Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν έχουμε σχέση εξάρτησης με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά σχέση συνεργασίας, λέει ο Σπύρος Σπύρου

Δεν έχουμε σχέση εξάρτησης με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά σχέση συνεργασίας, λέει ο Σπύρος Σπύρου


Πώς ο περιφερειάρχης θα μπορέσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ιονίου, αφού το καθένα αποτελεί διαφορετική κοινωνική ενότητα;

Η διαφορετικότητα, που απορρέει, κυρίως από τη νησιωτικότητα, μπορεί να είναι και πλεονέκτημα! Η ανάδειξη της ταυτότητας, η πρόταξη της ιδιαιτερότητας (νησιωτικότητα) με τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από το Σύνταγμα και την ΕE, είναι για μένα βάση για την πολιτική μου στα Ιόνια Νησιά.

Τα βασικά προβλήματα των νησιών είναι ενιαία και αφορούν περιφερειακή πολιτική, καθώς πιστεύω ότι «εν τη ενώσει η ισχύς». Για παράδειγμα: Η οικονομία στηρίζεται σε όλα τα νησιά στον τουρισμό, η διαχείριση των απορριμμάτων, μπορεί να εμφανίζεται σε μερικά με μεγαλύτερη οξύτητα, ωστόσο παραμένει θέμα περιφερειακής αντιμετώπισης, τα λιμάνια «πάσχουν» στον ίδιο σχεδόν βαθμό, οι βασικές υποδομές, εν τέλει, αφορούν σε όλα. Είναι θέμα όχι απλά μιας καταγραφής η αντιμετώπιση, αλλά δρομολόγησης πάνω στη βάση της ισόρροπης ανάπτυξης.

Καταλήγοντας, θέλω, να πω ότι είναι περισσότερα εκείνα που μας ενώνουν και ελάχιστα εκείνα που μας διαφοροποιούν. Συνεπώς, η αντιμετώπιση των προβλημάτων θα διέπεται από την αρχή της ισοτιμίας και δικαιοσύνης.

Αναφέρετε τους τρεις πρώτους στόχους σας, εφόσον εκλεγείτε.

– Ολοκλήρωση των μισοτελειωμένων έργων που λιμνάζουν εδώ και καιρό και έχουν δεσμεύσει κονδύλια.
– Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού για την ενίσχυση της οικονομίας, όπως:
Α. Σύνδεση της αγροτικής οικονομίας με την τουριστική.
Β. Ανάπτυξη της κρουαζιέρας σε όλα τα νησιά.
Γ. Θρησκευτικό τουρισμό (άγιοι προστάτες των νησιών, μοναστήρια, λιτανείες.
Δ. Ανάδειξη των ορεινών όγκων, κυρίως σε Κεφαλλονιά (Αίνος) και ορεινή Λευκάδα.
Ε. Τουρισμό για ποδηλάτες (ήδη η Κέρκυρα έχει ενταχθεί σ’ ένα ευρωπαϊκό δίκτυο ποδηλατιστών που στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία (Ολλανδών).
ΣΤ. Δράσεις για πολιτιστικό τουρισμό σε περιόδους γιορτών, όπως Πάσχα στην Κέρκυρα, Καρναβάλι στη Ζάκυνθο, με τις ομιλίες και τη γκιόστρα, Γιορτές Λόγου και Τέχνης και Φολκλορικό Φεστιβάλ Λευκάδας, Χορωδιακό Φεστιβάλ Κεφαλλονιάς, Οδυσσειακό Κέντρο Ιθάκης, Παξοί – Πολιτιστικό Χωριό της Ευρώπης κλπ.
– Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη δημιουργία δικτύου προστασίας των πολιτών με χαμηλό εισόδημα, στο πλαίσιο της κοινωνικής μας πολιτικής, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν σοβαρές συνέπειες σε άτομα και επιχειρήσεις..

Τι αλλάζει στη ζωή των νησιωτών του Ιονίου με τον «Καλλικράτη»;

Το κάθε νησί ένας δήμος, επί της ουσίας, φέρνει τα πάνω κάτω-κυρίως-στην πληθυσμιακά μεγάλη Κέρκυρα και στην εκτατικά μεγάλη Κεφαλλονιά, ενώ η κατάργηση των κοινοτήτων των μικρών νησιών που δε συνδέονται τακτικά με τα μεγάλα, επιφέρει μεγάλη δυσκολία.
Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ο πληθυσμός σε αυτές τις περιοχές είναι περισσότερο γηρασμένος από αυτόν των αστικών κέντρων, κατανοούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να απαιτήσουμε από αυτούς τους κατοίκους να παρακολουθήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία που δίνει πολλές δυνατότητες.

Σε ότι αφορά στην περιφέρεια, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καλλιεργηθεί η περιφερειακή συνείδηση σε μια περιοχή σαν τη δική μας, που, εκτός όλων των άλλων, υπάρχει το αίσθημα του αδικημένου από τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων που γινόταν μέχρι τώρα.
Σχεδόν όλοι αποδίδουν στην Κέρκυρα ηγεμονική συμπεριφορά κι αυτό συμβαίνει γιατί πολύς κόσμος των νησιών δε γνωρίζει ότι και η Κέρκυρα, όπως και τα υπόλοιπα νησιά, υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα.

Φυσικά, το θετικό είναι ότι η αιρετή περιφέρεια που θα διοικείται από άτομα που θα εκλέξουν οι κάτοικοι, τους δίνει τη δυνατότητα να τους συναντούν, να τους αλλάζουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, να διαμαρτύρονται στους δικούς τους ανθρώπους που, σίγουρα πολύ πιο εύκολα θα κατανοούν τα προβλήματα.

Με ποιους τρόπους μπορεί να ενισχυθεί ο τουρισμός στα νησιά του Ιονίου, χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί το φυσικό στοιχείο;

-Η βιωσιμότητα είναι για μένα το πρωτεύον σε κάθε ενέργεια, που στόχο θα έχει την ενίσχυση της τουριστικής οικονομίας.
-Η δημιουργία ενιαίας ταυτότητας-με ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων-η ενίσχυση ενός brand Name για τα Ιόνια, κρίνονται αναγκαία και φυσικά μια τουριστική δράση που θα αφορά όλους τους Επτανήσιους, όπως μια κρουαζιέρα που θα ξεκινάει από τη Ζάκυνθο και θα καταλήγει στους Αγίους Σαράντα, θεωρώ ότι είναι πρώτης προτεραιότητας.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, πάνω από 3,5 τουρίστες πέρασαν εφέτος στον αλβανικό νότο και οι περισσότεροι, αντί να κατευθυνθούν από την Κέρκυρα στους Παξούς, στα Διαπόντια, στη Λευκάδα (και τα μικρά νησιά της), Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, πέρασαν στους Αγίους Σαράντα.
-Μια επτανησιακή τουριστική εταιρεία, θα μπορούσε κάλλιστα να καλύψει αυτό το κενό και ν’ αυξήσει τον αριθμό των τουριστών με μια εναλλακτική πρόταση που θα αφορά σε όλα τα νησιά.
Τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες έπρεπε να έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία αλλά ποτέ δεν είναι αργά.
Επιπλέον: Ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που φτάνουν στην Κέρκυρα είναι, μεγάλος. Δεν κατανοώ γιατί αυτός ο αριθμός, μέσα από έναν καλό συντονισμό και συνεργασία δεν θα μπορεί να κατευθύνεται σε όλα τα νησιά του Ιονίου.
-Εκτός από τη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, πιστεύω, ότι σημαντικό ρόλο παίζει και ο ιδιωτικός τομέας. Όσο οι Επτανήσιοι επιχειρηματίες του τουρισμού δεν ενώνονται σε συμπράξεις και εταιρείες, αφήνουν περιθώρια εκμετάλλευσης των άλλων στις δικές μας πηγές εσόδων.
Δεν είναι σωστό ν’ αφήνουμε να μας «πουλάνε» οι άλλοι και εμείς να κρεμόμαστε από τις διαθέσεις τους, τους εκβιασμούς τους και τις πιέσεις για μειώσεις τιμών.

Η γραφειοκρατία και η κακοδιοίκηση οδηγούν στην απώλεια πόρων για την αυτοδιοίκηση. Πως σκοπεύετε να το αλλάξετε αυτό, δεδομένων και των ελλείψεων σε υποδομές που υπάρχουν σε ορισμένα νησιά;

Η γραφειοκρατία, σε πολλές των περιπτώσεων, απαιτεί στελέχωση των υπηρεσιών για να μην υπάρχει καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των πολιτών και συνάμα καλλιέργεια πνεύματος προσφοράς και προθυμίας από τους υπαλλήλους. Βέβαια, θέλω να πιστεύω, ότι με την αποκέντρωση μέσω του «Καλλικράτη» θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες διεκπεραίωσης των υποθέσεων.
Σε ότι αφορά στην κακοδιοίκηση είναι θέμα των επικεφαλής να καταφέρνουν να εποπτεύουν τις υπηρεσίες και να παρακολουθούν τον τρόπο λειτουργίας.
Η στελέχωση με ικανά άτομα, κυρίως, όμως με άτομα που έχουν ειδικές γνώσεις είναι προϋπόθεση για την καλή και απρόσκοπτη λειτουργία της διοίκησης.
Μέχρι τώρα η εξάρτηση από το κέντρο και τα υπουργεία, πράγματι, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια πόρων. Η αποκέντρωση των υπηρεσιών των υπουργείων είναι ένα καλό πρώτο βήμα.
Και όταν αναφέρομαι σε αποκέντρωση δεν εννοώ μόνο από το κέντρο προς την περιφέρεια αλλά και από την έδρα της περιφέρειας προς τα νησιά έτσι ώστε να μη χρειάζεται ένας Κεφαλλονίτης ή ένας Θιακός να περνάει τα «40 κύματα», να έρχεται στην Κέρκυρα για ένα χαρτί.

Ποιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητο να λάβετε προκειμένου να μειωθεί ο βαθμός εξάρτησης των νησιών από τις ηπειρωτικές περιοχές;

Δε βλέπουμε τις σχέσεις των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδας ως σχέσεις εξάρτησης αλλά ως σχέσεις συνεργασίας, αφού ανήκουμε στον ελλαδικό χώρο όλοι μας.
Δε βλέπω το λόγο, για παράδειγμα, οι Ζακυνθινοί να μη χρησιμοποιούν το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, αν και το ιδανικό θα ήταν να του παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας στο Νομό, όμως μερικές περιπτώσεις είναι δύσκολες.
Δε βλέπω ως εξάρτηση τη χρήση του λιμανιού της Πάτρας από το καράβι που πάει στη Σάμη, όπως συμβαίνει με την Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα.
Θα έλεγα, ότι οι γειτονικές με τη στεριά πόλεις είναι αδελφές πόλεις και η ανάπτυξη των Ιονίων Νήσων γίνεται σε δυο κατευθύνσεις για να είναι ολοκληρωμένη: Η μια είναι κάθετη και η άλλη οριζόντια.
Δε νιώθουμε ξεκομμένοι, αναγνωρίζουμε την ανάγκη σύνδεσης με τις γειτονικές με τα νησιά πόλεις ως συνέχεια της δικής μας ανάπτυξης.
Τους Επτανήσιους, για να ολοκληρώσω, δεν τους χαρακτήριζε ποτέ η εσωστρέφεια, είναι και παραμένουν ταξιδευτές, κοσμοπολίτες, φιλόξενοι και δεν είναι αρνητικοί σε συνεργασίες.

Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024