Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Συνεργασία Πανεπιστημίων και Επιχειρήσεων - στην καρδιά μίας σύγχρονης οικονομίας».

«Συνεργασία Πανεπιστημίων και Επιχειρήσεων – στην καρδιά μίας σύγχρονης οικονομίας».

Στην Οικία του Βρετανού Πρέσβη, την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, διοργανώθηκε εκδήλωση που είχε ως θέμα «Συνεργασία Πανεπιστημίων και Επιχειρήσεων - στην καρδιά μίας σύγχρονης οικονομίας», από το IST College και το University of Hertfordshire.

Στην Οικία του Βρετανού Πρέσβη, την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, διοργανώθηκε εκδήλωση που είχε ως θέμα «Συνεργασία Πανεπιστημίων και Επιχειρήσεων – στην καρδιά μίας σύγχρονης οικονομίας», από το IST College και το University of Hertfordshire.

«Μια σύγχρονη οικονομία εξαρτάται από δεξιότητες υψηλού επιπέδου και καινοτομία. Μια οικονομία η οποία δεν διακρίνεται για τις υψηλού επιπέδου δεξιότητες του πληθυσμού της και την καινοτόμο κουλτούρα της είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει στο διεθνές, άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον του 21ου αιώνα. Πού θα βρουν οι οικονομίες τις δεξιότητες και την καινοτόμο κουλτούρα που απαιτούνται; Μόνο ένα μέρος υπάρχει: η εκπαίδευση και δη, η ανώτατη εκπαίδευση» υπογράμμισε ο Καθηγητής Sir Tim Wilson, πρώην Πρύτανης του University of Hertfordshire και Πρόεδρος του Μεικτού Διοικητικού Συμβουλίου του IST College, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με εισηγητή τον ίδιο.

Ο Sir Tim Wilson, σύμβουλος της Βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν στο «επιχειρείν» και στην επιχειρηματικότητα στα πανεπιστήμια, παρουσίασε τα κύρια ευρήματα της ανασκόπησής του αναφορικά με τη συνεργασία πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, “Business – University Collaboration”, ανασκόπηση η οποία του ανατέθηκε από την Βρετανική κυβέρνηση με σκοπό την εισήγηση προτάσεων έτσι ώστε να γίνει η Μ. Βρετανία «η καλύτερη χώρα παγκοσμίως στη συνεργασία πανεπιστημίων και επιχειρήσεων». Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη πολλές από τις προτάσεις της ανασκόπησης αυτής, έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται.

Στην ομιλία του ο Sir Tim Wilson αναφερόμενος στην ανάγκη πολυμορφίας στην ανώτατη εκπαίδευση, τόνισε «Δεν είναι όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ίδια. Ούτε όλες οι επιχειρήσεις χρειάζονται τις ίδιες υπηρεσίες από τα πανεπιστήμια. Δεν χρειαζόμαστε το Cambridge να εφοδιάσει τη βιομηχανία με αποφοίτους που διαθέτουν τεχνικές εργαστηριακές δεξιότητες ή είναι μηχανικοί δικτύων. Χρειαζόμαστε το Cambridge για να προκαλεί τα όρια της γνώσης και να είναι ένα ερευνητικό πανεπιστήμιο παγκόσμιας κλάσης. Χρειαζόμαστε το Cambridge προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική του και να προσελκύσουμε επενδύσεις μέσω της καινοτομικής του κουλτούρας».

Στη συνέχεια, ο Sir Tim Wilson υπογράμμισε ότι «Σε ένα οικονομικό μοντέλο είναι χρήσιμο να εξετάζουμε τα πανεπιστήμια ως παρόχους υψηλού επιπέδου δεξιοτήτων, έρευνας και καινοτομίας. Οι χρήστες είναι οι οργανισμοί που παράγουν τον πλούτο. Μια αποτελεσματική και αποδοτική αλυσίδα εφοδιασμού είναι εκείνη όπου υπάρχει συνεχής ανατροφοδότηση μεταξύ του παρόχου και του χρήστη. Γιατί θα πρέπει τα πανεπιστήμια να είναι διαφορετικά; Οι φοιτητές μας προσδοκούν με τη φοίτησή τους στο πανεπιστήμιο να βελτιώσουν τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας τους. Πώς λοιπόν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί εάν δεν εξετάσουμε μαζί με τις επιχειρήσεις τις απαιτούμενες δεξιότητες και γνώσεις; Πώς θα μπορέσουν οι απόφοιτοί μας να εξελιχθούν, εάν τα πανεπιστήμια δεν συνεργάζονται με τις εταιρίες για να μάθουν τις ανάγκες τους»;

Τονίζοντας τη σημασία της αλυσίδας εφοδιασμού ο Sir Tim Wilson ανέλυσε στη συνέχεια τα τέσσερα θεμελιώδη τμήματα που την απαρτίζουν: την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, την ανταλλαγή γνώσης, την αξιοποίηση της έρευνας και την προώθηση του επιχειρείν και της επιχειρηματικότητας, σημειώνοντας ότι «Κάθε πανεπιστήμιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις δραστηριότητες προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους φοιτητές και την ευρύτερη οικονομία».

«Οι απόφοιτοι χρειάζονται δεξιότητες προκειμένου να αυξήσουν την απασχολησιμότητά τους και να διασφαλίσουν θέσεις εργασίας έτσι ώστε να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους. Οι δεξιότητες αυτές χωρίζονται σε ειδικές δεξιότητες και γενικές δεξιότητες. Είναι δεδομένο ότι οι απόφοιτοι θα αποκτήσουν ειδικές δεξιότητες με τις σπουδές τους. Όλοι όμως οι φοιτητές πρέπει να αναπτύξουν γενικές δεξιότητες απασχολησιμότητας, εφόσον είναι εκείνες που κρίνονται απαραίτητες για μία επιτυχημένη καριέρα» επισήμανε ο Sir Tim Wilson. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως προγράμματα πανεπιστημίων που έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να βοηθήσουν τους φοιτητές να βελτιώσουν τις γενικές δεξιότητες απασχολησιμότητας, αλλά και στη σημασία του να παρέχεται εκπαίδευση πάνω στις υπηρεσίες των επιχειρήσεων, καθώς και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής οξυδέρκειας των φοιτητών. «Τα πανεπιστήμια έχουν την υποχρέωση να βοηθήσουν τους φοιτητές τους να κατανοήσουν πώς να ιδρύσουν μία εταιρία, καθώς και τις αρχές λειτουργίας μιας επιχείρησης. Πολλά πανεπιστήμια διαθέτουν κέντρα επώασης επιχειρήσεων προκειμένου να παρέχουν στήριξη στους φοιτητές τους ως προς την ίδρυση της επιχείρησής τους. Άλλα πανεπιστήμια παρέχουν συστήματα καθοδήγησης στις τοπικές επιχειρήσεις και δίνουν βραβεία για ιδέες και επιδόσεις. Το IST College, για παράδειγμα, βραβεύει νέους ανθρώπους στο πλαίσιο του διαγωνισμού επιχειρηματικότητας και καινοτομίας Crazy Business Ideas. Άλλα πανεπιστήμια παρέχουν ευκαιρίες σπουδών και εργασίας, άλλα ζητούν την επικύρωση των προγραμμάτων τους από τις επιχειρήσεις έτσι ώστε οι φοιτητές τους να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας» τόνισε ο εισηγητής.

Αναφερόμενος στην έρευνα, ο Sir Tim Wilson υπογράμμισε τη σημασία αξιοποίησης της έρευνας, φέρνοντας παραδείγματα στρατηγικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων. «Η Rolls Royce έχει 16 μεγάλες ερευνητικές συνεργασίες με πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας, η GSK έχει 12. Οι επιχειρήσεις πάνε οπουδήποτε στον κόσμο για να βρουν την καλύτερη, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, έρευνα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Sir Tim Wilson επισήμανε την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αλλαγή της κουλτούρας των πανεπιστημίων της Μ. Βρετανίας, στη δημιουργία δικτύων μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων. «Τα τελευταία δέκα χρόνια, μέσω της συνεργασίας με τις επιχειρήσεις, έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στη βελτίωση της συμβολής του πανεπιστημιακού τομέα στην οικονομία. Αλλά, προς το παρόν, αυτό που κάνουμε είναι να ξύνουμε την επιφάνεια. Εάν η Ανασκόπησή μου έχει τον αντίκτυπο που εύχομαι να έχει, η επόμενη θα είναι ο μάρτυρας μίας τόσο στενής συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων που θα είναι δύσκολο να διακρίνουμε τα όρια»

Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τους προσκεκλημένους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πληθώρα επιχειρηματιών, στελεχών επιχειρήσεων, φορέων και δημοσιογράφων.

in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024