπει να αντιδρούμε. Δεν φταίμε για όλα εμείς. Μας μάθανε να φταίμε και να ζούμε με την ενοχή. Μη φοβάστε να μιλήσετε».

Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024