Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ΔΟΑΤΑΠ και η αναγνώριση των τίτλων σπουδών από πανεπιστήμια του εξωτερικού

Ο ΔΟΑΤΑΠ και η αναγνώριση των τίτλων σπουδών από πανεπιστήμια του εξωτερικού

Ο ΔΟΑΤΑΠ είναι ο αρμόδιος Ελληνικός Οργανισμός για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών από πανεπιστήμια του εξωτερικού, τόσο για προπτυχιακές όσο και για μεταπτυχιακές σπουδές.

Ο ΔΟΑΤΑΠ είναι ο αρμόδιος Ελληνικός Οργανισμός για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών από πανεπιστήμια του εξωτερικού, τόσο για προπτυχιακές όσο και για μεταπτυχιακές σπουδές. Ο Οργανισμός ιδρύθηκε με το N.3328/01-04-2005 (Α΄ 80) ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), εδρεύει στην Αθήνα, ενώ διατηρεί παράρτημα στη Θεσσαλονίκη και εποπτεύεται από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στόχος του οργανισμού είναι «η δίκαιη αντιμετώπιση της αναγνώρισης των τίτλων στη χώρα υποδοχής η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να ωφεληθούν από την ποικιλομορφία και την επαφή με διαφορετικά πολιτισμικά και εκπαιδευτικά συστήματα και να διευρύνουν τους ορίζοντες της επιστημονικής γνώσης και της επαγγελματικής τους κατάρτισης και αποκατάστασης».

Το έργο του ΔΟΑΤΑΠ είναι ιδιαίτερα περίπλοκο δεδομένων των διαφορετικών εκπαιδευτικών συστημάτων που ακολουθούνται τόσο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και μεταξύ διαφορετικών χωρών σε όλο τον κόσμο. Το διαφορετικό Νομικό Πλαίσιο που διέπει τις σπουδές στην αλλοδαπή αλλά και τα διαφορετικά προγράμματα σπουδών που ακολουθούνται δυσκολεύουν την όλη διαδικασία. Σε περιπτώσεις αρκετών χωρών τα απαιτούμενα μαθήματα για τη λήψη πτυχίου είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των ελληνικών ή ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται συνήθως να εξεταστούν σε έναν αριθμό μαθημάτων σε εξετάσεις που διοργανώνει ο ΔΟΑΤΑΠ, προκειμένου να τους χορηγηθεί η ισοτιμία. Επίσης, ο πλουραλισμός των επιστημονικών κατευθύνσεων που προσφέρονται από προγράμματα σπουδών της αλλοδαπής και τα οποία δεν υφίστανται για αντίστοιχα ελληνικά προγράμματα κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη διαδικασία της αναγνώρισης.

Μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση του οργανισμού που ακολούθησε τη μετονομασία του από ΔΙΚΑΤΣΑ σε ΔΟΑΤΑΠ, καταβλήθηκε προσπάθεια για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εισήχθησαν κριτήρια ποιότητας. Σε αυτό το πλαίσιο καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η διαδικασία αναγνώρισης να ολοκληρώνεται εντός 3 μηνών, σε περιπτώσεις τίτλων από προγράμματα πανεπιστημίων που έχουν ήδη αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ή για τα οποία υπάρχει προηγούμενη διοικητική απόφαση. Η λίστα των πανεπιστημίων που είναι ήδη αναγνωρισμένα σε κάθε χώρα μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα: http://62.103.84.30/2.php.

Διαφορετικά, η αίτηση θα πρέπει να εξεταστεί από δύο ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς συμβούλους (που συνήθως είναι καθηγητές πανεπιστημίων του εσωτερικού) και στη συνέχεια η απόφαση να εγκριθεί από ένα διοικητικό συμβούλιο και από τον πρόεδρο του Οργανισμού. Η όλη διαδικασία, παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν και την πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, παραμένει αρκετά χρονοβόρα και γραφειοκρατική.

Η διαδικασία της αναγνώρισης ισοτιμίας ξεκινάει με την υποβολή της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο (http://www.doatap.gr/gr/aitiseis.php). Παράλληλα ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταθέσει το απολυτήριο λυκείου, τους τίτλους σπουδών που διαθέτει από ελληνικά πανεπιστήμια, τον τίτλο προς αναγνώριση καθώς και ένα επίσημο πιστοποιητικό μαθημάτων από το πανεπιστήμιο που σπούδαζε. Επίσης συχνά ζητείται και ο οδηγός σπουδών του προγράμματος που παρακολούθησε καθώς και η διπλωματική εργασία που κατέθεσε για την απόκτηση του τίτλου σπουδών. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις ζητείται από το πανεπιστήμιου του εξωτερικού να χορηγήσει μια αίτηση, στην οποία βεβαιώνεται πως ο ενδιαφερόμενος πραγματοποίησε τις σπουδές του στην έδρα του πανεπιστημίου και όχι εξ αποστάσεως ή περνώντας μεγάλο μέρος σε κάποια άλλη πόλη από αυτήν όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες της αναγνώρισης ισοτιμίας μεταξύ τίτλων του εξωτερικού και των ελληνικών ιδρυμάτων μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα: http://www.doatap.gr/gr/kanones.php.

Η κατάθεση της αίτησης και των δικαιολογητικών γίνεται στα γραφεία του ΔΟΑΤΑΠ, τα οποία στην Αθήνα βρίσκονται στην Αγ. Κωνσταντίνου 54 (ΤΚ 10437) και στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (Τ.Κ. 541 23). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλεφωνικό κέντρο (210-5281000), προκειμένου να πάρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αίτησή τους και την πορεία της.

in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024