Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Προς απεργιακές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα οι πανεπιστημιακοί

Πρόταση για μια πρώτη 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, εν μέσω της εξεταστικής περιόδου, κατέθεσε η ΠΟΣΔΕΠ στη συνεδρίαση των πανεπιστημιακών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ως αντίδραση στο ενδεχόμενο περικοπών. Την Τετάρτη συνεδριάζουν για το ίδιο θέμα και οι πρυτάνεις. Οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για νέες μειώσεις, τη στιγμή που ήδη έχουν υποστεί από το 2008 μειώσεις της τάξης του 25%.

Πρόταση για 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, εν μέσω της εξεταστικής περιόδου, κατέθεσε η ΠΟΣΔΕΠ στη συνεδρίαση των πανεπιστημιακών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ως αντίδραση στο ενδεχόμενο περικοπών.

Η πρόταση της εκτελεστικής γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ προβλέπει ακόμα ότι την επομένη της απεργίας, δηλαδή την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση για παράταση των κινητοποιήσεων.

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν όμως και οι καθηγητές των ΤΕΙ, οι οποίοι προσανατολίζονται σε πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα.

Τι λέει η ΠΟΣΔΕΠ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για νέες μειώσεις τη στιγμή που ήδη έχουν υποστεί από το 2008 μειώσεις της τάξης του 25%.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, οι μειώσεις αυτές «είναι άδικες, δεν αντιστοιχούν στο λειτούργημα και το έργο που καλούνται να επιτελέσουν στην ελληνική κοινωνία οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι. Οδηγούν σε αποδοχές αναξιοπρεπείς και αναντίστοιχες των άλλων ειδικών μισθολογίων.

Τονίζουν ακόμη ότι «είναι αναποτελεσματικές, κινούνται στο αδιέξοδο πλαίσιο της προσπάθειας υπέρβασης της οικονομικής κρίσης αποκλειστικά με περιοριστικές πολιτικές λιτότητας».

Επίσης, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας αντιπροτείνει την επιστροφή, για όλα τα ειδικά μισθολόγια, στο επίπεδο των αποδοχών του 2001 και την άμεση έναρξη της συζήτησης για ενιαίο ειδικό μισθολόγιο όλων των λειτουργών του δημοσίου, που, όμως, δεν έγιναν αποδεκτά από τον υπουργό Οικονομικών. Τονίζει δε, ότι ο εξευτελισμός και η απαξίωση πανεπιστημιακών πρέπει να σταματήσει από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας.

Οι πανεπιστημιακοί καλούν σε έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη για να εξετάσει και να προτείνει τη μορφή και τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Την ίδια ημέρα στις 8 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Στο μεταξύ, αύριο, Τετάρτη συνεδριάζουν οι πρυτάνεις με φόντο τις επικείμενες περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών.

Στη συνεδρίαση των πρυτάνεων θα συζητηθούν, επίσης, τα λειτουργικά προβλήματα των πανεπιστημίων, τα οποία προέκυψαν λόγω της υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων. Επίσης, η εφαρμογή του νόμου για τα πανεπιστήμια, μετά τις αλλαγές που επήλθαν στον νόμο Διαμαντοπούλου.

Παράλληλα, ιδιαίτερη συζήτηση αναμένεται να γίνει για το ενδεχόμενο της κατάργησης των εντύπων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024