Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο «Καλλικράτης» δίνει ευκαιρία στην Κ.Μακεδονία να μετατραπεί σε κέντρο ανάπτυξης των Βαλκανίων, λέει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ.Βελόπουλος

Ο «Καλλικράτης» δίνει ευκαιρία στην Κ.Μακεδονία να μετατραπεί σε κέντρο ανάπτυξης των Βαλκανίων, λέει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ.Βελόπουλος


Ονομάστε τους τρεις πρώτους στόχους σας εφόσον εκλεγείτε.

* Διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας στις Βρυξέλλες προκειμένου να απορροφηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια απευθείας από την Περιφέρεια.

* Εκπόνηση μελετών για έργα υποδομής στη Βόρεια Ελλάδα.

* Ανάπτυξη τουρισμού και αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα.

    Πιστεύετε ότι ο Καλλικράτης δίνει περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας; Πώς θα αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που διαμορφώνονται στο νέο πλαίσιο;

    Ο «Καλλικράτης» δίνει στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μια σειρά από σημαντικές νέες αρμοδιότητες. Στη δικαιοδοσία των νέων περιφερειών αναμένεται να εκχωρηθούν αρμοδιότητες που άπτονται των βασικότερων θεμάτων της καθημερινότητας των πολιτών. Ενδεικτικά, η υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, η κατασκευή, συντήρηση, βελτίωση οδικών αξόνων και άλλων συγκοινωνιακών και άλλων έργων, η διαχείριση των νοσοκομείων, ο έλεγχος της αγοράς, η αδειοδότηση βιομηχανικών, βιοτεχνικών και άλλων επιχειρήσεων είναι μερικές μόνο από τις αρμοδιότητες που περνάνε πλέον στη δικαιοδοσία των Περιφερειαρχών.

    Ευχερώς αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο «Καλλικράτης» δίνει μια χρυσή ευκαιρία στην Κεντρική Μακεδονία να μετατραπεί σε μια εξωστρεφή περιφέρεια και σε κέντρο ανάπτυξης των Βαλκανίων, αφού πλέον για πολλά δεν θα εξαρτάται από την κεντρική διοίκηση των Αθηνών.

    Συνιστά λοιπόν ανάγκη επιτακτική να τύχει η Μακεδονία μας μιας σοβαρής και υπεύθυνης εκπροσώπησης ώστε να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται και έχει στερηθεί τόσα χρόνια.

    Πώς θα εξασφαλίσετε ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο απώλειας πόρων από το ΕΣΠΑ, από τη στιγμή που οι Περιφέρειες θα μπορούν να απορροφούν απευθείας κοινοτικά κονδύλια;

    Εδώ και χρόνια ακούμε ότι δεν διατίθενται λεφτά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την Βόρεια Ελλάδα. Εγώ δεν σκοπεύω να ακολουθήσω τη χρόνια τακτική των τοπικών αρχόντων που τους ήθελε να παρακαλούν και να ικετεύουν τον εκάστοτε υπουργό να τους διαθέσει κονδύλια.

    Εγώ σκοπεύω να πάω στις Βρυξέλλες, να υπαγάγω την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας σε συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία υπάρχουν και λειτουργούν εκεί και να βρω λεφτά χωρίς να επιβαρύνω τον πολίτη και χωρίς να εξαρτώμαι από τη διάθεση, τη βούληση και την πολιτική του εκάστοτε υπουργού.

    Η δυνατότητα απευθείας απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων μειώνει τον κίνδυνο να «χαθούν» τα χρήματα αυτά κάπου στη διαδρομή όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Απαιτείται βέβαια, η κατάρτιση στοχευμένων προγραμμάτων και δράσεων και η επίδειξη πολιτικής πυγμής και εγρήγορσης, ώστε να ανακτηθεί η χαμένη φερεγγυότητα και αξιοπιστία της χώρας μας.

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει σημαντική παρουσία στην αγροτική παραγωγή της χώρας. Πώς μπορεί να σταθεί δίπλα στους αγρότες -και ειδικά στους νέους- στηρίζοντας είτε νέες μορφές καλλιέργειας είτε την ανάπτυξη των υπαρχουσών;

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί και οφείλει να δώσει έμφαση στον τομέα της γεωργίας. Η μαγιά, με την έννοια των υποδομών, υπάρχει. Απομένει να υπάρξει πολιτική βούληση, σχεδιασμός και στοχευμένη δράση προς αυτό τον τομέα.

    Η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και η διάθεσή τους για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής θα είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Απαιτείται, επιπρόσθετα, ωστόσο, ο εκσυγχρονισμός των αγροτικών και γεωργοκτηνοτροφικών μονάδων και η καταγραφή όλων των καλλιεργειών και να κατευθύνουμε στις βιολογικές καλλιέργειες.

    Η βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στις καλλιέργειες εκείνες, για τις οποίες υπάρχει ζήτηση στο εξωτερικό, προκειμένου να αυξήσουμε την εξαγόμενη παραγωγή μας και άρα τα έσοδα από εξαγωγές της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να στρέψουμε την αγροτική παραγωγή μας, ώστε να εκλείψουν φαινόμενα αδιάθετων προϊόντων που σαπίζουν στις αποθήκες ζημιώνοντας τόσο τους αγρότες όσο και το κράτος.

    Πώς μπορεί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας να φέρει ξανά την ανάπτυξη στην περιοχή του με δεδομένη την αποβιομηχάνιση και την αύξηση της ανεργίας; Πώς θα σταματήσει η «μετανάστευση» οικονομικών δραστηριοτήτων από τη Βόρεια Ελλάδα σε γειτονικές χώρες;

    Ο «Καλλικράτης» δίνει μια χρυσή ευκαιρία στην Κεντρική Μακεδονία να μετατραπεί σε μια εξωστρεφή περιφέρεια και σε κέντρο ανάπτυξης των Βαλκανίων, αφού πλέον για πολλά δεν θα εξαρτάται από την κεντρική διοίκηση των Αθηνών. Συνιστά λοιπόν ανάγκη επιτακτική να τύχει η Μακεδονία μας μιας σοβαρής και υπεύθυνης εκπροσώπησης, ώστε να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται και έχει στερηθεί τόσα χρόνια.

    Δυσκολίες και εμπόδια κατά την υλοποίηση έργων, δεσμεύσεων και προγραμμάτων ασφαλώς και θα υπάρξουν. Πάντα υπάρχουν. Και με δεδομένη τη δεινή οικονομική συγκυρία, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, συνεπεία των χρόνιων εσφαλμένων χειρισμών και πολιτικών των κυβερνήσεων του χρεοκοπημένου κεντρικού πολιτικού συστήματος τα εν λόγω εμπόδια φαντάζουν ανυπέρβλητα. Φρονώ όμως ότι ούτε ανυπέρβλητα είναι, ούτε θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για όλα όσα δεν γίνονται.

    Όπως και ανωτέρω ανέφερα, ο Καλλικράτης εκχωρεί στις αιρετές περιφέρειες μια σειρά αρμοδιοτήτων που άπτονται των αναπτυξιακών δομών. Επί παραδείγματι, η αδειοδότηση επιχειρήσεων και η υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιούνται πλέον από τις Περιφέρειες.

    Στο χέρι μας λοιπόν είναι να καταρτίσουμε και να υλοποιήσουμε τέτοιου είδους αναπτυξιακές δράσεις, να αντλήσουμε πόρους από όπου αυτό είναι εφικτό, να δημιουργήσουμε ευνοϊκές προϋποθέσεις για την τόνωση της αγοράς και να πείσουμε τους Βορειοελλαδίτες ότι αξίζει να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

    Το χρήμα πρέπει να ξανακυκλοφορήσει στην αγορά. Η πολιτική της συρρικνώσεως των μισθών, των επιδομάτων και των συντάξεων μπορεί να γεμίσει -αν γεμίσει- κατά τι τα κρατικά ταμεία, αλλά δεν είναι αυτή που θα φέρει την πρόοδο και την ευημερία στον τόπο.

    Μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης φιλοδοξώ να υλοποιήσω στην Βόρεια Ελλάδα. Ένα μοντέλο που θα στηρίζεται στην παραγωγή και αξιοποίηση αγαθών, επιχειρηματικών δράσεων, εναλλακτικών μορφών τουρισμού και πολιτισμικών στοιχείων.

    Ως υποψήφιος περιφερειάρχης, ποιες είναι οι θέσεις σας γύρω από τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ;

    Καταρχάς, αναφορικά με το χρόνιο πια ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων η θέση μου είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Είναι θέση ελληνική. Δεν μπορεί με κανένα τρόπο και για κανένα λόγο να υπάρξει κράτος με το όνομα «Μακεδονία».

    Συνιστά μέγα σφάλμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ η διαπραγμάτευση του ονόματος «Μακεδονία» για το κράτος των Σκοπίων με την προσθήκη επιθετικού προσδιορισμού π.χ. «Άνω».

    Ας μη γελιόμαστε! Ο επιθετικός προσδιορισμός σώζει μόνο τα προσχήματα. Σκεφτείτε επί παραδείγματι ότι όταν λέμε «Άνω Τούμπα» ή «Κάτω Τούμπα», αυτό που τελικά εντυπώνεται είναι «Τούμπα». Καθίσταται, συνεπώς, «ηλίου φαεινότερον» ότι τέτοιες προτάσεις δεν μπορούν -και δεν πρέπει- να γίνουν αποδεκτές από ελληνικής πλευράς.

    Όλα αυτά τα κέντρα που προωθούν τέτοιου είδους ανιστόρητες λύσεις, προφανώς εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα που πόρρω απέχουν από τα εθνικά μας συμφέροντα. Απέναντι σ’ αυτά τα κέντρα απαιτείται να διατηρήσουμε στάση και θέση σοβαρή, υπεύθυνη και δίχως αμφιταλαντεύσεις, έχοντας πάντα ως κυρίαρχη πεποίθηση ότι δεν επιτρέπεται να παραδώσουμε την Ελλάδα μικρότερη στις επόμενες γενιές.

    Άννα Ανδίρα – Νένα Σώκου

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    Live η «μάχη» της Άστον Βίλα με την Μπράιτον λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό

    Παρακολουθήστε live στις 16:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπράιτον – Άστον Βίλα για την 36η αγωνιστική της Premier League, λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς της Βίλα με τον Ολυμπιακό

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Κυριακή 05 Μαϊου 2024