Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ψάχνετε κάποιον λόγο για να σπουδάσετε πληροφορική;

Ψάχνετε κάποιον λόγο για να σπουδάσετε πληροφορική;

Ψάχνετε κάποιον λόγο για να σπουδάσετε πληροφορική; Η Ένωση Μηχανικών Υπολογιστών δίνει στην ιστοσελίδα της (www.computingcareers.acm.org) δέκα πολύ καλούς λόγους. Από το να κάνετε θετικές αλλαγές στον κόσμο μέχρι το ότι προσφέρει μια ελκυστική καριέρα και σας επιτρέπει να εργάζεστε μόνοι σας. Αλλά ο βασικός λόγος είναι πως οι υπολογιστές αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. […]

Ψάχνετε κάποιον λόγο για να σπουδάσετε πληροφορική; Η Ένωση Μηχανικών Υπολογιστών δίνει στην ιστοσελίδα της (www.computingcareers.acm.org) δέκα πολύ καλούς λόγους. Από το να κάνετε θετικές αλλαγές στον κόσμο μέχρι το ότι προσφέρει μια ελκυστική καριέρα και σας επιτρέπει να εργάζεστε μόνοι σας. Αλλά ο βασικός λόγος είναι πως οι υπολογιστές αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Αν νομίζετε πως έχετε αυτό που χρειάζεται για να πραγματοποιήσετε μεταπτυχιακές σπουδές στο πεδίο της επιστήμης των υπολογιστών, καλύτερα να ερευνήσετε περισσότερο τις προσφερόμενες δυνατότητες.

Τι θα με διδάξει η επιστήμη των υπολογιστών

Όπως θα μάθετε, ένα μεταπτυχιακό στην επιστήμη των υπολογιστών οδηγεί σε πολλές και συναρπαστικές καριέρες, αλλά οι περισσότερες προσφορές ξεκινούν ήδη πριν την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού. Αν το πάθος σας είναι ο κόσμος των υπολογιστών, σε μεταπτυχιακό επίπεδο μπορείτε να το μετατρέψετε σε ειδικότητα. Πάρτε τα προγράμματα που προσφέρονται στο Πανεπιστήμιο του City του Λονδίνου για παράδειγμα. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα ποικίλλουν από τη διαχείριση πληροφοριών σε προγράμματα για παιχνίδια υπολογιστών, την ανάλυση επιχειρησιακών συστημάτων και σχεδιασμού, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα αλλά και τις ικανότητες διαχείρισης ή την ασφάλεια πληροφοριών και του ρίσκου – το βέβαιο είναι πως δεν υπάρχει έλλειψη προγραμμάτων για να διαλέξουμε.

Στην Telecom Paris, ένα δίκτυο 11 Παριζιάνων μηχανικών, η επιστήμη των υπολογιστών δίνει στους μαθητές μια ισορροπία μεταξύ θεωρίας και πράξης. «Το πρόγραμμα σπουδών χτίζει στο modeling και σε γενικές δεξιότητες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του προγράμματος και ως αποτέλεσμα της μαθηματικής εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι απόφοιτοί μας», εξηγεί ο Jean-Pascal Jullien, υπεύθυνος σπουδών στο Telecom ParisTech. «Προσφέρουμε εξειδίκευση σε μια πληθώρα επιστημονικών πεδίων: κατασκευή λογισμικού, ασφάλεια, εξόρυξη δεδομένων, επιφάνειες διεπαφών, θεωρητική πληροφορική και τεχνολογίες διαδικτύου». Προκειμένου να αποκτήσουν οι μαθητές τις απαραίτητες δεξιότητες για μια καριέρα στον τομέα των υπολογιστών, τα προγράμματα του Paris Tech περιλαμβάνουν και διδασκαλία Management, και άλλες τεχνικές δεξιότητες σε ειδικότητες γύρω από την επιστήμη υπολογιστών, όπως η ψηφιακή υπογραφή, οι ψηφιακές επικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά. «Έχουμε έναν αριθμό εξαιρετικών μαθητών που υποβάλλουν αίτηση για τα προγράμματά μας στην επιστήμη υπολογιστών, και ανάμεσά τους έχουμε περισσότερους μαθητές που ειδικεύονται στο management των ΙΤ και λιγότερους που ειδικεύονται στις τεχνικές επιλογές.

Είναι απίθανο να πετύχετε στις μεταπτυχιακές σπουδές σας στην επιστήμη υπολογιστών αν δεν σας αρέσουν οι υπολογιστές, αλλά ποια είναι τα υπόλοιπα προσόντα που απαιτούνται για μια επιτυχημένη καριέρα;

«Το να παρατηρείς τις λεπτομέρειες είναι πραγματικά σημαντικό» λέει ο David Nelkin, ιδρυτής του Obsessive Web (www.obsessiveweb.com), μιας εταιρείας που ηγείται στον χώρο της παροχής συμβουλών στο διαδίκτυο για θέματα που αφορούν On-line στρατηγικές επικοινωνίας. «Χρειάζεσαι επίσης μεγάλο βαθμό υπομονής και μαθηματικό μυαλό. Όπως και με τον προγραμματισμό, τα περισσότερα πεδία της επιστήμης των υπολογιστών έχουν τις ρίζες τους σε κώδικες και νούμερα επομένως αν σου αρέσει να λύνεις puzzles και διακατέχεσαι από μια διερευνητική φύση, τότε είναι πιθανό να αισθάνεσαι σαν το σπίτι σου όταν μελετάς την επιστήμη των υπολογιστών». Τα διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα για μηχανικούς που προσφέρονται από την EPITA, ένα γαλλικό σχολείο μεταπτυχιακών σπουδών που ειδικεύεται στην επιστήμη των υπολογιστών, είναι ανοιχτά σε υποψηφίους που έχουν πρώτο πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών ή σε συναφή πεδία. «Οι μαθητές με καλό υπόβαθρο στη μηχανολογία και με πτυχίο στη βιομηχανία ή και με πτυχίο στα οικονομικά ενθαρρύνονται να κάνουν αίτηση για το μεταπτυχιακό που αφορά τη διοίκηση και την τεχνολογία πληροφοριών», λέει ο διευθυντής του EPITA. Ο κάθε μαθητής πρέπει να διαθέτει επικοινωνιακές ικανότητες στην αγγλική γλώσσα όπως πιστοποιούνται από πτυχία όπως είναι το TOEFL, το TOEIC ή το IELTS, τα οποία απαιτούνται για όσους δεν έχουν τα Αγγλικά ως μητρική γλώσσα, καθώς και την ικανότητα επίλυσης αναλυτικών προβλημάτων.

Ένα από τα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να σκεφτείτε όταν ερευνάτε τις επιλογές σας ως μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι το είδος της ανταπόδοσης που αναμένετε να έχετε. Η ανταπόδοση αναφέρεται στη μορφή της πρώτης σας αμοιβής καθώς και στις ευκαιρίες απασχόλησης που σας ανοίγονται. Αλλά αν σας ενδιαφέρει να πραγματοποιήσετε ένα μεταπτυχιακό στην επιστήμη των υπολογιστών, η ερώτηση που θα πρέπει να θέσετε είναι ποιες καριέρες δεν είναι διαθέσιμες, επειδή οι επιλογές είναι απεριόριστες.

Οι απόφοιτοι της επιστήμης των υπολογιστών εργάζονται ως μηχανικοί λογισμικού, αρχιτέκτονες συστημάτων, τεχνικοί managers, αναλυτές επιχειρήσεων, ή στην ανάπτυξη λογισμικού web. Ορισμένοι διαπρέπουν στο πεδίο της συμβουλευτικής στην πληροφορική ή σε στρατηγικές θέσεις, ενώ άλλοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους σε μια αρχική επιχείρηση. Αλλά η επιστήμη των υπολογιστών επίσης οδηγεί σε μια ακόμη συναρπαστική καριέρα – ενός διδακτορικού. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται το ίδιο ισχύει και για την ανάγκη για ειδικούς και ένα διδακτορικό μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να επεκτείνετε τις δυνατότητές σας. «Κατά το παρελθόν, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αντικατέστησαν τους παραδοσιακούς τρόπους του επιχειρείν με νέα τεχνολογικά εργαλεία. Με μια τέτοια αύξηση στη χρήση της πληροφοριακής τεχνολογίας και των υπηρεσιών ΙΤ, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για καλά εκπαιδευμένους μηχανικούς υπολογιστών, συμβούλους και managers.

Quacquarelli Symonds (QS)

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024