Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σπουδές στην Βρετανία

Σπουδές στην Βρετανία

Η Βρετανία είναι ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Η εμπειρία της εκπαίδευσης

Η Βρετανία είναι ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Η γλώσσα είναι οικεία, η χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, φυσικά, είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα. Οι επιλογές είναι πολλές καθώς στη Βρετανία λειτουργούν σχεδόν 147 κρατικά και διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια. Το κόστος ζωής είναι αρκετά υψηλό, ιδιαίτερα στο Λονδίνο, όπου τα ενοίκια των διαμερισμάτων, όσο προσεγγίζουμε τη ζώνη του κέντρου, είναι σχεδόν απλησίαστα. Σε περιοχές εκτός Λονδίνου, το κόστος είναι σίγουρα χαμηλότερο, η ζωή πιο ήρεμη και με λιγότερες επιλογές. Υπάρχουν πανεπιστήμια, που είναι σαν κλειστές κοινότητες και είναι εντελώς απομονωμένα, άλλα βρίσκονται σε λιμάνια και άλλα έχουν την έδρα τους σε μικρότερες πόλεις ή χωριά.

Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν διαμονή στους πανεπιστημιακούς κοιτώνες ή σε ανεξάρτητα διαμερίσματα, εκτός πανεπιστημιούπολης. Ελάχιστα πανεπιστήμια δεν παρέχουν κοιτώνες αλλά κατά κύριο λόγο τα πανεπιστήμια διαθέτουν δωμάτια στις φοιτητικές εστίες μόνο για τον πρώτο χρόνο φοίτησης. Το κόστος της διαμονής εκτός πανεπιστημιούπολης, όπως είπαμε, εξαρτάται τόσο από την πόλη, στην οποία βρίσκεστε, όσο και από το μέγεθος του διαμερίσματος καθώς και από τις παροχές του. Οι συγκοινωνίες είναι επαρκείς για τις μετακινήσεις σας, είτε με τρένο είτε με λεωφορεία, αλλά θα υπάρχει πάντα ο περιορισμός της ώρας, καθώς τα τρένα σταματούν να λειτουργούν γύρω στις 12 το βράδυ. Η ενοικίαση ή αγορά αυτοκινήτου θέλει ιδιαίτερη προσοχή, αφού, όπως ξέρουμε, οι Βρετανοί, οδηγούν σε αντίθετη φορά από εμάς.

Επιλογή πανεπιστημίου

Ο πιο εύκολος τρόπος για να ενημερωθείτε για τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι να επισκεφθείτε μία από τις εκθέσεις που διοργανώνονται δύο φορές το χρόνο από το Βρετανικό Συμβούλιο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη . Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε με εκπροσώπους του κάθε ιδρύματος και να τους ρωτήσετε για τα διαθέσιμα προγράμματα σπουδών, τους καθηγητές, τα δίδακτρα, το κόστος διαβίωσης κ.λπ.

Το Βρετανικό Συμβούλιο, κάθε Τετάρτη παρέχει ενημερωτικά σεμινάρια σχετικά με τις διαδικασίες και προϋποθέσεις εισαγωγής σε Βρετανικά πανεπιστήμια. Ενημερωθείτε για τα σεμινάρια αυτά: www.britishcouncil.org/gr/greece-education-information-sessions.htm

Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του κάθε πανεπιστημίου και να μελετήσετε προσεκτικά τα προγράμματα, τα πτυχία, τη διαμονή, τις προϋποθέσεις εισαγωγής, τις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και όποια άλλη πληροφορία χρειάζεστε. Ο καλύτερος, όμως, τρόπος για να μάθετε για τη φοιτητική ζωή στην Αγγλία είναι να ρωτήσετε άλλους φοιτητές που έχουν ζήσει εκεί, οι οποίοι θα σας μεταφέρουν το πραγματικό κλίμα και τις συνθήκες που επικρατούν.

Όλα τα βρετανικά πανεπιστήμια αξιολογούνται, ανά τμήμα και ειδικότητα, από τον ανεξάρτητο οργανισμό Quality Assurance Agency, www.qaa.ac.uk Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής δημοσιεύονται κάθε χρόνο στον Τύπο αλλά και στην ιστοσελίδα του κάθε πανεπιστημίου.

Τα πανεπιστήμια αξιολογούνται επίσης για το ερευνητικό τους έργο και τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης δημοσιοποιούνται στη ιστοσελίδα του φορέα www.rae.ac.uk

Βέβαια, κατά καιρούς δημοσιεύονται διάφορες λίστες αξιολόγησης και παρόλο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την επιλογή ενός πανεπιστημίου, καλό είναι να μη στηρίζεστε μόνο σε αυτές. Οι παράγοντες, τους οποίους πρέπει να εξετάσετε, είναι πάρα πολλοί.

ΙΙ. Τα πτυχία που παρέχονται

Στη Βρετανία υπάρχουν πάρα πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα, που προσφέρουν πληθώρα πτυχίων και πιστοποιητικών, όπως είναι το Bachelor (πρωτο πτυχίο) το Master (μεταπτυχιακό) και το PhD (διδακτορικό). Τα πιο δημοφιλή για τους Έλληνες φοιτητές είναι τα παρακάτω:

Bachelor (of Arts Science και Engineering) (Πτυχιακά)

Οι αιτήσεις στα πτυχιακά προγράμματα των βρετανικών πανεπιστημίων γίνονται μέσω ενός κεντρικού οργανισμού που λέγεται UCAS (Universities and Colleges Admission Service) από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους από αυτό της εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.. Ο οργανισμός αυτός διαχειρίζεται και υποβάλλει εκ μέρους σας τις αιτήσεις στα πανεπιστήμια της επιλογής σας. Στη συνέχεια τα πανεπιστήμια επεξεργάζονται τις αιτήσεις και επικοινωνούν απευθείας ή μέσω του UCAS μαζί σας. Περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του στο www.ucas.ac.uk . Η διάρκεια της φοίτησης είναι συνήθως 3 χρόνια (4 στη Σκωτία), ενώ το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και λήγει τον Ιούνιο.

Για την κάλυψη του κόστους των διδάκτρων, η βρετανική κυβέρνηση προσφέρει δάνεια στους φοιτητές που προέρχονται από την ΕΕ. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/StudentFinance/index.htm

Master (of Arts, Science) (Μεταπτυχιακά)

Σε αντίθεση με τις αιτήσεις για τις πτυχιακές σπουδές, οι αιτήσεις για τα μεταπτυχιακά στέλνονται απευθείας στο πανεπιστήμιο της προτίμησής σας. Το κάθε τμήμα έχει τις δικές του προθεσμίες και ιδιαιτερότητες, γι’ αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις σχολές, που σας ενδιαφέρουν, για να μάθετε πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το Βρετανικό Συμβούλιο, οι πιο ολοκληρωμένοι οδηγοί μεταπτυχιακών σπουδών στη Βρετανία είναι οι www.postgrad.hobsons.com και www.educationuk.org . Εκεί θα μπορέσετε να βρείτε το πτυχίο που σας ενδιαφέρει ανάλογα με τον τομέα (major), τον τύπο προγράμματος (αν είναι taught ή research), τη διάρκεια (full-time, part-time, distance learning κ.λπ.) και φυσικά την τοποθεσία. Για κάθε πανεπιστήμιο που θα επιλέξετε, η ιστοσελίδα σας παρέχει τηλέφωνο επικοινωνίας, email και πληροφορίες για το αντίστοιχο πρόγραμμα.

Δικαιολογητικά και διαδικασία αίτησης

Η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, τα πιστοποιητικά που χρειάζεται να προσκομίσετε, καθώς και η υποβολή της αίτησης πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν εντός συγκεκριμένων ημερομηνιών. Αρχίστε να μελετάτε τα πανεπιστήμια της επιλογής σας περίπου ένα χρόνο πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Κατόπιν, πρέπει να περάσετε κάποια standardized tests, που ποικίλουν ανάλογα με το πτυχίο, το πρόγραμμα και, φυσικά, το πανεπιστήμιο. Εφόσον, τα Αγγλικά δεν είναι η μητρική σας γλώσσα, θα χρειαστεί να περάσετε το IELTS (www.ielts.org), που θα πιστοποιήσει το γλωσσικό σας επίπεδο. Κατόπιν, πρέπει να συγκεντρώσετε και να υποβάλετε τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Αντίγραφο πρώτου πτυχίου (μεταφρασμένο και επικυρωμένο).
  2. Αναλυτική βαθμολογία πρώτου πτυχίου (μεταφρασμένη και επικυρωμένη).
  3. Δύο συστατικές επιστολές, από καθηγητές του πανεπιστημίου σας σε σφραγισμένο φάκελο
  4. Μια προσωπική επιστολή, στην οποία θα εξηγείτε γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
  5. Αναλυτικό βιογραφικό.
  6. Την προσεκτικά συμπληρωμένη αίτηση, που την καταθέτετε είτε ταχυδρομικά, είτε ηλεκτρονικά ανάλογα με τις οδηγίες του πανεπιστημίου
  7. (Πιθανώς) Βεβαίωση από τράπεζα, στην οποία θα αναγράφεται ότι το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για τα δίδακτρα είναι διαθέσιμο.
  8. Τέλος, σε κάποια πανεπιστήμια, ενδέχεται να απαιτείται να περάσετε από προσωπική τηλεφωνική συνέντευξη, που θα καθορίσει εν μέρει και την εισαγωγή σας στο πρόγραμμα.

Χρήσιμες διευθύνσεις

British Council

Το British Council στην Ελλάδα είναι ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης των βρετανικών πανεπιστημίων. Λειτουργεί υπηρεσία που αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη διαδικασία των αιτήσεων είτε για πρώτο πτυχίο είτε για μεταπτυχιακό. Στο British Council λειτουργεί επίσημη μεταφραστική υπηρεσία που αναλαμβάνει την μετάφραση ‘όλων των εκπαιδευτικών που θα καταθέσετε μαζί με την αίτησή σας.

Τα γραφεία μας λειτουργούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη

Αθήνα Πλατεία Κολωνακίου 17, 106 73
Θεσσαλονίκη, Τσιμισκή 43, 546 43

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 369 2333 και 801 500 3692

E-mail: customerservices@britishcouncil.gr
Ιστοσελίδα: www.britishcouncil.org/gr/greece
Βρειτε μας στο Facebook www.facebook.com/BritishCouncilGreece

Οδηγός για τις σπουδές σας στην Βρετανία “Studying and living in the U.K.”
http://www.educationuk.org/Life-in-the-UK

Universities and Colleges Admissions Service (UCAS)

www.ucas.ac.uk

Χρήσιμα links

  • http://www.studentcalculator.org.uk/ – Υπολόγισε τα οικονομικά σου κατά τη διάρκεια των σπουδών
  • http://www.visitbritain.com/ – Πληροφορίες για την Βρετανία
  • http://unistats.direct.gov.uk/ – Σύγκρινε τα πανεπιστήμια που σε ενδιαφέρουν
  • http://www.ukcosa.org.uk/ – Χρήσιμες πληροφορίες για φοιτητές που σπουδάζουν στην Βρετανία
  • http://www.educationuk.org/ – Βρες όλα τα πανεπιστήμια και ότι πρέπει να ξέρεις για να σπουδάσεις στην Βρετανία.
  • www.prospects.ac.uk – κατάλογος μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη Βρετανία
  • http://ukingreece.fco.gov.uk/en/ Βρετανική πρεσβεία στην Ελλάδα

    Βρετανικό Συμβούλιο

    Sports in

    Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

    Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Σάββατο 20 Απριλίου 2024