Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΛΑΟΣ

ΛΑΟΣ

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο 2000 από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος διαγράφηκε από το κόμμα επικρίνοντας την ηγεσία της υπό τον Κώστα Καραμανλή. Από την πρώτη στιγμή, ο πολιτικός του λόγος απευθύνθηκε κυρίως προς τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό τον πολιτικό […]

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο 2000 από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος διαγράφηκε από το κόμμα επικρίνοντας την ηγεσία της υπό τον Κώστα Καραμανλή. Από την πρώτη στιγμή, ο πολιτικός του λόγος απευθύνθηκε κυρίως προς τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό τον πολιτικό χώρο.

Το 2004 ο ΛΑΟΣ έφτασε κοντά στην είσοδό του στο Κοινοβούλιο (2,19%) αλλά τελικά παρέμεινε εκτός αυτού, καθώς δεν ξεπέρασε το όριο του 3%. Στις Ευρωεκλογές του ίδιου έτους είχε καλύτερη επίδοση με αποτέλεσμα να εκλεγεί ο πρόεδρος του Γιώργος Καρατζαφέρης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τη ΝΔ από το 2004, το κόμμα άσκησε αντιπολίτευση και στα δύο μεγάλα κόμματα επιδιώκοντας να αποσπάσει τους ψηφοφόρους κυρίως από την κυβερνητική παράταξη οι οποίοι κατά το ΛΑΟΣ έμειναν απογοητευμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. Στην πορεία ήρθε σε αντιπαράθεση και με την Δημοκρατική Αναγέννηση, του Στέλιου Παπαθεμελή, ο οποίος αποτελεί πόλο έλξης για ψηφοφόρους συγγενούς ιδεολογικού προσανατολισμού.

Στις εκλογές του 2007 μπήκε στη Βουλή κερδίζοντας 3,79% και 10 έδρες.

Άσκησε έντονη κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και στα κόμματα της Αριστεράς, ενώ εστία διαφωνιών υπήρξαν οι θέσεις του κόμματος για τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, την εξωτερική και τη μεταναστευτική πολιτική.

Οι επιδόσεις του στις Ευρωεκλογές του 2009 βελτιώθηκαν, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του 7,15% και πέτυχε την εκλογή δύο ευρωβουλευτών.

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ο ΛΑΟΣ στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 κατάφερε να αυξήσει ακόμα περισσότερο το ποσοστό του σε 5,63% και 15 έδρες, «προσπερνώντας» και τον ΣΥΡΙΖΑ στην τέταρτη θέση.

Μπροστά στην προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, το κόμμα αποφάσισε να ψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο, επικαλούμενο την ανάγκη «σωτηρίας της πατρίδας». Ωστόσο, από το 2010 ζητούσε την δημιουργία μίας κυβέρνησης ευρύτερης συνεννόησης με τη συμμετοχή περισσότερων κομμάτων, εκφράζοντας ανησυχίες ότι με την περιοριστική πολιτική και την συνεχόμενη ύφεση, η χώρα κινδυνεύει από κοινωνική έκρηξη.

Το Νοέμβριο του 2011, ο Γιώργος Καρατζαφέρης αποφάσισε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο με έναν υπουργό και τρεις υφυπουργούς. Μάλιστα, αντέδρασε έντονα στις διαφαινόμενες εξελίξεις που ήθελαν τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2012 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανακοίνωσε την άρση της στήριξής του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, διαφωνώντας με τη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Έτσι, οι μετέχοντες από το κόμμα στην κυβέρνηση παραιτήθηκαν από το υπουργικό αξίωμα εκτός από τον Μάκη Βορίδη και τον Αδωνη Γεωργιάδη.

Οι δύο βουλευτές παρέδωσαν τις βουλευτικές τους έδρες, ενώ διαγράφηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα επειδή υπερψήφισαν τη δανειακή σύμβαση (την οποία ο ΛΑΟΣ καταψήφισε) και τελικά εντάχθηκαν στη ΝΔ.

Στις εκλογές του Μαΐου ο ΛΑΟΣ δεν κατάφερε να περάσει το όριο του 3% για να μπει στη Βουλή, συγκεντρώνοντας 2,90%. Είναι η πρώτη φορά από το 2004 που ο ΛΑΟΣ μένει εκτός.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Γιώργος Καρατζαφέρης εμμένει σε αυτόνομη κάθοδο στις νέες εκλογές του Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι αρκετά στελέχη του εγκατέλειψαν το κόμμα και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά για συσπείρωση της κεντροδεξιάς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024