Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tα ψηφοδέλτια

Tα ψηφοδέλτια


Δύο ειδών ψηφοδέλτια θα πάρουν στα χέρια τους οι πολίτες, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα: Μια σειρά ψηφοδελτίων όλων των υποψηφίων για την Περιφέρεια και μια σειρά ψηφοδελτίων όλων των υποψηφίων για το Δήμο.

Κάθε συνδυασμός διαθέτει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για κάθε εκλογική περιφέρεια.

Έτσι: το ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια περιλαμβάνει τον υποψήφιο περιφερειάρχη, τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας με αλφαβητική σειρά.

Το ψηφοδέλτιο για τον Δήμο περιλαμβάνει:

α) Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια και δεν αποτελούνται από δημοτικές ή τοπικές κοινότητες:

Τον υποψήφιο δήμαρχο και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους

β) Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια και αποτελούνται από δημοτικές ή τοπικές κοινότητες:

Τον υποψήφιο δήμαρχο, τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, τους υποψήφιους συμβούλους της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή τους υποψήφιους εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας.

γ) Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες κάθε συνδυασμός διαθέτει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για κάθε δημοτική ή τοπική κοινότητα. Σε αυτό περιλαμβάνονται:

Ο υποψήφιος δήμαρχος, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της εκλογικής περιφέρειας όπου ανήκει η δημοτική ή η τοπική κοινότητα, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων εκλογικών περιφερειών, οι υποψήφιοι σύμβουλοι της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή οι υποψήφιοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας.

Πόσους «σταυρώνουμε»;

Ο εκλογέας εκφράζεται υπέρ των υποψηφίων με σταυρό προτίμησης. Ο σταυρός σημειώνεται με μολύβι ή με στυλό μαύρου ή μπλε μελανιού, δίπλα στο ονοματεπώνυμο κάθε υποψηφίου. Σταυρός προτίμησης που σημειώνεται με διαφορετικό τρόπο δεν λαμβάνεται υπόψη, ενώ εάν υπάρχουν περισσότεροι σταυροί από όσους ορίζονται δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν τίθεται σταυρός προτίμησης. Η ύπαρξη όμως σταυρού προτίμησης σε ψηφοδέλτιο δεν συνεπάγεται την ακυρότητα αυτού.

*Δημοτικές εκλογές

Στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια (δηλ. σε όσους δεν επήλθε καμία μεταβολή με τις διατάξεις του «Καλλικράτη»), ανεξαρτήτως πληθυσμού, ο εκλογέας μπορεί να θέσει μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους
Στους δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες (δηλ. σε όσους συνενώθηκαν με το σχέδιο «Καλλικράτης»), έχουν κατοίκους άνω των 100.000 και διαιρούνται σε δημοτικές κοινότητες (πρώην δημοτικά διαμερίσματα), ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική, σε έναv ή δύο ή τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες ή/και σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του δήμου.
Επίσης, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν ή δύο υποψηφίους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και σε έναν υποψήφιο σύμβουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας.

*Περιφερειακές εκλογές

Οι εκλογείς θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο συμβούλους, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι στην περιφερειακή ενότητα όπου είναι εγγεγραμμένοι. Ειδικότερα, θα μπορούν να βάζουν ένα σταυρό σε περιφερειακές ενότητες από τις οποίες εκλέγονται μέχρι τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι, έως δύο σταυρούς σε ενότητες όπου εκλέγονται τέσσερις μέχρι επτά σύμβουλοι, έως τρεις σταυρούς σε ενότητες με οκτώ μέχρι δώδεκα συμβούλους και έως τέσσερις σταυρούς σε περιφερειακές ενότητες στις οποίες εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα περιφερειακοί σύμβουλοι.

Στον υποψήφιο Περιφερειάρχη ή Αντιπεριφερειάρχη δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για το λόγο αυτό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024