Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο ανάμεσα στα 300 καλύτερα του κόσμου στους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS®

Κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο ανάμεσα στα 300 καλύτερα του κόσμου στους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS®

Η Ελλάδα μπορεί να είναι περήφανη για το γεγονός ότι κατάφερε να έχει έξι πανεπιστήμια ανάμεσα στα 700 καλύτερα του κόσμου. Σε ένα πρόσφατο συνέδριο στο Παρίσι εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν περίπου 20.000 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Η προβολή ενός πανεπιστημίου στα 700 καλύτερα σημαίνει ότι αποτελεί μέρος του 4% της ελίτ των πανεπιστημίων παγκοσμίως.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (που βρίσκεται στη θέση 387)είναι το ελληνικό πανεπιστήμιο με την υψηλότερη κατάταξη.

  • Και τα έξι ελληνικά πανεπιστήμια παρουσίασαν καθοδική πορεία στους διεθνείς πίνακες κατάταξης
  • Το πανεπιστήμιο του Cambridge κατέχει την πρώτη θέση στην κατάταξη για δεύτερη συνεχή χρονιά αφήνοντας πίσω του το Harvard, το MIT, το Yale and την Oxford
  • Η καλύτερη έρευνα που διεξήχθη σε περισσότερους από 32.000 ακαδημαϊκούς και 16.000 εργοδότες και η μεγαλύτερη στο είδος της

Ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα 700 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS® 2011/2012

2011

ΘΕΣΗ

2010

ΘΕΣΗ

Όνομα εκπαιδευτικού ιδρύματος

387

286=

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

451-500

401-450

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

451-500

401-450

Πανεπιστήμιο Κρήτης

551-600

451-500

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

551-600

451-500

Πανεπιστήμιο Πατρών

601+

551-600

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

© QS Quacquarelli Symonds 2004-2011 www.topuniversities.com .All rights reserved. Extracted from QS World University Rankings® 2011 Disclaimer

Και τα έξι ελληνικά πανεπιστήμια που κατάφεραν να προκριθούν με επιτυχία από τον έλεγχο της QS για τους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων δεν κατάφεραν να διακριθούν στη λίστα με τα 300 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διακρίνεται ως το καλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο, αν και έπεσε κατά 101 θέσεις στον διεθνή πινάκα κατάταξης: από την 286η θέση το 2010 στην 387η θέση το 2011. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και το Πανεπιστήμιο Κρήτης έπεσαν στην κατάταξη και ενώ το 2010 είχαν καταλάβει την 401η-450η θέση, φέτος ανέρχονται στην 451η-500η θέση. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Πατρών έπεσαν στην κατάταξη και ενώ το 2010 είχαν καταλάβει την 401η-500η θέση, το 2011 ανέρχονται στην 551η-600η θέση και τέλος, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έπεσε σε κατηγορία και από την 600η θέση τώρα βρίσκεται στην 601η+ θέση. Η συνολική επίδοση των πανεπιστημίων βασίζεται σε 6 βασικούς παράγοντες: Ακαδημαϊκή Επισκόπηση, Επισκόπηση των Εργοδοτών, Σχολές ανά Μαθητή , Αναφορά ανά Μαθητή, Διεθνείς Σχολές και Διεθνείς Φοιτητές.

« Όμως είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι κατατάξεις είναι σχετικές – επομένως για κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα που παρουσιάζει ανοδική πορεία κάποιο άλλο αναγκαστικά παρουσιάζει καθοδική πορεία» λέει η Zoya Zaitseva περιφερειακή διευθύντρια της QS. Κάθε χρόνο δεν μετρά μόνο η επίδοση του ίδιου του πανεπιστημίου, αλλά τα αποτελέσματα επηρεάζονται σημαντικά και από το πόσο καλύτερη ή χειρότερη επίδοση είχαν τα άλλα πανεπιστήμια. Φέτος, ο αριθμός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που αξιολογήθηκαν έχει αυξηθεί περίπου κατά 8% και ο αριθμός των χωρών που εκπροσωπούνται στην κατάταξη των 500 καλύτερων πανεπιστημίων ανήλθε από την 45η θέση το 2010 στην 50η θέση το 2011. Επομένως, μπορεί τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να έχουν βελτιώσει την επίδοση τους σε σχέση με πέρυσι αλλά περισσότερα αξιολογημένα ιδρύματα σημαίνει ότι η επίδοση τους έχει μειωθεί τόσο ανά δείκτη όσο και συνολικά.

Η προώθηση του προφίλ τους και οι δημόσιες σχέσεις είναι ο τομέας, όπου τα πανεπιστήμια μπορούν να προβάλουν μια καλύτερη εικόνα και παρότι οι κατατάξεις της κάθε σχολής φαίνεται να υπονοούν το αντίθετο, η πλειοψηφία των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κατάφερε να αυξήσει την αναγνώρισή της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τόσο στην ακαδημαϊκή έρευνα όσο και σε εκείνη των εργοδοτών. Στην ουσία όμως τα υποκείμενα στατιστικά δεδομένα υπονοούν ότι τα παγκόσμια στάνταρ σύμφωνα με πολλές μετρήσεις της QS έχουν αυξηθεί, επομένως ένα πανεπιστήμιο χρειάζεται να βελτιωθεί για να μπορέσει να παραμείνει στην ίδια θέση.

Όμως, η Ελλάδα μπορεί να είναι περήφανη για το γεγονός ότι κατάφερε να έχει έξι πανεπιστήμια ανάμεσα στα 700 καλύτερα του κόσμου. Σε ένα πρόσφατο συνέδριο στο Παρίσι εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν περίπου 20.000 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Η προβολή ενός πανεπιστημίου στα 700 καλύτερα σημαίνει ότι αποτελεί μέρος του 4% της ελίτ των πανεπιστημίων παγκοσμίως.

«Οι διεθνείς πίνακες κατάταξης πανεπιστημίων της QS του 2011 παρουσιάζουν με σαφήνεια τη διασύνδεση ανάμεσα στην επένδυση και στα αποτελέσματα της ανώτατης εκπαίδευσης» δηλώνει ο John O’Leary μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της QS , «Η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα συγκαταλέγονται στις χώρες που έχουν στηρίξει επιπλέον έναν περιορισμένο αριθμό πανεπιστημίων που έχουν κριθεί ικανά για διεθνή διάκριση». Όλα έχουν παρουσιάσει σημαντική άνοδο στους διεθνείς πίνακες κατάταξης πανεπιστημίων τουλάχιστον κατά μερικές θέσεις, ενώ χώρες που έχουν μειώσει την χρηματοδότηση στην ανώτατη εκπαίδευση, παρουσιάζουν μια σταδιακή κάθοδο στην διεθνή κατάταξη των πανεπιστημίων τους.

Για δεύτερο συνεχές έτος το Πανεπιστήμιο του Cambridge βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης και μαζί με το πανεπιστήμιο του Harvard, του MIT, του Yale και της Oxford συνιστούν την πρώτη πεντάδα.

Το 2011 είναι το όγδοο έτος που η QS έχει δημοσιεύσει τους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν εδραιωθεί ως η πιο ευρέως αναγνωσθείσα σύγκριση πανεπιστημίων του είδους της. Βασίζονται σε έξι δείκτες και φέτος συντάχθηκαν με βάση έρευνες που διεξήχθησαν σε περισσότερους από 32.000 ακαδημαϊκούς και 16.000 εργοδότες και αποτελούν τους μεγαλύτερους πίνακες κατάταξης του είδους τους.

Τα αποτελέσματα όλων των 700 καλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα δημοσιευθούν την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011.

———————————————————————————————————————–

Σημειώση:

QS Quacquarelli Symonds

Από το 1990, η QS έχει καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο για την πιο έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τις τάσεις της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και της εκπαίδευση. Η QS πέρα από την έκδοση των Διεθνών Πινάκων Κατάταξης Πανεπιστημίων «QS World University Rankings ®», διοργανώνει εκδηλώσεις, δημοσιεύει εκδόσεις, προτείνει λύσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και φέρνει σε επαφή πανεπιστήμια και αξιόλογους μαθητές σε όλο τον κόσμο.

QS World University Rankings ®

Τώρα στην 8η έκδοση τους, οι Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS «QS World University Rankings ®» αποτελούν ένα ετήσιο πίνακα αξιολόγησης των 700 κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμο και είναι αναμφισβήτητα η πιο γνωστή και σεβαστή κατάταξη στο είδος της. Συντάχθηκε από την ομάδα Μονάδα Πληροφοριών της QS «QS Intelligence Unit», σε στενή συνεργασία με μια διεθνή συμβουλευτική επιτροπή από κορυφαίους ακαδημαϊκούς. Οι Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS «QS World University Rankings ®» έχουν γίνει ευρέως γνωστοί από υποψήφιους και εν ενεργεία φοιτητές, ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και κυβερνητικούς εκπροσώπους απ’ όλο τον κόσμο. Ο σκοπός της αξιολόγησης είναι να αναγνωρίσει τα πανεπιστήμια ως πολύπλευρα ιδρύματα και να παράσχει μια συνολική σύγκριση της αποτελεσματικότητάς τους με βάση την σύγκρισή τους με άλλα διεθνή και τοπικά πανεπιστήμια. Οι βαθμολογίες βασίζονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, την έρευνα, τη διδασκαλία, την επαγγελματική αποκατάσταση και τη διεθνοποίηση.

Scopus Database from Elsevier

Οι αξιολογήσεις της QS «QS Rankings» παράγονται με τη συνεργασία της βιβλιογραφικής βάσης δεδομένων Scopus , όπου είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα για την παράθεση έγκυρων δεδομένων και εντύπων. Η Scopus είναι μια μοναδική βάση δεδομένων του περιέχει αποσπάσματα και αναφορές από πάνω από 18.000 τίτλους από περισσότερους από 5.000 διεθνείς εκδοτικούς οίκους, που έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την ευρεία διεπιστημονική κάλυψη. Η Scopus είναι μια αξιόπιστη πηγή βιβλιογραφικών δεδομένων και χρησιμοποιείται επίσης από πολλούς άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων: OECD, το Αυστραλιανό Συμβούλιο Έρευνας Australian Research Council «το Αυστραλιανό Συμβούλιο Έρευνας», iFQ (Institut für Forschungsinformation und Qualitätssicherung) και ISTEP «Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής της Ιαπωνίας»).

QS World University Rankings

Sports in

Η αντίδραση του Σλούκα μετά το μεγάλο λάθος: Χτυπιόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού (vids)

Ο Κώστας Σλούκας ήταν απαρηγόρητος στον πάγκο του Παναθηναϊκού μετά το τέλος που έκανε στο φινάλε του αγώνα με τη Μακάμπι και είχε πολλές έντονες αντιδράσεις…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024