Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανδ.Ξανθός: Ορατή η απειλή του μπλακ άουτ για το ΕΣΥ

Ανδ.Ξανθός: Ορατή η απειλή του μπλακ άουτ για το ΕΣΥ

Έτοιμος για δουλειά επέστρεψε στο Υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Ξανθός, ως υπουργός πλέον και στόχο την δόμηση ενός λειτουργικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, προσβάσιμου σε όλους τους πολίτες. Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, με τη σειρά του δήλωσε έτοιμος να δώσει μάχη κατά της κερδοσκοπίας και της διαφθοράς και ζήτησε τη συνεργασία όλων για να αλλάξει άμεσα το τοπίο στην Υγεία. Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για έλλειψη χρόνου, καθώς η απειλή του μπλακ άουτ για το ΕΣΥ «είναι ορατή πια».

Έτοιμος για δουλειά επέστρεψε στο Υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Ξανθός, ως υπουργός πλέον και στόχο την δόμηση ενός λειτουργικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, προσβάσιμου σε όλους τους πολίτες. Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, με τη σειρά του δήλωσε έτοιμος να δώσει μάχη κατά της κερδοσκοπίας και της διαφθοράς και ζήτησε τη συνεργασία όλων για να αλλάξει άμεσα το τοπίο στην Υγεία.

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Υγείας, με τον υπηρεσιακό υπουργό Αθανάσιος Δημόπουλο να καλωσορίζει τη νέα ηγεσία με τη φράση: «Καλωσορίζω την Κρήτη στο Υπουργείο Υγείας».

Ο κ. Δημόπουλος ευχαρίστησε την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου για την τιμή να είναι υπηρεσιακός υπουργός Υγείας και έκανε απολογισμό της δράσης του στην σύντομη παραμονή του στο υπουργείο.

«Ευχαριστώ θερμά τόσο τους κύριους Κουρουμπλή, Ξανθό και Μπασκόζο, όσο και το διοικητικό προσωπικό του υπουργείου για την καλή συνεργασία. Στο σύντομο διάστημα της παραμονής μου στο υπουργείο ετέθησαν οι βάσεις για την συνέχιση της τακτικής χρηματοδότησης του ΕΣΥ, δρομολογήσαμε θέματα μισθοδοσίας του υγειονομικού προσωπικού και φροντίσαμε για την άμεση επίλυση προβλημάτων φαρμακευτικής κάλυψης ειδικών ομάδων, όπως οι αιμορροφιλικοί και οι ασθενείς με AIDS» σημείωσε ο κ. Δημόπουλος.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο νέος υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ευχαρίστησε τον κ. Δημόπουλο για τη συνεργασία και επεσήμανε την κρισιμότητα της στιγμής για τη χώρα.

«Η κοινωνία μάς έδωσε την ευκαιρία για επανεκκίνηση σε ένα σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον, με μια εντολή που περιείχε αρκετή δόση σκεπτικισμού και απαίτηση να δώσουμε άμεσες λύσεις στα πολλαπλά και συσσωρευμένα προβλήματα» και έκανε λόγο για έλλειψη χρόνου, καθώς «η απειλή του μπλακ-άουτ για το ΕΣΥ είναι ορατή πια. Πρέπει, λοιπόν, να το σταθεροποιήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται με επιτάχυνση των διαδικασιών πρόληψης προσωπικού».

Κρίσιμο στοίχημα χαρακτήρισε και την ηθικοποίηση του ΕΣΥ με μεθοδική αντιμετώπιση της διαφθοράς, ώστε οι πολίτες να βιώνουν το αίσθημα της δικαιοσύνης σε ένα λειτουργικό σύστημα Υγείας.

Από την πλευρά του ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, δήλωσε ότι νιώθει άβολα στο νέο του ρόλο αφού είχε συνηθίσει να επισκέπτεται το υπουργείο ως συνδικαλιστής.

«Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου να κάτσω στην καρέκλα. Και δεν υπάρχει πια δικαιολογία. Ο λαός μάς έδωσε εντολή να υλοποιήσουμε έξι πράγματα: αυτοδύναμη κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ χωρίς συμμετοχή των παλαιών κομμάτων, μείωση του δημοσίου χρέους, αλλαγή του πελατειακού κράτους, πάταξη της διαφθοράς, παραγωγική ανασυγκρότηση και δόμηση κοινωνικού κράτους με Παιδεία και Υγεία» είπε ο Πολάκης.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε ότι, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ξανθός γνωρίζουν καλά τον χώρο της Υγείας, ως μάχιμοι γιατροί 25 χρόνια, και ζήτησε να σταματήσουν τα λόγια και να γίνουν έργα από όλους, με επιτάχυνση των προσλήψεων, χρηματοδότηση της Υγείας, θεσμικές τομές, αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων και αιμοδότηση του ΕΣΥ με νέο ηλικιακά προσωπικό.

Τέλος, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι «είναι καιρός να σταματήσει το γλέντι» αναφερόμενος στην παραοικονομία της Υγείας, με τα φακελάκια των γιατρών και τις υπερτιμολογήσεις σε φάρμακα και υγειονομικά υλικά.

Το προφίλ της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας

Ο κ.Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου, γιατρός Μικροβιολόγος στο επάγγελμα, κατείχε την θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στην προηγούμενη κυβέρνηση. Επί σειρά ετών έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του νομού Ρεθύμνου. Εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στο νομό Ρεθύμνου.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, επίσης γιατρός Εντατικολόγος, είναι βουλευτής νομού Χανίων και στην προηγούμενη κυβέρνηση κατείχε τη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ έχει εκλεγεί δύο φορές δήμαρχος Σφακίων, το 2010 και το 2014, με ποσοστά 62% και 95,6%, αντίστοιχα. Έχει, επίσης, διακριθεί και για τη συνδικαλιστική του δράση συμμετέχοντας στην εκπροσώπηση των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

Τα «καυτά» θέματα του Υπουργείου Υγείας

Με τον «σφιχτό» προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας έρχονται αντιμέτωποι οι κύριοι Ξανθός και Πολάκης, ενώ καλούνται να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για στελέχωση του ΕΣΥ με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και οργάνωση του ΠΕΔΥ με λειτουργική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όλο το 24ωρο, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Μεγάλο ζητούμενο είναι και η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη, που η νέα συμφωνία την ορίζει στα 1,945 δισ. ευρώ, ποσό που έχει χαρακτηριστεί ανεπαρκές από παράγοντες της αγοράς του φαρμάκου. Βέβαια, έχουν διατυπωθεί σκέψεις για αφαίρεση του κόστους των εμβολίων από το ποσό αυτό ή επαναφορά της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, μένει να δούμε τι θα γίνει με το νέο μοντέλο του rebate όγκου που προωθούσε ο πρώην υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει, επίσης, ισοδύναμα μέτρα για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στο ΕΣΥ, καθώς και μέτρα για τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, όπως έχει υποσχεθεί.

Τέλος, πρόκληση είναι για το νέο υπουργό η αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων στην αγορά, ώστε να μειωθεί το κόστος για το σύστημα Υγείας.

Και φυσικά μένει να δούμε τι θα γίνει με τις συμβάσεις του ΕΣΥ με τους ιδιώτες παρόχους Υγείας, ώστε να ελεγχθεί το πάρτι κερδοσκοπίας, όπως υπογράμμισε ο κ. Πολάκης, εις βάρος του κράτους.

Μαίρη Μπιμπή

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024