Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To DEREE φιλοξενεί debaters από όλο τον κόσμο στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum

To DEREE φιλοξενεί debaters από όλο τον κόσμο στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή ο διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός debate, με θέμα «Η Μυθολογία της Δημοκρατίας», στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, του θεσμού που καθιέρωσαν οι International New York Times πριν από δύο χρόνια, υπό την αιγίδα του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημοκρατία (UNDF).

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή ο διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός debate, με θέμα «Η Μυθολογία της Δημοκρατίας», στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, του θεσμού που καθιέρωσαν οι International New York Times πριν από δύο χρόνια, υπό την αιγίδα του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημοκρατία (UNDF).

Στο debate συμμετείχαν 7 διμελείς ομάδες από εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ασίας και της Αφρικής, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται το Princeton, το Cambridge και το Oxford. Τη χώρα μας εκπροσώπησαν στο διαγωνισμό δύο σπουδαστές του DEREE – The American College of Greece, ο Βασίλης Γκούμας και ο Πέτρος Παρασκευόπουλος. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος υποστήριξε το Athens Democracy Forum ως εκπαιδευτικός συνεργάτης, φιλοξενώντας τους φοιτητές που συμμετείχαν στο debate. Φοιτητές του DEREE ξενάγησαν τους φιλοξενούμενους στην Αθήνα, στην πόλη όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, αλλά και η μυθολογία.

Αυτό ήταν και το θέμα πάνω στο οποίο επιχειρηματολόγησαν οι επτά ομάδες τη Δευτέρα το πρωί στον υποβλητικό χώρο της Παλιάς Βουλής: Η Μυθολογία της Δημοκρατίας. Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες, όπως ο οικονομολόγος Paul Krugman, ο πρώην επικεφαλής των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών Sir Richard Dearlove, η πρώην Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο πρόεδρος των International New York Times, Stephen Dunbar-Johnson, που καλωσόρισε το κοινό λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε ένα debate για τη δημοκρατία να πραγματοποιηθεί σε πιο ιδανικό χώρο από αυτόν της Βουλής της Αθήνας.

Ο διαγωνισμός επιχειρηματολογίας που ακολούθησε ήταν ενθουσιώδης, δημιουργικός και άκρως δημοκρατικός, καθώς δεν έλειψαν οι επευφημίες και τα χτυπήματα στα έδρανα, μια βρετανική παράδοση που θέλει το κοινό να συμμετέχει ενεργά εκφράζοντας την συγκατάθεσή του στα επιχειρήματα των διαγωνιζομένων.

Καθεμία από τις ομάδες πήρε θέση απέναντι σε ένα ζήτημα που της είχε τεθεί σχετικά με την έκφραση της δημοκρατίας στον σύγχρονο κόσμο, ενώ το πνεύμα της μυθολογίας ήταν παρόν σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Έτσι, η ομάδα των ΗΠΑ διαφώνησε με τη θέση ότι η Αμερική πρέπει να θεωρείται «ο Όλυμπος του κόσμου», ενώ η ομάδα της Μέσης Ανατολής/Β. Αφρικής υποστήριξε ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας επικίνδυνος Δούρειος Ίππος που απειλεί την ελευθερία. Η ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε ότι ο λαϊκισμός δεν είναι τιμωρία από τους θεούς αλλά αναγκαία πολιτική, ενώ οι φοιτητές από την Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη υποστήριξαν ότι ο ηγέτης, ως άλλος Δίας, πρέπει να μάθει να μοιράζεται την εξουσία του. Σε μία επίκαιρη ομιλία, η ομάδα της Γαλλίας συμφώνησε με τη θέση ότι η λιτότητα είναι η αχίλλειος πτέρνα της ελπίδας για την Ευρώπη, ενώ η ομάδα της Ασίας υποστήριξε ότι το χάος και οι αυθόρμητες κοινωνικές αντιδράσεις είναι απαραίτητα για την επίτευξη δικαιοσύνης. Οι φοιτητές του DEREE επιχειρηματολόγησαν σχετικά με τη μαζική ανεργία και τον ρόλο της αυτοματοποίησης στη σημερινή κοινωνία.

Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η ομάδα που εκπροσώπησε την Ινδία και τη Σρι Λάνκα, αποτελούμενη από σπουδαστές των πανεπιστημίων του Cambridge, του Oxford και του Warwick. Στη δεύτερη θέση ήρθε η ομάδα των φοιτητών που εκπροσώπησαν τη Συρία και το Μαρόκο, με φοιτητές των European Law School, Supaéro University και École Polytechnique de Bruxelles.

Το Athens Democracy Forum, το οποίο έχει αναδειχθεί σε σύμβολο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δημοκρατίας λαμβάνει χώρα κάθε Σεπτέμβριο στη Στοά του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά. Φέτος, στις 13-15 Σεπτεμβρίου, φιλοξένησε σπουδαίες προσωπικότητες παγκοσμίως, που συζήτησαν στην αρχαία Αγορά πάνω στις τέσσερις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία σήμερα. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο διαπρεπής νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, η Αυτού Μεγαλειότης Αγά Χαν, αλλά και προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται σε διάφορα πεδία, όπως ο επενδυτής και πολιτικός επιστήμονας Eric X. Li και ο καλλιτέχνης Jeff Koons.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος υποστηρίζει ενεργά το Athens Democracy Forum, όπως και κάθε πρωτοβουλία που τοποθετεί την Ελλάδα στο κέντρο του παγκόσμιου χάρτη ως κοιτίδα πολιτισμού, δημοκρατίας και εκπαίδευσης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το Athens Democracy Forum, το πρόγραμμα, τους ομιλητές και τα θέματά του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα.

Ξένη δημοσίευση

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024