Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα Επτάνησα είναι εγκαταλελειμμένα και καταληστευμένα από το αθηνοκεντρικό κράτος, λέει ο Γ.Καλούδης

Τα Επτάνησα είναι εγκαταλελειμμένα και καταληστευμένα από το αθηνοκεντρικό κράτος, λέει ο Γ.Καλούδης


Πώς ο περιφερειάρχης θα μπορέσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ιονίου, αφού το καθένα αποτελεί διαφορετική κοινωνική ενότητα;

Όλα τα νησιά των Επτανήσων είναι ξεχωριστά, αλλά και όλα έχουν πολλά κοινά. Πρώτο κοινό είναι η ομορφιά τους. Είναι τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας, τα πιο όμορφα νησιά του κόσμου, ο παράδεισος της γης, όπως μου είπε ένας απλός άνθρωπος στη Μαχαιράδο της Ζακύνθου. Δεύτερο κοινό, ο χαρισματικός προεξέχων Επτανησιακός Πολιτισμός.
Είναι τα Επτάνησα του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, του μαχητή βουλευτή Λορέντζου Μαβίλη που σκοτώθηκε στο Δρίσκο, μαχόμενος εναντίον των Τούρκων για να απελευθερωθεί η Ήπειρος, του Άγγελου Σικελιανού και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, του ριζοσπάστη βουλευτή και διανοούμενου Ηλία Ζερβού Ιακωβάτου, του πνευματώδους Ανδρέα Λασκαράτου και του Ανδρέα Κάλβου.
Είναι τα Επτάνησα με την αρχαιότερη μπάντα της Ελλάδας, από το 1831, στο Ληξούρι και τις περισσότερες μπάντες στη Κέρκυρα. Κοινή βάση σε όλα τα Επτάνησα είναι ο τουρισμός, το λάδι και τα σταφύλια. Κοινό σημείο για όλα τα Επτάνησα είναι ότι είναι εγκαταλελειμμένα και καταληστευμένα από το αθηνοκεντρικό κράτος χωρίς συγκοινωνίες και με το ΦΠΑ στο 23%, ενώ στην Μύκονο είναι 7% . Παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Φτάνει πια δεν πάει άλλο.

Αναφέρετε τους τρεις πρώτους στόχους σας, εφόσον εκλεγείτε.

Για να μπορέσει να αναπτυχθεί ο τουρισμός και να διακινούνται τα αγροτικά προϊόντα στα νησιά μας και για να στηριχθεί η μικρομεσαία τάξη το πρώτο, το τονίζω, το πρώτο που χρειάζεται ένα νησί είναι καράβια και αεροπλάνα. Είμαστε εγκαταλελειμμένοι.

Πρώτη άμεση δράση μας: καθημερινή αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας.

Δεύτερη άμεση δράση: Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιδότηση της ανακαίνισης όλων των τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων. Άνοιγμα των ελαιοτριβείων για να διασώσουν οι ελαιοπαραγωγοί το βιός τους, στήριξη της αλιείας με την βιντσότρατα, που ψαρεύει τη μαρίδα, το ψάρι του φτωχού. Στήριξη του κυνηγιού. Ενίσχυση των φιλαρμονικών μας. Η πρώτη απόφαση που θα υπογράψω στις 2-1-2011 θα είναι η ενίσχυση με 10.000 ευρώ της αρχαιότερης μπάντας της Ελλάδος, του Ληξουρίου, που κινδυνεύει να βάλει λουκέτο τον Δεκέμβρη.

Τρίτη άμεση δράση: Η αποκατάσταση των άθλιων δρόμων μας σε όλα τα Επτάνησα.
Άμεση έναρξη στο ΕΣΠΑ: Η μαρίνα και η προβλήτα κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Ζακύνθου, αποκατάσταση της Γέφυρας του Δεβοσέτου και ο δρόμος του Άρακα στη Κεφαλλονιά, το λιμάνι του Πισαετού και η μαρίνα του Εξωαετού στην Ιθάκη, το κέντρο υγείας Μεγανησίου, ο οδικός άξονας Λευκάδας και η υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας, οι προκαταρκτικές μελέτες για το νέο αεροδρόμιο στη Λευκίμμη Κέρκυρας και ο άξονας βορρά-νότου, η μετεγκατάσταση του νέου νοσοκομείου της Κέρκυρας και η πίεση στην κυβέρνηση να το στελεχώσει με το αναγκαίο προσωπικό.

Τι αλλάζει στη ζωή των νησιωτών του Ιονίου με τον «Καλλικράτη»;

Είναι μία πρόοδος. Γίνονται για πρώτη φορά εκλογές, μετά από 150 χρόνια στα Επτάνησα, μετά το 1860, όταν εκλέχθηκε η τελευταία βουλή του Ιονίου κράτους (ΙΑ). Είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που δεν έχει εκλεγμένο Περιφερειάρχη. Εάν εκλεγούμε εμείς θα διατηρήσουμε και θα ενισχύσουμε την Περιφέρεια Ιονίων Νησιών με τις νησιωτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το μεταφορικό ισοδύναμο και την επιδότηση των αεροπορικών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Εάν εκλεγούν οι άλλοι συνδυασμοί και ειδικά ο κ. Σπύρου και ο κ. Μπεριάτος η Περιφέρειά μας θα καταργηθεί.
Επί κυβερνητικής θητείας του κ.Σπύρου καταργήθηκε το Περιφερειακό Σύστημα Υγείας Ιονίων Νήσων και υποδουλωθήκαμε στην Πελοπόννησο. Τα στελέχη του κ.Μπεριάτου στη Ζάκυνθο, που είναι και πολιτικοί φίλοι του κ.Βαρβαρίγου, είναι πολέμιοι της νησιωτικής Περιφέρειάς μας, ενώ στο δικό μας ψηφοδέλτιο σε όλα τα νησιά μας όλοι οι υποψήφιοί μας είναι υποστηρικτές της νησιωτικής Περιφέρειας.
Εμείς οι νησιώτες, που ζούμε στα νησιά μας και βιώνουμε έντονα τα προβλήματα αποκλεισμού μας μπορούμε και θα αλλάξουμε την τύχη μας με τον Καλλικράτη, και μέσα από τις δράσεις από τη θεσμοθετημένη Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συμμετέχω ως εκλεγμένος Περιφερειάρχης, θα προωθήσω τα συμφέροντα των νησιωτών για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ισχύουσα συνθήκη της Λισσαβόνας έχει ειδικές πρόνοιες για την οικονομική ανάπτυξη και εκδημοκρατισμό.
Τα Επτάνησα με τη δική μας δυναμική, τεκμηριωμένη παρουσία, θα ξαναλάμψουν και θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει ως δυτικός πνεύμονας της Ελλάδος.

Με ποιους τρόπους μπορεί να ενισχυθεί ο τουρισμός στα νησιά του Ιονίου, χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί το φυσικό στοιχείο;

Τα νησιά μας είναι αποκλεισμένα. Όταν το 40% των κρατήσεων σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα γίνεται μέσω internet χρειάζονται αεροπλάνα και καράβια που θα φέρουν τους τουρίστες στα νησιά μας. Γι’ αυτό από τις 3-1-2011 ζητάμε από τον κ. Ρέππα και θα του επιβάλουμε αυτό που αξίζουμε:
Δημοπράτηση καθημερινής αεροπορικής και ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας, που την είχαμε μέχρι εδώ και 15 χρόνια. Εμείς οι πληρωτές των φόρων δίνουμε κάθε χρόνο 3 δισεκατομμύρια ευρώ για τις δήθεν άγονες γραμμές του ΟΣΕ, 120 ευρώ ανά κάτοικο για τις ελλειμματικές αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και 90 ευρώ ανά κάτοικο για τις ελλειμματικές αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.
Χωροθετούμε ζώνες για την ανέγερση πεντάστερων ξενοδοχείων, δίνουμε σχέδια για να κτίσουν οι Επτανήσιοι με βάση την ασύγκριτη πανέμορφη επτανησιακή αρχιτεκτονική.

Η γραφειοκρατία και η κακοδιοίκηση οδηγούν στην απώλεια πόρων για την αυτοδιοίκηση. Πως σκοπεύετε να το αλλάξετε αυτό, δεδομένων και των ελλείψεων σε υποδομές που υπάρχουν σε ορισμένα νησιά;

Ως μαχόμενος δικηγόρος γνωρίζω ότι στην Ευρώπη, ακόμα και τα δικαστήρια, διεξάγονται μέχρι και με e-mail και fax. Έχω δικάσει υποθέσεις με αυτό τον τρόπο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Σημάτων, στο Alicante της Ισπανίας και στο Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο στο Λουξεμβούργο.

Εγκαθιδρύουμε τέτοιο σύστημα και στη δική μας διακυβέρνηση το οποίο δεν στοιχίζει και τίποτα και παράλληλα να γίνει σε δύο μήνες. Οι νησιώτες δεν θα χρειάζεται να μετακινούνται από νησί σε νησί. Έτσι αποκλείουμε την κακοδιοίκηση εξαφανίζουμε την γραφειοκρατία και πολεμάμε αποτελεσματικά την διαφθορά.

Ποιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητο να λάβετε προκειμένου να μειωθεί ο βαθμός εξάρτησης των νησιών από τις ηπειρωτικές περιοχές;

Καθημερινές αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες μεταξύ των νησιών μας και με την Ιταλία. Ζητάμε, διεκδικούμε, επιβάλουμε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο να αποκτήσει τις τρεις βαριές σχολές που είχε το 1823 ως πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο όταν το ίδρυσε ο λόρδος Guilford: νομική, ιατρική, φιλοσοφική. Σχολές Πανεπιστημίου σε όλα τα νησιά.
Τα Επτάνησα με τη δική μας διακυβέρνηση γίνονται ξανά πνευματικός φάρος της Ευρώπης. Όλες οι Περιφερειακές Διοικήσεις ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΙΚΑ και Τράπεζες θα φύγουν από την Πάτρα και τα Γιάννενα και θα εγκατασταθούν στα νησιά μας για να έχουμε και εσωτερική αποκέντρωση.
Αξίζουμε καλύτερη τύχη εμείς που ζούμε στα νησιά μας που δεν είμαστε πολιτικοί τουρίστες. Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε, εμείς, η «Επτανησιακή Αναγέννηση», διότι έχουμε δώσει δείγματα γραφής και στο παρελθόν: με την Παλαιόπολη ή Μον Ρεπό, με την ίδρυση της Εταιρείας Τουρισμού Ιονίων Νήσων, με έδρα τη Λευκάδα το 2000, με την κατάληψη των δύο εγκαταλελειμμένων φρουρίων της Κέρκυρας, τον καθαρισμό τους και την απόδοσή τους στον ελληνικό λαό, με διεκδίκηση και κατοχύρωση του νερού του αρχαίου Υλαϊκού Λιμένα ή Λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου, ως δημόσιας περιουσίας και με πολλά άλλα. Τα Ιόνια Νησιά θα ξαναλάμψουν με την Επτανησιακή Αναγέννηση.

Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024