Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενα μεταπτυχιακό στην Ιατρική

Ενα μεταπτυχιακό στην Ιατρική

Εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από HIV/AIDS, καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το 2009, 33,3 εκατομμύρια άνθρωποι έπασχαν από HIV/AIDS σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν αναφερθεί 9,4 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις του TB. Ο κόσμος χρειάζεται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για να αντιμετωπίσει αυτές τις ασθένειες που απειλούν το […]

Εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από HIV/AIDS, καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το 2009, 33,3 εκατομμύρια άνθρωποι έπασχαν από HIV/AIDS σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν αναφερθεί 9,4 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις του TB. Ο κόσμος χρειάζεται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για να αντιμετωπίσει αυτές τις ασθένειες που απειλούν το ανθρώπινο είδος – για αυτόν το λόγο είναι πολύ χρήσιμες οι μεταπτυχιακές σπουδές στην ιατρική.

«Ένα μεταπτυχιακό στην ιατρική είναι σημαντικό επειδή η τετραετής φοίτηση σε μια ιατρική σχολή δεν σου δίνει αρκετές δεξιότητες», λέει η Dr. Kathryn Andolsek, βοηθός διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος του Duke.

Η Phillippa Poole, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Auckland στη Νέα Ζηλανδία, επίσης πιστεύει πως η σημερινή κατάσταση απαιτεί νέες ειδικεύσεις που πρέπει να εισαχθούν, καθώς και έναν αυξημένο αριθμό φοιτητών ιατρικής που θα συνεχίσουν για μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές. «Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σε θέματα υγείας και εκπαίδευσης. Η ταχέως αυξανόμενη φύση των ασθενειών, ο πληθυσμός που γερνά, οι ανισότητες στην παγκόσμια υγεία και η προσδοκία των απαιτήσεων των ασθενών είναι παράγοντες που σημαίνουν πως τα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης πρέπει να προσαρμοστούν για να μεγιστοποιήσουν τη συνεισφορά τους» λέει η καθηγήτρια Poole.

Προγράμματα σπουδών

Ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών –MD, MRes, MSc, MPhil, PhD, MS– προσφέρει στους ενδιαφερόμενους τα αποτελέσματα ειδικοτήτων, που ποικίλλουν από την κυτταρική παθολογία, μέχρι τις νευροεπιστήμες, την καρδιολογία και την ογκολογία αλλά και τη ρευματολογία. Για να ακολουθήσουμε τον ρυθμό της εποχής μας, χρειάζονται σύγχρονες ειδικότητες οι οποίες συχνά εισάγονται στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Στο πανεπιστήμιο του Duke, για παράδειγμα, οι τελευταίες ειδικότητες που εισήχθησαν περιλαμβάνουν εξειδικευμένους κλάδους της νευρολογίας και των μεταμοσχεύσεων και ανοίγουν το πλαίσιο των προσφερόμενων σπουδών.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της ιατρικής το οποίο ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι φοιτητές πρώτα ολοκληρώνουν το πρώτο πτυχίο τους στην τέχνη ή την επιστήμη, όπως η χημεία, η βιοχημεία ή άλλες ειδικότητες της βιολογίας, και στη συνέχεια παρακολουθούν ιατρικά μαθήματα για να πάρουν ένα πτυχίο MD. Στη Μ. Βρετανία, οι φοιτητές πρέπει να έχουν πρώτο πτυχίο πριν μπορέσουν να συνεχίσουν για μεταπτυχιακές σπουδές. Το εθνικό σύστημα υγείας της Μ. Βρετανίας επίσης προσφέρει «Γρήγορα Προγράμματα» για κλινικές έρευνες. Αυτά είναι σχεδιασμένα για υποψηφίους που δεν είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν κάποιο κλινικό μάθημα σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ωστόσο, αν σας ενδιαφέρει η έρευνα και ήδη έχετε ένα πτυχίο ιατρικής, τότε μπορείτε να σκεφτείτε την πραγματοποίηση ενός MD. Το πτυχίο MD μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά μάθημα και με εξετάσεις όπως αυτές που προσφέρονται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Buckingham ή με έρευνα, όπως αυτήν που προσφέρει το πανεπιστήμιο του Auckland στη Νέα Ζηλανδία. “Ενώ το πρώτο εστιάζει περισσότερο στα πρακτικά θέματα το τελευταίο έχει περισσότερο θεωρητικό περιεχόμενο. Δεν υπάρχουν καθόλου θεωρητικές ενότητες στο μεταπτυχιακό μας και είναι ένα καθαρό πτυχίο έρευνας. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι μια εργασία” λέει ο Καθηγητής Ross McCornick, Υπεύθυνος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Auckland.

Αν πιστεύετε πως ένα θεωρητικό ενδιαφέρον στην εξειδίκευση μπορεί να μην έχει κανένα όφελος σε θέματα της επαγγελματικής σας εξέλιξης, τότε θα πρέπει να το σκεφτείτε και πάλι. Όχι μόνο ένα MD με έρευνα μπορεί να σας ανοίξει νέες ευκαιρίες καριέρας αλλά αυξάνει και τις πιθανότητες για προαγωγή και ενίσχυση του προφίλ σας. Τα προσόντα που αποκτώνται με την ολοκλήρωση ενός MD (που είναι ευρύτερα από το να γίνετε κορυφαίος ειδικός σε ένα θέμα) έχουν βοηθήσει αποφοίτους να προχωρήσουν στην καριέρα τους όχι μόνο στο πανεπιστήμιο και την έρευνα αλλά και σε κυβερνητικές θέσεις, σε ΜΚΟ και σε εταιρείες. Επιπλέον, θα προτιμηθείτε από εργοδότες που ψάχνουν αποφοίτους με αναλυτικές ικανότητες, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και επικοινωνιακά προσόντα που κερδίζουν από ένα ερευνητικό πτυχίο.

Κάθε φοιτητής ιατρικής θα βρει ευκαιρίες ζωής για να προωθήσει την καριέρα του και να διευρύνει τις προοπτικές του. Το πρώτο βήμα στον δρόμο της επιτυχίας είναι ένα μεταπτυχιακό.

Quacquarelli Symonds (QS)

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024