Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σπουδές στην Ιρλανδία

Σπουδές στην Ιρλανδία

Ι. Η εμπειρία της εκπαίδευσης Η Ιρλανδία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με ιστορία και παράδοση αιώνων. Η μακρόχρονη εκπαιδευτική της παράδοση ξεκινά από τον 6ο αιώνα, όταν οι λόγιοι μοναχοί ταξίδευαν ανά την Ευρώπη, εγκαθιδρύοντας παντού κέντρα μάθησης. Οι σύγχρονες κυβερνήσεις της χώρας θεωρούν την εκπαίδευση ως κλειδί για το μέλλον, γι’ αυτό και επενδύουν […]

Ι. Η εμπειρία της εκπαίδευσης

Η Ιρλανδία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με ιστορία και παράδοση αιώνων. Η μακρόχρονη εκπαιδευτική της παράδοση ξεκινά από τον 6ο αιώνα, όταν οι λόγιοι μοναχοί ταξίδευαν ανά την Ευρώπη, εγκαθιδρύοντας παντού κέντρα μάθησης. Οι σύγχρονες κυβερνήσεις της χώρας θεωρούν την εκπαίδευση ως κλειδί για το μέλλον, γι’ αυτό και επενδύουν τεράστια κρατικά κονδύλια στον τομέα αυτό. Γιατί όμως να επιλέξει κάποιος να σπουδάσει στην Ιρλανδία;

1. Είναι μια εξαιρετικά φιλική χώρα. Ψηφίστηκε, δε, η πιο φιλική χώρα του κόσμου για τα έτη 2008 και 2010. Οι Ιρλανδοί είναι φιλόξενοι και διαθέτουν ένα γνήσιο ενδιαφέρον για τους ξένους και ειδικά για τους φοιτητές, ενώ κυριαρχεί και μία πολύ ισχυρή συναίσθηση της κοινότητας.

2. Στην Ιρλανδία ως γνωστόν μιλάνε Αγγλικά. Μερικοί από τους πιο διάσημους συγγραφείς έχουν καταγωγή από την Ιρλανδία, όπως οι Jonathan Swift, James Joyce, William Butler Yeats, Oscar Wilde, George Bernard Shaw και Samuel Beckett.

3. Είναι μια πολύ ασφαλής χώρα, κατέχοντας την 12η θέση (το 2009) στη λίστα του Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης.

4. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένα από τα καλύτερα του κόσμου, σύμφωνα με την ανεξάρτητη Επετηρίδα Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας για το 2009 (στην 8η θέση).

5. Η εκπαίδευση είναι υψηλών προδιαγραφών, ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί βασική παράμετρο που συμβάλλει στην ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες.

6. Η σχετικά μικρή, αλλά ανοιχτή οικονομία της Ιρλανδίας έχει ενσωματωθεί πλήρως και ταχύτητα με τη διεθνή. Ένας από τους λόγους που συνέβη αυτό, ήταν το ιρλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα η ανώτατη εκπαίδευση. Περίπου 1000 πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν ως ευρωπαϊκή έδρα την Ιρλανδία, όπως οι Google, Intel, Yahoo, Adobe, Microsoft, Hewlett Packard, Apple και το Amazon.com.

7. Η ζωή στην Ιρλανδία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Το 36% του πληθυσμού είναι ηλικίας κάτω των 25. Η χώρα διαθέτει καταπληκτική φυσική ομορφιά και πολλές δυνατότητες για σπορ και άλλες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο αριθμός των διεθνών φοιτητών, που επιλέγουν την Ιρλανδία για τις σπουδές τους, αυξάνεται κάθε χρόνο, αφού η χώρα συνδυάζει ιδανικά το εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα με την μοναδική εμπειρία διαμονής.

ΙΙ. Τα πτυχία που παρέχονται

Η ανώτερη εκπαίδευση στην Ιρλανδία είναι ευρέως φάσματος και περιλαμβάνει τον πανεπιστημιακό τομέα, τον τεχνολογικό τομέα, τα παιδαγωγικά κολλέγια, καθώς και τις ιδιωτικές και ανεξάρτητες σχολές. Τα ιδρύματα που ανήκουν στις 3 πρώτες κατηγορίες είναι αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα, αλλά λαμβάνουν και σημαντική κρατική επιχορήγηση.

Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αρκετά ανταγωνιστική και βασίζεται στην απόδοση των σπουδαστών στις εξετάσεις αποφοίτησης από το Λύκειο. Οι προϋποθέσεις εισαγωγής ξένων φοιτητών καθορίζονται από το κάθε ίδρυμα ξεχωριστά και ανεξάρτητα και βασίζονται γενικά στις εθνικές εξετάσεις, καθώς και στη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης προσφέρουν τα κάτωθι πτυχία:

· Ανώτερο πιστοποιητικό, μετά από 2ετή φοίτηση, πλήρους παρακολούθησης.

· Bachelors, μετά από 3ετή φοίτηση, πλήρους παρακολούθησης.

· Honor Bachelors, μετά από 3 ή 4 έτη πλήρους παρακολούθησης

· Μεταπτυχιακό δίπλωμα, που έχει σχεδιαστεί για αποφοίτους που αναζητούν πρακτικό προσανατολισμό και έχει συνήθως μονοετή διάρκεια.

· Master, είτε μέσω έρευνας είτε μέσω παρακολούθησης μαθημάτων, με διάρκεια 1 ή 2 ετών.

· Doctorate (PhD), που περιλαμβάνει συνήθως τουλάχιστον 3 έτη πρωτότυπης έρευνας. Οι απόφοιτοι βαθμολογούνται με Pass ή Fail και σπανίως με Διάκριση (Distinction).

Το ακαδημαϊκό έτος διαρκεί από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο και χωρίζεται σε 2 ή 3 εξάμηνα, με διακοπές τον Δεκέμβριο (Χριστούγεννα) και τον Απρίλιο (Πάσχα).

Η φοίτηση στα περισσότερα πανεπιστήμια χωρίζεται σε εξάμηνα και σε ξεχωριστές εκπαιδευτικές ενότητες, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι φοιτητές. Η διδασκαλία σε προπτυχιακό επίπεδο περιλαμβάνει φροντιστήρια, πρακτική εξάσκηση και εργαστήρια (όπου αυτό είναι σχετικό).

ΙΙΙ. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης

Πριν υποβάλλετε την αίτησή σας είναι σημαντικό να μαζέψετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για τα κάτωθι.

· Τον τομέα με τον οποίο θέλετε να ασχοληθείτε

· Το πανεπιστήμιο στο οποίο θέλετε να φοιτήσετε

· Φοιτητική βίζα

· Οικονομική αρωγή

· Διαμονή

Κατόπιν πρέπει να αφιερώσετε χρόνο στην συμπλήρωση των αντίστοιχων αιτήσεων και στη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Θα ήταν καλό να ξεκινήσετε τη διαδικασία αυτή τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, για το οποίο ενδιαφέρεστε να εγγραφείτε.

Με την εξαίρεση των πανεπιστημίων που βρίσκονται στη Βόρεια Ιρλανδία, οι αιτήσεις για τα προπτυχιακά προγράμματα γίνονται μέσω του Κεντρικού Γραφείου Αιτήσεων (www.cao.ie). Μέσω αυτού του γραφείου θα λάβετε την αίτηση, καθώς και ένα handbook που περιέχει τη λίστα με όλα τα προσφερόμενα προγράμματα και τον τρόπο υποβολής της αίτησης. Η διεύθυνση είναι:

Central Applications Office

Tower House

Eglington Street

Galway

Τηλ:+353 91 509800

Fax: +353 91 562344

Ιστοσελίδα: http://www.cao.ie

Email: help@cao.ie

Οι ημερομηνίες υποβολής καθώς και το κόστος της αίτησης έχει ως ακολούθως:

Έντυπη αίτηση 45€ Deadline: 1η Φεβρουαρίου

Αργοπορημένη έντυπη αίτηση 90€ Deadline: 1η Μαΐου

Ηλεκτρονική αίτηση 35€ Deadline: 1η Φεβρουαρίου

Αργοπορημένη ηλεκτρονική αίτηση 70€ Deadline: 1η Μαΐου

Για να κάνετε αίτηση σε κάποιο από τα προσφερόμενα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ιρλανδία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας με το Admissions Office ή με το Γραφείο Διεθνών Φοιτητών του αντίστοιχου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Οι ημερομηνίες υποβολής διαφέρουν ανάλογα με το πρόγραμμα και το πανεπιστήμιο.

Τα γνωστότερα πανεπιστήμια της Ιρλανδίας για μεταπτυχιακές σπουδές είναι τα: National University of Galway (ιδρυθέν το 1845), National University of Maynooth (ιδρυθέν το 1795), Trinity College Dublin (ιδρυθέν το1592), University College Cork (ιδρυθέν το 1845), University College Dublin (ιδρυθέν το 1854), University of Limerick, Dublin City University, University of Ulster, Queens University Belfast (ιδρυθέν το 1845), αλλά και πολλά ακόμα.

Υπάρχουν δύο τεράστιες βάσεις δεδομένων, στις οποίες μπορείτε να βρείτε λίστες με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, γνωστικά πεδία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και προϋποθέσεις εισαγωγής (www.qualifax.ie και http://postgradireland.com/find-a-course/).

Χρήσιμες ιστοσελίδες

www.educationireland.ie

www.cao.ie

www.qualifax.ie

www.postgrad.ie

www.studyinireland.ie

www.learning.ie

www.i-studentadvisor.com/educationireland/

www.universitiesireland.ie

Φαίη Βασιλειάδου

in.gr

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024