Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χρήσιμες συμβουλές για την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας

Χρήσιμες συμβουλές για την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας

Η αναζήτηση της κατάλληλης κατοικίας είναι μια διαδικασία περίπλοκη και για πάρα πολλές περιοχές της χώρας…εξαντλητική τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους γονείς, ενώ δεν λείπουν και οι παγίδες.

Στο κυνήγι της φοιτητικής κατοικίας ρίχνονται σιγά-σιγά χιλιάδες νέοι φοιτητές που πέρασαν σε κάποια σχολή μακριά από το τόπο διαμονής τους. Η αναζήτηση της κατάλληλης κατοικίας είναι μια διαδικασία περίπλοκη και για πάρα πολλές περιοχές της χώρας…εξαντλητική τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους γονείς, ενώ δεν λείπουν και οι παγίδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι για την κάλυψη των πρώτων αναγκών αλλά και γενικότερα για τη χρηματοδότηση των σπουδών, οι τράπεζες διαθέτουν ειδικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που απευθύνονται σε φοιτητές.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη φορολογία των ενοικίων από τις αρχές του 2014, με αυτοτελή συντελεστή 11% για τα πρώτα 11.000 ευρώ που προέρχονται από ενοίκια, έχουν μειώσει ακόμη περισσότερο τις τιμές στα ακίνητα. Προσοχή χρειάζεται επίσης η διαδικασία κατάθεσης του μισθωτηρίου συμβολαίου στην εφορία, η οποία πλέον γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.

Συμβουλευτείτε τους ειδικούς

Σε κάθε πόλη υπάρχουν νόμιμα μεσιτικά γραφεία που ασχολούνται με μίσθωση φοιτητικών κατοικιών. Δώστε μεγάλη προσοχή σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες που για να τις δει κάποιος απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά, καθώς οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση, δηλαδή μετά την υπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου.

Τα σημεία-κλειδιά για το κατάλληλο σπίτι

Προτιμήστε κάποιο σπίτι που να είναι κοντά στη σχολή ή στο κέντρο της πόλης που θα μείνετε, έχετε όμως υπόψη σας πως τα τελευταία είναι κατά κανόνα, παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου, εκτός από τις μεγαλουπόλεις.

Ελέγξτε καλά το σπίτι που σας ενδιαφέρει.

Βεβαιωθείτε ότι καλύπτει τις ανάγκες σας και αν διαπιστώσετε κάποια βλάβη ειδοποιήστε τον ιδιοκτήτη προκειμένου αυτή να διορθωθεί πριν αρχίσετε να κατοικείτε σε αυτό.Σε κάθε περίπτωση καλό είναι εκτός από την κατάσταση του σπιτιού να ελέγχετε την τοποθεσία του, τη γειτονιά και τι μπορεί να σας παρέχει (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κλπ).

Ενημερωθείτε εκ των προτέρων για το ύψος των κοινοχρήστων που θα πρέπει να καταβάλετε.

Γενικά να αποφεύγετε υπόγεια, σοφίτες, ή πολύ παλιές κατοικίες. Μπορεί το ενοίκιο για τέτοιου είδους ακίνητα να είναι εξαιρετικά χαμηλό, ωστόσο τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε είναι πολλά (έλλειψη φωτισμού, κακή μόνωση, υπερβολική υγρασία κ.α.).

Τι ισχύει για τα μισθωτήρια συμβόλαια και τις προκαταβολές

Εφόσον συμφωνήσετε, θα υπογράψετε γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο. Ζητήστε αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου, θεωρημένο από την εφορία.Προσοχή σε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Έχετε υπόψη σας ότι έτσι γίνεστε συνένοχοι σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλάδος, οι φοιτητές δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους, που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές, π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη. Τέτοιους όρους τους διαγράφουν αλλά καλό είναι να συμβουλεύονται οπωσδήποτε δικηγόρο.

– Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

– Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.

– Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

– Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

– Προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα.

– Ο νόμος επιτρέπει να καταβληθεί εγγύηση μέχρι του ποσού που ισούται με το άθροισμα δύο μηνιαίων μισθωμάτων (ενοικίων).

in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024