Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
1974

1974

20-22 Ιουλίου: Η χούντα της Αθήνας ανοίγει το δρόμο στα τουρκικά στρατεύματα και ο «Αττίλας» εισβάλει στην Κύπρο και καταλαμβάνει περί το 7% του εδάφους. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι εκδιώκονται από τα σπίτια τους. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Αυγούστου 1974, οι Τούρκοι προελαύνουν στην Κύπρο και περνά στην κατοχή τους περίπου το 40% του […]

20-22 Ιουλίου: Η χούντα της Αθήνας ανοίγει το δρόμο στα τουρκικά στρατεύματα και ο «Αττίλας» εισβάλει στην Κύπρο και καταλαμβάνει περί το 7% του εδάφους. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι εκδιώκονται από τα σπίτια τους. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Αυγούστου 1974, οι Τούρκοι προελαύνουν στην Κύπρο και περνά στην κατοχή τους περίπου το 40% του εδάφους της Μεγαλονήσου.

23 Ιουλίου: Η δικτατορία έχει καταρρεύσει. Οι Έλληνες πολιτικοί καλούνται να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής καλείται να επιστρέψει στην Ελλάδα.

24 Ιουλίου: Χιλιάδες κόσμου υποδέχονται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ορκίζεται αμέσως πρωθυπουργός και από εκείνη τη στιγμή ανοίγει μία νέα σελίδα στην πολιτική ιστορία της χώρας.

26 Ιουλίου: Ορίζεται το τελικό σχήμα της κυβέρνησης «εθνικής ενότητος», έπειτα από τη συνεργασία της ΕΡΕ και της Ένωσης Κέντρου. Αισθητές οι απουσίες από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και εκπροσώπων της Αριστεράς.

3 Σεπτεμβρίου: Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσιάζει τη διακήρυξη της «3ης Σεπτέμβρη», με την οποία ιδρύεται τοΠανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ).

20 Σεπτεμβρίου: Ο Γεώργιος Μαύρος εκλέγεται πρόεδρος της Ενώσεως Κέντρου.

22 Σεπτεμβρίου: ΤοΚομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος νομιμοποιείται και λίγο μετά, μαζί με το ΚΚΕ εσωτ. και την ΕΔΑ, συγκροτείται η Ενωμένη Αριστερά.

3 Οκτωβρίου: Διαμορφώνεται με Προεδρικό Διάταγμα το εκλογικό σύστημα (ενισχυμένη αναλογική) και για πρώτη φορά καθιερώνεται η εκλογή 12 βουλευτών Επικρατείας χωρίς ψήφο.

4 Οκτωβρίου: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία.

31 Οκτωβρίου: Ασκείται δίωξη κατά των πραξικοπηματιών. Οι Γ.Παπαδόπουλος, Στ.Παττακός και Ν.Μακαρέζος συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στην Κέα.

17 Νοεμβρίου: Οι πρώτες εθνικές εκλογές μετά την πτώση της δικτατορίας και με τη συμμετοχή του ΚΚΕ. Πρώτο κόμμα εκλέγεται η Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό 54,3%. Η Ένωση Κέντρου (που είχε συνασπιστεί με τις Νέες Δυνάμεις) καταλαμβάνει ποσοστό 20,4%, στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ (13,5%) και ακολουθεί η Ενωμένη Αριστερά (9,4%).

20 Νοεμβρίου: Αρχίζουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και στην Αθήνα συγκροτείται η Επιτροπή Δημοκρατικού Αγώνα, με στόχο την εκστρατεία κατά της βασιλείας.

24 Νοεμβρίου: Πραγματοποιείται στην Αθήνα η πρώτη διαδήλωση για το Πολυτεχνείο. Χιλιάδες κόσμου απαιτούν την αβασίλευτη δημοκρατία.

8 Δεκεμβρίου: Διεξάγεται δημοψήφισμα για τη μορφή του Πολιτεύματος. Σε ποσοστό 69,2% ο λαός αποφασίζει υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, θέτοντας τέλος στο θεσμό της μοναρχίας στην Ελλάδα. Υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας ψηφίζει το 30,8%.

11 Δεκεμβρίου: Ορίζεται προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Μιχαήλ Στασινόπουλος. Ασκησε τα καθήκοντά του μέχρι την οριστική διαμόρφωση του νέου Πολιτεύματος από την Αναθεωρητική Βουλή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024