Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΚΚΕ

ΚΚΕ

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ) ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1918. Έξι χρόνια αργότερα, και υπό το φως της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία το 1917, μετονομάζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) και συνδέεται (από το 1920) με την Τρίτη Διεθνή, η οποία συγκέντρωνε στις τάξεις της κόμματα απ’ όλο τον κόσμο, τα οποία είχαν πάρει […]

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ) ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1918. Έξι χρόνια αργότερα, και υπό το φως της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία το 1917, μετονομάζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) και συνδέεται (από το 1920) με την Τρίτη Διεθνή, η οποία συγκέντρωνε στις τάξεις της κόμματα απ’ όλο τον κόσμο, τα οποία είχαν πάρει αποστάσεις από τη στρατηγική των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων (Β΄Διεθνής).

Το ΚΚΕ παρέμεινε σχετικά αδύναμο καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, ενώ άρχισε να ενισχύει σημαντικά την επιρροή του στα φτωχά λαϊκά στρώματα, αλλά και σε όσους διανοούμενους είχαν γοητευθεί από τη Ρωσική Επανάσταση και τον Λένιν, στη δεκαετία του 1930.

Η θέσπιση του λεγόμενου «ιδιώνυμου» έβγαλε ουσιαστικά στην παρανομία το ΚΚΕ. Η δικτατορία του Μεταξά προχώρησε σε πρωτοφανείς διώξεις κατά των μελών του ΚΚΕ, τακτική που ακολούθησαν με συνέπεια οι κατοχικές κυβερνήσεις.

Το ΚΚΕ προχώρησε το 1941 στην συγκρότηση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου και του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) που διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην Αντίσταση και στην απελευθέρωση της Ελλάδας.

Μετά την απελευθέρωση και τα Δεκεμβριανά του 1944 η ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) στον Εμφύλιο Πόλεμο έστειλε πολλά μέλη και φίλους του ΚΚΕ στα ξερονήσια, στις φυλακές ή στις νεοσύστατες λαϊκές δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης.

Το ΚΚΕ επιχείρησε σταδιακά να μπει ξανά στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής, κάτι που έγινε με την ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) το 1951. Η ΕΔΑ -στην οποία δεν συμμετείχαν μόνο μέλη του ΚΚΕ αλλά αντανακλούσε σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις του- κατόρθωσε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες να κερδίσει στις εκλογές του 1958 ποσοστό 25%.

Η ΕΔΑ έπαιξε σημαντικό ρόλο στους αγώνες για τη δημοκρατία, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την ανεξαρτησία της Κύπρου, καταφέρνοντας να αυξήσει την επιρροή της, με κορύφωση τον Ανένδοτο και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Παλατιού τον Ιούλιο του 1965.

Η δικτατορία των συνταγματαρχών βρίσκει το ΚΚΕ σε βαθιά κρίση. Η διάσταση μεταξύ «ορθόδοξων» και «ανανεωτικών» (αυτών δηλαδή που υποστήριζαν άνευ όρων τη Σοβιετική Ένωση και αυτών που ασκούσαν έντονη κριτική κατά των γραφειοκρατιών του ανατολικού μπλοκ) οδήγησε το 1968 στη διάσπαση του κόμματος σε σε ΚΚΕ εξωτερικού (οι λεγόμενοι δογματικοί) και ΚΚΕ εσωτερικού (οι λεγόμενοι ανανεωτές).

Με την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας το ΚΚΕ νομιμοποιείται. Υπό την ηγεσία του Χαρίλαου Φλωράκη το ΚΚΕ (εξωτ.) συμμετείχε στις εκλογές του 1974 με την Ενωμένη Αριστερά, η οποία εξέλεξε πέντε βουλευτές.

Το αμφιλεγόμενο πείραμα της Ενωμένης Αριστεράς (ΕΑ) δεν διήρκεσε πολύ. Στις εκλογές του 1977 το ΚΚΕ κατεβαίνει αυτόνομα στις εκλογές και κερδίζει 9,36%. Τα ποσοστά του κόμματος διατηρήθηκαν σχετικά σταθερά στις εκλογικές αναμετρήσεις του 1981 (10,94%) και του 1985 (9,89%).

Και αν το πείραμα της ΕΑ απέτυχε, το εγχείρημα του Συνασπισμού στις εκλογές του 1989, όπου ΚΚΕ και Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ) συμμετείχαν μαζί στην εκλογική αναμέτρηση, έμελλε να καθορίσει το μέλλον της ελληνικής αριστεράς.

Η συμμετοχή του ενιαίου ΣΥΝ στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 1989 έπληξε την επιρροή της Αριστεράς στο εκλογικό σώμα και έκτοτε έθεσε ανυπέρβλητες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.

Το ΚΚΕ αποχωρεί από τον ΣΥΝ το 1991 και υπό την ηγεσία της Αλέκας Παπαρήγα (η πρώτη γυναίκα ηγέτις του ΚΚΕ) κατεβαίνει στις εκλογές του 1993, όπου κερδίζει μόλις 4,54%. Το 1996 παίρνει 5,61% και το 2000 5,53%.

Στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 το ΚΚΕ φιλοδοξεί να εκφράσει αυτόνομο τη φωνή της διαμαρτυρίας κατά του νεοφιλελευθερισμού, της υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της ειρήνης. Το ΚΚΕ επιδιώκει την αύξηση των ποσοστών του στις εκλογές, κυρίως όμως, όπως τονίζει, την ενδυνάμωση των αγώνων για τη «λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό».

Το ΚΚΕ έμεινε γενικά ικανοποιημένο από την παρουσία του στις εκλογές και τις Ευρωεκλογές του 2004. ακολούθησε αντιπολιτευτική γραμμή κρίνοντας τις πολιτικές και τις αποφάσεις και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων κατηγορώντας τα τακτικά για κοινή πολιτική και για το ότι έχουν ελάχιστες ουσιαστικές διαφορές.

Το κόμμα αποφάσισε να κατέλθει στις δημοτικές εκλογές του 2006 αυτόνομα αποφεύγοντας γενικά τις συνεργασίες με άλλα κόμματα ακόμα και αυτά της Αριστεράς και ιδίως τον Συνασπισμό με τον οποίο βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση.

Στις εκλογές του 2007 κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση με ποσοστό 8,15% κερδίζοντας 22 έδρες στη Βουλή.

Άσκησε αντιπολιτευτική τακτική στις κυβερνητικές επιλογές, κατηγορώντας πολλές φορές τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ότι έχουν τα ίδια ταξικά χαρακτηριστικά και ότι δε διαφέρουν ούτε στους ελιγμούς. Δριμύτατη κριτική άσκησε και στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση.

Οι ευρωεκλογές του 2009 επιφύλαξαν για το ΚΚΕ την τρίτη θέση με 8,35%.

Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ΚΚΕ διατήρησε την τρίτη θέση, αλλά με ποσοστό ελαφρώς μειωμένο: 7,54% και 21 έδρες. Τάχθηκε κατά της προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και στα Μνημόνια, υποστηρίζοντας ότι η κρίση είναι του καπιταλιστικού συστήματος και δεν αλλάζει ούτε «θεραπεύεται».

Ζήτησε και ζητά την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Εξίσου αρνητικό ήταν και στην εξέλιξη του σχηματισμού της κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Στις εκλογές του Μαΐου το ΚΚΕ δεν κατάφερε να αυξήσει ιδιαίτερα την επιρροή του στο εκλογικό σώμα, συγκεντρώνοντας 8,48% και «τερματίζοντας» στην πέμπτη θέση.

Για τις νέες εκλογές του Ιουνίου, το κόμμα έχει στρέψει τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση εξουσίας που έχει καταθέσει, ζητώντας από τους πολίτες να μην παρασυρθούν από τα περί καταγγελίας του Μνημονίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024