Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σπουδές στην οικονομία, μια ασφαλής επιλογή

Σπουδές στην οικονομία, μια ασφαλής επιλογή

Δεν είναι τυχαίο ότι διαχρονικά οι σπουδές στην οικονομία είναι δημοφιλής επιλογή. Αυτό οφείλεται στο διττό πλεονέκτημα αυτών των πτυχίων. Από τη μία παρέχουν στους νέους (εν δυνάμει εργαζομένους) ένα ακαδημαϊκό υπόβαθρο που ευνοεί την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ συγχρόνως τους δίνουν τη δυνατότητα για μετεκπαίδευση σε ένα ευρύ φάσμα σπουδών.

*Του Αριστείδη Νότη

Δεν είναι τυχαίο ότι διαχρονικά οι σπουδές στην οικονομία είναι δημοφιλής επιλογή. Αυτό οφείλεται στο διττό πλεονέκτημα αυτών των πτυχίων. Από τη μία παρέχουν στους νέους (εν δυνάμει εργαζομένους) ένα ακαδημαϊκό υπόβαθρο που ευνοεί την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ συγχρόνως τους δίνουν τη δυνατότητα για μετεκπαίδευση σε ένα ευρύ φάσμα σπουδών.

Έτσι, ένας πτυχιούχος κάποιου οικονομικού τμήματος μπορεί να εξειδικευθεί σε μεταπτυχιακά προγράμματα που να αφορούν από τα χρηματοοικονομικά, έως τη ναυτιλία, το marketing, τη διοίκηση ανθρωπίνων πόρων, τη λογιστική και πολλά ακόμα. Σύγχρονες έρευνες επαγγελματικού προσανατολισμού (http://www.elesyp.gr) έχουν δείξει ότι το επάγγελμα του οικονομολόγου συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που συνεχίζουν να έχουν θετικές προοπτικές.

Η παρούσα κοινωνικοοικονομική συγκυρία, ωστόσο, οδηγεί τους νέους που επιθυμούν να σπουδάσουν «οικονομία» στο να κάνουν περισσότερο ασφαλείς επιλογές. Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαία η σειρά προτίμησης των υποψηφίων που διαμόρφωσε τη λίστα των 5 δημοφιλέστερων οικονομικών τμημάτων για το έτος 2012. Συγκεκριμένα:

1. Οικονομικό (ΣΣΑΣ) Θεσσαλονίκης 19.252 με μόρια ή μ.ο. 19,09
2. Λογιστικής & χρηματοοικονομικής (ΟΠΑ) με 17.914 μόρια ή μ.ο. 17,99
3. Λογιστικής & χρηματοοικονομικής (Μακεδονίας) με 17.858 μόρια ή μ.ο. 17,34
4. Διοικητικής επιστήμης & τεχνολογίας (ΟΠΑ) με 17.824 μόρια ή μ.ο. 17,41
5. Οργάνωση & Διοίκηση επιχειρήσεων (ΟΠΑ) με 17.178 μόρια ή μ.ο. 16,56.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, διότι προσφέρει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στα σώματα ασφαλείας. Στη συνέχεια βρίσκονται τα πανεπιστημιακά Τμήματα Λογιστικής, αφού οι φοροτεχνικές σπουδές θα είναι πάντα επίκαιρες και ειδικά στη χώρα μας, καθώς το φορολογικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και η ζήτηση για λογιστές με έγκυρη κατάρτιση και ενημέρωση είναι ιδιαίτερα υψηλή. Συνεπώς οι υποψήφιοι επέλεξαν έναν οικονομικό κλάδο που υπόσχεται περισσότερες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης σε σύγκριση με άλλους κλάδους που είναι ευάλωτοι στις οικονομικές διακυμάνσεις (π.χ. marketing).

Στην τέταρτη θέση έχουμε το πολλά υποσχόμενο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος στηρίζεται στις πλέον σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης και μάθησης, όπως η εκπαίδευση μέσω Η/Υ, οι προσομοιώσεις, τα παίγνια, οι ομαδικές εργασίες, οι μελέτες περιπτώσεων κ.λπ. Αξίζει να επισημανθεί η εκπαιδευτική καινοτομία του Τμήματος, που είναι η πρακτική άσκηση των φοιτητών κατά το 8ο εξάμηνο σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, ενώ συγχρόνως τα μαθήματα συνοδεύονται από αποτελεσματική εργαστηριακή υποστήριξη μέσω εξειδικευμένων εργαστηρίων σε θέματα Διοικητικής Επιστήμης, Μεταφορών, Logistics, και Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Στο υπό διαμόρφωση οικονομικό περιβάλλον του ηλεκτρονικού επιχειρείν και της κοινωνίας της πληροφορίας, οι απόφοιτοι με σπουδές στα ανωτέρω πεδία είναι βέβαιο ότι θα διαθέτουν ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, οπότε η επιλογή των υποψηφίων να το κατατάξουν σε τόσο υψηλή θέση δεν προξενεί έκπληξη.

Τέλος στην 5η πιο υψηλή θέση βρίσκεται το «κλασικό τμήμα» της Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ, αφού προσφέρει αφενός ένα ευρύ ακαδημαϊκό υπόβαθρο που αφορά το management και, αφετέρου, ευελιξία για μετεκπαίδευση σε μια πολύ μεγάλη γκάμα μεταπτυχιακών σπουδών, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς και τις κλίσεις του αποφοίτου.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι υποψήφιοι φέτος –όπως και πέρυσι– προτίμησαν να σπουδάσουν στον τόπο διαμονής τους, γεγονός που αύξησε τις προτιμήσεις στα κεντρικά ΤΕΙ (το Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Πειραιά είχε βάση εισαγωγής τα 13.971 μόρια, ενώ το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας είχε αντίστοιχα βάση τα 13.828 μόρια) έναντι επαρχιακών πανεπιστημιακών τμημάτων. Ως παραδείγματα αναφέρονται το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Χίο που είχε βάση εισαγωγής φέτος τα 12.387 μόρια, το Τμήμα Περιφερειακής & Οικονομικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με βάση τα 12.982 μόρια και πολλά άλλα πανεπιστημιακά οικονομικά τμήματα που απαιτούσαν βάση εισαγωγής κάτω από 13.000 μόρια.

Η οικονομική κρίση είναι εμφανές πως τα τελευταία χρόνια διαμορφώνει τις βάσεις εισαγωγής σε σημαντικό βαθμό και το γεγονός αυτό οι φετινοί υποψήφιοι θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους ώστε να μη συγχέουν το ακαδημαϊκό επίπεδο σπουδών των τμημάτων με τη βάση εισαγωγής τους.

*Ο Αριστείδης Νότης είναι οικονομολόγος – συγγραφέας/ εκπαιδευτικός σταΕκπαιδευτήρια Σ.Αυγουλέα – Λιναρδάτου. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εκπαίδευση των οικονομικών μαθημάτων μέσω νέων τεχνολογιών και είναι συνιδρυτής των εκπαιδευτικών – οικονομικών sites: www.aoth.edu.gr & www.aode.gr .
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό του ιστότοπο
www.arisnotis.gr

Αριστείδης Νότης, Οικονομολόγος / Συγγραφέας / Εκπαιδευτικός

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024