Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
1977

1977

3 Αυγούστου: Η Ελλάδα και η Κύπρος συγκλονίζονται από τον αιφνίδιο θάνατο, εξαιτίας εμφράγματος του μυοκαρδίου, του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Στο αξίωμα τον διαδέχεται ο Σπύρος Κυπριανού. 6 Σεπτεμβρίου: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ιδρύει το «Κόμμα Νεοφιλελευθέρων» και ανακοινώνει ότι θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές. 30 Σεπτεμβρίου: Ο Στέφανος Στεφανόπουλος ιδρύει […]

3 Αυγούστου: Η Ελλάδα και η Κύπρος συγκλονίζονται από τον αιφνίδιο θάνατο, εξαιτίας εμφράγματος του μυοκαρδίου, του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Στο αξίωμα τον διαδέχεται ο Σπύρος Κυπριανού.

6 Σεπτεμβρίου: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ιδρύει το «Κόμμα Νεοφιλελευθέρων» και ανακοινώνει ότι θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές.

30 Σεπτεμβρίου: Ο Στέφανος Στεφανόπουλος ιδρύει την ακροδεξιά «Εθνική Παράταξης» ενώ το ίδιο διάστημα συγκροτείται στο χώρο της Αριστεράς η «Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων» (ΚΚΕ εσωτ. ΕΔΑ, Πρωτοβουλία για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό κ.ά.), στην οποία δεν συμμετέχει το ΚΚΕ, που δηλώνει ότι θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές.

22 Οκτωβρίου: Μετά την απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον Σεπτέμβριο του ’77 για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, δημοσιεύεται το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στις κάλπες στις 20 Νοεμβρίου. Έχει προηγηθεί κρίση στην ΕΔΗΚ, από την οποία αποχωρούν οι βουλευτές Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, Αν.Μήνης, Χ.Πρωτοπαπάς και Δ.Τσάτος, οι οποίοι συγκροτούν την κίνηση «Πρωτοβουλία για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό».

20 Νοεμβρίου: Διεξάγονται εκλογές και τη λαϊκή εντολή παίρνει για δεύτερη φορά η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 41,8%, αισθητά χαμηλότερο από αυτό του 1974 (54,3%). Η έκπληξη έρχεται από το ΠΑΣΟΚ που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (ποσοστό 25,3%) και την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η ΕΔΗΚ (11,9%) και τέταρτο το ΚΚΕ (9,3%).

21 Νοεμβρίου: Ο Γ. Μαύρος αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα της ΕΔΗΚ και ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ηγεσία της. Τελικά, πρόεδρος του κόμματος αναλαμβάνει στις 2 Δεκεμβρίου ο Ιωάννης Ζίγδης, όμως σε λίγο πολλοί είναι οι βουλευτές που αποφασίζουν να αποχωρήσουν από κόμμα, στρεφόμενοι στη Νέα Δημοκρατία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024