Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημοκρατική Αριστερά

Δημοκρατική Αριστερά

Η διαφωνία που σοβούσε για καιρό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ της ανανεωτικής πτέρυγας και των προεδρικών οδήγησε τελικά στη δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς, του κόμματος που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης μαζί με άλλους τρεις βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Θανάση Λεβέντη, τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Νίκο Τσούκαλη. Η ίδρυση του νέου […]

Η διαφωνία που σοβούσε για καιρό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ της ανανεωτικής πτέρυγας και των προεδρικών οδήγησε τελικά στη δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς, του κόμματος που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης μαζί με άλλους τρεις βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Θανάση Λεβέντη, τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Νίκο Τσούκαλη.

Η ίδρυση του νέου κόμματος ανακοινώθηκε στις 27 Ιουνίου 2012. Η Δημοκρατική Αριστερά στην ιδρυτική της διακήρυξη αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό οικολογικό κόμμα, με τις θεμελιώδεις αρχές: «δημοκρατικός σοσιαλισμός – αριστερός ευρωπαϊσμός – μεταρρυθμιστική στρατηγική – οικολογική εγρήγορση».

Η πολιτική συγκυρία, με την κατακόρυφη πτώση των ποσοστών του δικομματισμού μετά τα δύο μνημόνια και τα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα που επέφεραν οι εφαρμοστικοί νόμοι, έφερε το κόμμα του Φ.Κουβέλη ακόμη και δεύτερο σε ορισμένες δημοσκοπήσεις, με διψήφια ποσοστά.

Η ρητορική που ακολουθήθηκε στην περίοδο μέχρι τις εκλογές προέκρινε την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με απαγκίστρωση από το μνημόνιο και με ταυτόχρονη παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Εκτός του προβλήματος του χρέους, ο Φ.Κουβέλης συχνά αναφέρεται και στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, ενώ ζητεί από τους πολίτες να καταψηφίσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την ηθική κατάπτωση, στην οποία έφτασαν την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Φ.Κουβέλης τάσσεται υπέρ των μετεκλογικών συνεργασιών, αλλά υπό προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων είναι η προγραμματική σύγκλιση και τα αξιόπιστα πρόσωπα. Ταυτόχρονα, απορρίπτει τη συμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε κυβερνητικό σχήμα με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αν υπερασπίζονται την πολιτική που έχουν ασκήσει.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέρριψε και την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για προεκλογική συνεργασία όλων των αριστερών δυνάμεων στις μονοεδρικές περιφέρειες χαρακτηρίζοντάς την επικοινωνιακό τέχνασμα.

Θέλοντας να καλύψει το κενό που αφήνει στο μεσαίο χώρο το ΠΑΣΟΚ με την πτώση των ποσοστών του, η ΔΗΜΑΡ επιχειρεί ανοίγματα προς πρώην στελέχη του Κινήματος, όπως ορισμένους που δεν ψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο, καθώς και τους «λοχαγούς» του Κώστα Σημίτη, αν και δημοσκοπικά στη συνέχεια δεν δείχνει να «επιβραβεύται» το άνοιγμα αυτό.

Οι κινήσεις αυτές φέρνουν και τις πρώτες εσωκομματικές τριβές, με την Άννα Φιλίνη να αποχωρεί από το κόμμα κατηγορώντας τη ΔΗΜΑΡ ότι εγκαταλείπει τις αριστερές καταβολές της και μετατρέπεται σε σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα, που στεγάζει αποτυχημένους πολιτικούς της περιόδου του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024