Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι προτεινόμενες απαντήσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Οι προτεινόμενες απαντήσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Στο κείμενο του Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Β.Λαμπρινουδάκη για την πολιτιστική κληρονομιά και τη σχέση μας με τους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών στη Νεοελληνική Γλώσσα. Οι προτεινόμενες απαντήσεις από το Φροντιστήριο «Ορόσημο» και τα στατιστικά του μαθήματος.

Στο κείμενο του Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Β.Λαμπρινουδάκη για την πολιτιστική κληρονομιά και τη σχέση μας με τους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

O ίδιος ο κ. Λαμπρινουδάκης μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 τόνισε: «Αυτό το κείμενο έχει περιληφθεί μέσα σε ένα τόμο, τον οποίο εξέδωσε πριν από τρία-τέσσερα χρόνια το ΔΙΑΖΩΜΑ, το οποίο είναι κίνηση πολιτών για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων στη χώρα, από τον κ. Μπένο.

» Το δικό μου αφορούσε στη διαχείριση των μνημείων, φυσικά με αιχμή τα αρχαία θέατρα, τα οποία είναι ένας τύπος μνημείου, ο οποίος προσφέρεται πολύ περισσότερο από τα άλλα για την βίωση από τους σημερινούς πολίτες, τη σημερινή κοινωνία, των αρχαίων μνημείων.

» Διότι μπορεί πολύ συχνά, όταν η κατάσταση του μνημείου είναι καλή, να επαναχρησιμοποιηθεί με την λειτουργία την οποία είχε στην αρχαιότητα και η λειτουργία ήταν διπλή και νομίζω πολύ σωστά με τις ερωτήσεις που τέθηκαν σήμερα, καλούνται να προβληματιστούν τα παιδιά πάνω σε αυτά τα θέματα. Είχε διπλή λειτουργία: η μία ήταν φυσικά το θέατρο, όπου οι άνθρωποι προβληματίζονταν πάνω στα προβλήματα της ζωής και η δεύτερη λειτουργία ήταν η συγκέντρωση πολιτών για την λήψη αποφάσεων και για την πολιτική τους ζωή.

» Επομένως, το θέατρο συνδέεται πάρα πολύ στενά με τη Δημοκρατία, είναι ένας χώρος που όλοι κάθονται σε ίσες θέσεις, έχουν την ίδια δυνατότητα να μιλήσουν και να δουν με την ίδια δυνατότητα όλα τα πράγματα, τα οποία τους απασχολούν.»

Για πρωτότυπες ασκήσεις εντός των δυνατοτήτων των παιδιών, μιλούν οι φιλόλογοι του φροντιστηρίου Ορόσημο Πειραιά.

Για το θέμα της έκθεσης σημειώνουν ότι ήταν αναμενόμενο, ενώ το κείμενο ήταν σχετικά απαιτητικό ως προς τη σύνταξη της περίληψης.

Το ίδιο φροντιστήριο έδωσε και τα στατιστικά στοιχεία επίδοσης στη Νεοελληνική Γλώσσα:

Οι εξετάσεις συνεχίζονται την Τετάρτη με τα μαθήματα (Γενικής Παιδείας) της Βιολογίας, της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Ιστορίας.

Οι 105.000 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 68.345 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄), ξεκίνησαν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου.

Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Οι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Σημειώνεται ότι μετά τις 15 Ιουνίου θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο.

Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024