Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υποτροφίες & Χρηματοδότηση

Υποτροφίες & Χρηματοδότηση

Οδηγός για τις υποτροφίες σπουδών. Υποτροφίες και κληροδοτήματα εσωτερικού και εξωτερικού, πηγές χρηματοδότητης, συμβουλές


του Ορέστη Τσίναλη

Η εύρεση κατάλληλων μορφών χρηματοδότησης για σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό είναι σε πολλές περιπτώσεις αναγκαία προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των στόχων και των φιλοδοξιών ενός μαθητή, φοιτητή, επαγγελματία ή ερευνητή. Οι υποτροφίες είναι ο κατεξοχήν τρόπος με τον οποίο πολλοί άνθρωποι χρηματοδοτούν τις σπουδές τους σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό ή μεταδιδακτορικό/ερευνητικό επίπεδο.

Οι υποτροφίες για τις οποίες έχει τη δυνατότητα να κάνει αίτηση ένας μαθητής ή σπουδαστής που έχει αποφοιτήσει από εκπαιδευτικό ίδρυμα αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος, χωρίζονται σε δύο ευρύτερες κατηγορίες: Τις υποτροφίες και τα κληροδοτήματα από φορείς της Ελλάδας και αυτές που παρέχονται από φορείς του εξωτερικού, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος γίνει δεκτός από ίδρυμα άλλης χώρας. Ενώ για την πρώτη περίπτωση οι πηγές χρηματοδότησης είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστές, στην περίπτωση των σπουδών στο εξωτερικό θα πρέπει κανείς να αναζητήσει πληροφορίες μέσω ενδιάμεσων φορέων στη χώρα που τον ενδιαφέρει, αλλά και μέσω προσωπικής επικοινωνίας με τα αρμόδια γραφεία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για των οποίων τα προγράμματα προτίθεται να κάνει αίτηση.

Τα βασικά κριτήρια επιλογής υποτρόφων είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο βαθμός πτυχίου/διπλώματος, οι επιδόσεις σε μαθήματα σχετικά με τον τομέα εξειδίκευσης για τον οποίο προκηρύσσεται η υποτροφία, η καλή γνώση της ξένης γλώσσας του τόπου σπουδών, η οικονομική κατάσταση του αιτούντα και, ορισμένες φορές, η καταγωγή από συγκεκριμένο τόπο.


in.gr

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024