Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
1989

1989

31 Μαρτίου: Μέσα στο έντονα δυσμενές πολιτικό κλίμα, με τη λέξη «κάθαρση» να κυριαρχεί παντού, η Βουλή ψηφίζει το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή εκλογικού νόμου που πλησιάζει κατά πολύ την απλή αναλογική. 8 Απριλίου: Το ΚΚΕ, η Ελληνική Αριστέρα, η ΕΔΑ και ανεξάρτητοι αριστεροί συγκροτούν τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Πρόεδρος […]

31 Μαρτίου: Μέσα στο έντονα δυσμενές πολιτικό κλίμα, με τη λέξη «κάθαρση» να κυριαρχεί παντού, η Βουλή ψηφίζει το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή εκλογικού νόμου που πλησιάζει κατά πολύ την απλή αναλογική.

8 Απριλίου: Το ΚΚΕ, η Ελληνική Αριστέρα, η ΕΔΑ και ανεξάρτητοι αριστεροί συγκροτούν τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Πρόεδρος ορίζεται ο Χαρίλαος Φλωράκης και γραμματέας ο Λ.Κύρκος. Παράλληλα, η κυβέρνηση προκηρύσσει εκλογές για τις 18 Ιουνίου.

3 Μαΐου: Οι δήμαρχοι Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης (Μ.Έβερτ, Ανδρ.Ανδριανόπουλος και Σ.Κούβελας) παραιτούνται από τις θέσεις τους για να πολιτευτούν με τη ΝΔ.

18 Μαΐου: Η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ αποκλείει από τους συνδυασμούς του κόμματος τον Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, που κατηγορείται για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

25 Μαΐου: Αποκλείονται από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ οι Γ.Πέτσος, το όνομά του οποίου αναφέρεται στην υπόθεση Κοσκωτά, και Γ.Παπαδημητριου, ο οποίος επέκρινε την πολιτική του κόμματος.

18 Ιουνίου: Διενεργούνται ταυτοχρόνως εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών αναδεικνύει πρώτο κόμμα τη ΝΔ 44,2%, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 39,1%, ο ΣΥΝ 13,1% και η ΔΗΑΝΑ 1%. Ωστόσο, δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή στον Κ.Μητσοτάκη να ξεκινήσει συζητήσεις για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Στις ευρωεκλογές, η ΝΔ καταλαμβάνει 40,4%, το ΠΑΣΟΚ 35,9, ο ΣΥΝ 14,3% και η ΔΗΑΝΑ 1,3%.

22 Ιουνίου: Ενώ το ΠΑΣΟΚ αρνείται τη συνεργασία με τη ΝΔ, ο Ανδρέας Παπανδρέου εισάγεται με αναπνευστικά προβλήματα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.

1 Ιουλίου: Σχηματίζεται η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – Συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη. Έχουν προηγηθεί οι άκαρπες επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης ΣΥΝ – ΠΑΣΟΚ.

20 Σεπτεμβρίου: Η Βουλή, με 169 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 2 αποχές, και χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αποφασίζει την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των υποκλοπών.

26 Σεπτεμβρίου: Δολοφονείται από τη 17 Νοέμβρη ο βουλευτής της ΝΔ και γαμπρός του Κ.Μητσοτάκη, Παύλος Μπακογιάννης.

27 Σεπτεμβρίου: Η Βουλή αποφασίζει υπέρ της παραπομπής στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση Κοσκωτά τους: Ανδρέα Παπανδρέου (166 υπέρ, 121 κατά, 7 λευκά), Αγ.Κουτσόγιωργα (238 υπέρ, 36 κατά), Παν.Ρουμελιώτη (170 υπέρ, 118 κατά), Γ.Πέτσο (219 υπέρ, 45 κατά) και Δ.Τσοβόλα (168 υπέρ, 121 κατά).

1 Οκτωβρίου: Μετά την ομιλία του Κ.Μητσοτάκη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Γ.Ράλλης ανακοινώνει την επιστροφή του στη ΝΔ.

7 Οκτωβρίου: Παραιτείται η κυβέρνηση Τζαννετάκη.

8 Οκτωβρίου: Η ΔΗΑΝΑ αποφασίζει να μην πάρει μέρος στις εκλογές, ενώ μετά από σύσκεψη στην Εκάλη (με τη συμμετοχή των Γ.Αρσένη, Γ.-Α. Μαγκάκη, Ι.Μπούτου, Μ.Νικολινάκου, Μ.Γλέζου, Κ.Λαλιώτη, Α.Τσοχατζόπουλου, Ι.Χαραλαμπόπουλου, Απ.Κακλαμάνη και Αντ.Λιβάνη) ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

12 Οκτωβρίου: Σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννη Γρίβα και προκηρύσσονται εκλογές για τις 5 Νοεμβρίου.

5 Νοεμβρίου: Όπως και στις προηγούμενες εκλογές, έτσι και σε αυτές κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει την αυτοδυναμία (ΝΔ 46,2%, ΠΑΣΟΚ 40,7% και ΣΥΝ 11%).

23 Νοεμβρίου: Μετά από σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Χαρίλαο Φλωράκη, σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024