Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σπουδές στην Ισπανία

Σπουδές στην Ισπανία

Ι. Η εμπειρία της εκπαίδευσης Η Ισπανία είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα φιλικοί και ευδιάθετοι, διασκεδάζουν και απολαμβάνουν τον ζεστό καιρό και τα υπέροχα παραθαλάσσια θέρετρα της χώρας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ζωή είναι οικονομική από άποψη φαγητού, αλλά και διαμονής. Υπέροχη αρχιτεκτονική, καταπληκτικό φαγητό, διασκέδαση, αξιοθέατα […]

Ι. Η εμπειρία της εκπαίδευσης

Η Ισπανία είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα φιλικοί και ευδιάθετοι, διασκεδάζουν και απολαμβάνουν τον ζεστό καιρό και τα υπέροχα παραθαλάσσια θέρετρα της χώρας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ζωή είναι οικονομική από άποψη φαγητού, αλλά και διαμονής. Υπέροχη αρχιτεκτονική, καταπληκτικό φαγητό, διασκέδαση, αξιοθέατα σε όλη τη χώρα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα, αλλά και μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια
της Ευρώπης –ειδικά εκείνα που περιλαμβάνουν προγράμματα MBA. Παρόλο όμως που υπάρχουν αρκετά διεθνή προγράμματα, πρέπει να γνωρίζετε καλά την ισπανική γλώσσα, καθώς οι Ισπανοί δεν φημίζονται για τη γνώση και τη χρήση άλλων ευρωπαϊκών γλωσσών.

Στην Ισπανία υπάρχουν περίπου 70 πανεπιστήμια, εκ των οποίων τα 49 είναι δημόσια, τα 14 είναι ιδιωτικά και τα 5 είναι Καθολικά. Βρίσκονται διάσπαρτα στη χώρα, αλλά τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά είναι στη Μαδρίτη, την Βαρκελώνη και την Βαλένθια. Το πιο παλιό πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας είναι αυτό της Salamanca, που ιδρύθηκε το 1218. Η Μαδρίτη διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ όλα δέχονται διεθνείς φοιτητές σε πληθώρα
προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Υπάρχουν 5 τρόποι για να διευθετήσετε τη διαμονή σας, κατά τη διάρκεια των σπουδών σας στην Ισπανία.

1. Ένας πολύ δημοφιλής και οικονομικός τρόπος είναι η διαμονή σε κάποια οικογένεια. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι θα έχετε την ευκαιρία να εξασκήσετε την ισπανική γλώσσα, αλλά και να μάθετε πολλά για τον πολιτισμό της χώρας.

2. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με πρακτορεία που ασχολούνται με την ενοικίαση δωματίων σε διαμερίσματα. Το μειονέκτημα είναι ότι έτσι δεν θα έχετε την ευκαιρία να εξασκήσετε τα Ισπανικά σας, αφού συνήθως σε αυτά τα διαμερίσματα ζουν ξένοι φοιτητές, ενώ το πλεονέκτημα είναι ότι θα έχετε πολύ περισσότερη ελευθερία, σε σύγκριση με τη διαμονή σε οικογένειες.

3. Μερικά πανεπιστήμια και σχολές προσφέρουν επιλογές διαμονής on campus. Στους κοιτώνες αυτούς η διαμονή είναι εξαιρετικά ζωντανή και ευχάριστη, αλλά δεν υπάρχει πολύ μεγάλη ελευθερία κινήσεων, αφού ισχύουν συγκεκριμένα ωράρια εισόδου και εξόδου.

4. Αν δεν έχετε βρει μέρος να μείνετε πριν την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, μπορείτε να μείνετε σε ένα hostel για περίπου μια εβδομάδα, έτσι ώστε να έχετε την ευκαιρία να ψάξετε τον τύπο διαμονής που θα καλύψει τις ανάγκες σας. Εφόσον υπάρχει οικονομική άνεση, μπορείτε να διαμείνετε και σε ξενοδοχείο.

5. Τέλος, μπορείτε να νοικιάσετε ένα διαμέρισμα, αποκλειστικής χρήσης. Είναι σίγουρα η πιο ακριβή λύση, αλλά θα έχετε απόλυτη ελευθερία κινήσεων και ιδιωτικότητας. Διαμερίσματα και γραφεία ενοικίασης μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο με μια απλή αναζήτηση. Ενώ αν κάνετε την αναζήτησή σας στα Ισπανικά, θα έχετε περισσότερες επιλογές.

Το στυλ διαβίωσης προσομοιάζει πολύ με αυτό της Ελλάδας και γενικά οι Έλληνες δεν θα έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα να ενσωματωθούν στην κουλτούρα και να υιοθετήσουν τις συνήθειες των Ισπανών. Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά κάθε μέρα μέχρι τις 9, οι συγκοινωνίες είναι συχνές, υπάρχουν πολλά μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης και ο κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους μέχρι αργά –ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

ΙΙ. Τα πτυχία που προσφέρονται

Το ισπανικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίζεται σε τρία στάδια:
Προπτυχιακά, Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά.

Οι προπτυχιακές σπουδές που οδηγούν στα Bachelor καλύπτουν τα ακόλουθα γνωστικά πεδία: Τέχνες και Ανθρωπιστικές Σπουδές, Εφαρμοσμένες Επιστήμες, Επιστήμες Υγείας, Κοινωνικές Επιστήμες και Νομική, Μηχανολογία και Αρχιτεκτονική. Αυτός ο κύκλος σπουδών απαιτεί την συμπλήρωση 240 credits για τη λήψη πτυχίου και συνήθως διαρκεί 3 με 4 ακαδημαϊκά έτη.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές οδηγούν στα Master, απαιτούνται 60-120 credits για την λήψη πτυχίου και συνήθως διαρκούν 1 με 2 ακαδημαϊκά έτη. Για την ολοκλήρωση του πτυχίου αυτού απαιτείται και η παρουσίαση μιας εργασίας, που θα λάβει από 6 μέχρι 30 credit.

Για τη φοίτηση σε διδακτορικό πρόγραμμα απαιτείται πρωτίστως η κτήση Master. Το διδακτορικό χωρίζεται σε δύο κύκλους. Ένας κύκλος των 60 credit και ένας ακόμα για έρευνα. Επίσης απαιτείται η παρουσίαση της διατριβής, επί πρωτότυπου θέματος, σε οποιονδήποτε τομέα. Για την ολοκλήρωση του πτυχίου δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός, αλλά συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον 3 με 4 έτη φοίτησης και έρευνας.

Εκτός από τα επίσημα πτυχία, σε κάθε πανεπιστήμιο προσφέρονται και ανεπίσημα μεταπτυχιακά (Maestrias). Αυτά απαιτούν συνήθως 2 με 3 χρόνια σπουδών και προϋποθέτουν την προηγούμενη φοίτηση σε κάποιο προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Αναγνωρίζονται πλήρως στην αγορά εργασίας, καθώς οι γνώσεις που προσφέρουν είναι πρακτικές και επικεντρώνονται σε πληθώρα τομέων από διαφορετικές επαγγελματικές κατευθύνσεις.

Το ακαδημαϊκό έτος στα ισπανικά πανεπιστήμια ξεκινά τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Ιούνιο, ενώ οι εξετάσεις διεξάγονται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου (Φεβρουάριο), καθώς και στο τέλος του δευτέρου (Ιούνιο). Παρόλα αυτά, ενδεχομένως να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα πανεπιστήμια.

ΙΙΙ. Αιτήσεις

Οι έλληνες φοιτητές που επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποιο από τα προσφερόμενα προπτυχιακά προγράμματα ενός ισπανικού πανεπιστημίου θα πρέπει κατ’ αρχήν να λάβουν επίσημη αναγνώριση των πρότερων σπουδών τους και κατόπιν να περάσουν τις εισαγωγικές εξετάσεις (Selectividad), οι οποίες διοργανώνονται δύο φορές τον χρόνο σε πολλές χώρες του κόσμου. Όταν περάσουν τις εξετάσεις αυτές, θα μπορέσουν να σπουδάσουν σε οποιοδήποτε ιδιωτικό ή κρατικό πανεπιστημιακό
ίδρυμα επιθυμούν.

Τα περισσότερα πανεπιστήμια απαιτούν την απευθείας αίτηση των προπτυχιακών φοιτητών στην αντίστοιχη σχολή της επιλογής τους. Η κάθε σχολή έχει τη δική της φόρμα αίτησης και το δικό της ακαδημαϊκό ημερολόγιο, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να διερευνάται εγκαίρως το κάθε πρόγραμμα και να υποβάλλονται νωρίς οι αιτήσεις.

Για την εισαγωγή στα προπτυχιακά προγράμματα απαιτείται απολυτήριο λυκείου ή κάποιο ισότιμο πτυχίο, καθώς και οι αντίστοιχες προαναφερθείσες εξετάσεις. Επίσης οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν έξτρα ακαδημαϊκές μονάδες (έως και 6 επί του συνολικού προγράμματος), συμμετέχοντας σε διάφορα πολιτιστικά προγράμματα, αθλήματα, παρουσιάσεις και μη-κυβερνητικά δρώμενα. Οι φοιτητές που διαθέτουν πτυχίο ξένου –εκτός Ισπανίας- πανεπιστημίου, πρέπει να λάβουν την αντίστοιχη αναγνώριση του προγράμματος που έχουν ακολουθήσει. Εφόσον το πτυχίο εγκριθεί, θεωρείται ισότιμο του ισπανικού και μπορεί να οδηγήσει στη λήψη του Bachelor και κατόπιν ενός Master.

IV. Το κόστος των σπουδών

Το κόστος της προπτυχιακής φοίτησης σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.100€, ανά ακαδημαϊκό έτος. Αυτά τα κόστη καθορίζονται από τις αντίστοιχες κοινότητες (περιφερειακές κυβερνητικές οντότητες). Το ετήσιο ποσό είναι σταθερό και ορίζεται εντός του πλαισίου που θέτει η Conferencia General de Politica Universitaria (Γενική Σύνοδος Πανεπιστημιακής Πολιτικής).

Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια το κόστος της προπτυχιακής φοίτησης κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 12.000€, ανά ακαδημαϊκό έτος, και εξαρτάται από το πτυχίο, το ίδρυμα και την απόδοση του φοιτητή. Τα δίδακτρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ορίζονται από τη Διοίκηση του ίδιου του πανεπιστημίου.

Τα δίδακτρα για ένα μεταπτυχιακό ή για ένα διδακτορικό σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια ορίζονται από την κυβέρνηση. Για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 κυμαίνονταν μεταξύ 16€ και 28€ ανά credit. Έτσι, ένα μεταπτυχιακό των 60 credit μπορεί να στοιχίσει μεταξύ 960€ και 1680€. Οι αυτόνομες κοινότητες μπορούν να ορίσουν τα δικά τους δίδακτρα, αλλά πάντα εντός των πλαισίων που τίθενται από την κυβέρνηση. Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις, μπορεί να ξεπεραστεί το ανώτατο όριο των 28€ ανά credit, μέχρι και έως 30%.

Χρήσιμες ιστοσελίδες

  • www.tostudyinspain.com
  • www.spainedu.org
  • www.studybarcelona.com
  • www.gostudyspain.es
  • www.goabroad.info/Spain.html?gID=3419
  • www.degreeabroad.com/search/spain
  • www.universidad.es/degrees/cost_studying_spain
  • www.mequieroir.com/estudiar/espana/index.phtml
  • www.unispain.com/Info-Util.htm


Φαίη Βασιλειάδου

in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024