Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όχι χωρίς προβλήματα αρχίζει η νέα σχολική χρονιά

Όχι χωρίς προβλήματα αρχίζει η νέα σχολική χρονιά

Η δομή, η λειτουργία, η οργάνωση και η διοίκηση του εκπαιδευτικού συστήματος επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η δομή, η λειτουργία, η οργάνωση και η διοίκηση του εκπαιδευτικού συστήματος επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η υπό-χρηματοδότηση των σχολείων συνεχίζεται και το σχολικό έτος 2012-2013 και γενικά οι δαπάνες για την παιδεία πέφτουν κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Τα σχολεία αδυνατούν να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες σε αναλώσιμα υλικά, θέρμανση κλπ.) καθώς οι σχολικές επιτροπές έχουν εισπράξει μόνο μία δόση το Φεβρουάριο του 2012, μειωμένη κατά 33% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ εκκρεμεί από τον Απρίλιο η καταβολή της δεύτερης δόσης. Δεν μπορούν επίσης να καλυφθούν οι ανάγκες για διάφορες επισκευές και για υλικοτεχνική υποδομή π.χ. σε αίθουσες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Τα βιβλία στην πλειονότητά τους ήδη έχουν φθάσει στα σχολεία, θα ξεκινήσει κανονικά η διανομή τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, χωρίς να αναμένεται σύντομα αλλαγή του περιεχόμενου σπουδών και συνεπώς των βιβλίων. Το λύκειο θα αναμορφωθεί ξανά, αφού ήδη έχει προαναγγελθεί νέο νομοσχέδιο που όπως λέγεται θα στοχεύει «στον γνωσιακό επαναπροσδιορισμό του». Ωστόσο το εξεταστικό σύστημα δεν θα αλλάξει τουλάχιστον μέχρι το 2017.

Εφέτος έγιναν μόνο 225 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά, τα οποία υπολογίζονται από τις Ενώσεις δασκάλων και καθηγητών σε πάνω από 10000. Έτσι το υπουργείο παιδείας θα προβεί σε προσλήψεις 12500 χιλιάδων αναπληρωτών για να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία του σχολείου, ενώ παράλληλα στοχεύει σε μια ακόμη ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις. Αυτό πραγματοποιείται με τρεις κινήσεις , που αφορούν την αξιολόγηση, την ανακατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού αναδιάρθρωση ειδικοτήτων καθηγητών και την αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Επίσης το εκπαιδευτικό προσωπικό θα πραγματοποιήσει τα διδακτικά του καθήκοντα με φόντο την εντεινόμενη και πιο βαθιά οικονομική κρίση, που πλήττει σοβαρά την ψυχική υγεία. Η οικονομική κρίση θα μπορούσε να είναι λόγος για απογοήτευση, αβεβαιότητα, απελπισία, απομόνωση, κατάθλιψη, γκρίνια και απαισιοδοξία που ο εκπαιδευτικός έχει την παιδεία να την υπερβαίνει και να την μετατρέπει σε ευκαιρία προσωπικής αυτοεξέτασης και αναπλαισίωσης σε μια διαδρομή με στόχο νέα οράματα, νέες συλλογικότητες και ριζικές αλλαγές στην κοινωνία.

Όμως οι παρεμβάσεις στην δομή, λειτουργία, οργάνωση αφορούν περισσότερο στο διοικητικό και διεκπεραιωτικό δια χειριστικό χαρακτήρα του σημερινού σχολείου. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την κάλυψη των ελλείψεων σε υποδομές, εκπαιδευτικό προσωπικό κλπ. σημαίνουν ότι και φέτος βρισκόμαστε πίσω σε σχέση με τις ανάγκες διαμόρφωσης ενός σχολείου, που να διαπνέεται από ένα όραμα, που να δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες με ανθρωπιστικές και επιστημονικές γενικότερα γνώσεις και να αποκτούν κριτική και δημιουργική σκέψη, που δεν θα λύνουν μόνο τα άμεσα ατομικά προβλήματα, αλλά θα κατανοούν και την προοπτική της κοινωνίας.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για να προσδιορίσουμε το ουσιαστικό περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να φθάσουμε σε ένα σχολικό πρόγραμμα που θα προκύπτει από τη σύνθεση όλων των θετικών στοιχείων του παλαιού και παραδοσιακού σχολείου με τις νέες ανάγκες. Αυτό μπορεί να γίνει με το να δώσουμε σημασία στην ιστορία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έτσι όπως διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα και στον Ευρωπαϊκό χώρο, ώστε οι νέες τεχνολογίες να χρησιμοποιούνται ως μέσο και να μη μετατρέπονται σε σκοπό της δραστηριότητας του μαθητή. Γιατί αυτή η τεχνολογική νέα οπτική δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παραδοσιακή γνώση μέσα από τη χρήση και μελέτη του βιβλίου και την προσωπική γραφή.

Τέντες Παντελής
Σχολικός Σύμβουλος

in.gr

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024