Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαρτυρία εκπαιδευόμενου: O  Ιωάννης Αναστασιάδης για το ΜΒΑ της Οξφόρδης

Μαρτυρία εκπαιδευόμενου: O Ιωάννης Αναστασιάδης για το ΜΒΑ της Οξφόρδης

Γιατί επιλέξατε να κάνετε ένα MBA; Κατά τη διάρκεια της εργασίας μου σε μια συμβουλευτική εταιρεία στην Αγγλία αλλά και κατά την πρότερη ενασχόλησή μου με την οικογενειακή επιχείρηση, συνειδητοποίησα ότι μου έλειπε το θεωρητικό υπόβαθρο για να μπορέσω να κατανοήσω τη μεγάλη εικόνα. Κάποιος μπορεί να είναι καλός στο αντικείμενό του αλλά για να […]

Γιατί επιλέξατε να κάνετε ένα MBA;

Κατά τη διάρκεια της εργασίας μου σε μια συμβουλευτική εταιρεία στην Αγγλία αλλά και κατά την πρότερη ενασχόλησή μου με την οικογενειακή επιχείρηση, συνειδητοποίησα ότι μου έλειπε το θεωρητικό υπόβαθρο για να μπορέσω να κατανοήσω τη μεγάλη εικόνα. Κάποιος μπορεί να είναι καλός στο αντικείμενό του αλλά για να μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματικός πρέπει να μπορεί να κατανοήσει τη λειτουργία όλων των τομέων της επιχείρησης.

Επίσης, ήθελα να συνεχίσω την καριέρα μου στο συμβουλευτικό χώρο, όπου ένα ΜΒΑ παίζει σημαντικό ρόλο στο να βρει κάποιος μια καλή δουλειά και ακόμα σημαντικότερο στο να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς και να εξελιχθεί ταχύτερα.

Τελειώσατε το MBA της Οξφόρδης, τι σας οδήγησε σ’ αυτή την επιλογή ;

Αρχικά, αυτό που με τράβηξε ήταν βέβαια το όνομα του πανεπιστημίου και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο διατηρεί στενούς δεσμούς με πάρα πολλές μεγάλες εταιρείες, γεγονός που κάνει την πρόσβαση σε αυτές αρκετά εύκολη.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι το ΜΒΑ στην Οξφόρδη είναι μονοετές – έχοντας χάσει σχεδόν δύο χρόνια εργασίας λόγω της στρατιωτικής μου θητείας, ήθελα να επιστρέψω στην αγορά εργασίας το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, έχοντας κάνει το πρώτο μου πτυχίο στο Λονδίνο, με τράβηξε η προοπτική να περάσω ένα χρόνο σε μια μικρή πόλη με 20.000 φοιτητές.

Μείνατε ευχαριστημένος από το επίπεδο σπουδών ;

Πολύ – το ακαδημαϊκό επίπεδο των καθηγητών ήταν εξαιρετικό, όμως αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση ήταν η εργασιακή τους εμπειρία και το γεγονός ότι οι περισσότεροι είχαν εφαρμόσει τις θεωρίες που δίδασκαν στην πράξη και μπορούσαν να εμπλουτίσουν το μάθημα με πρακτικές συμβουλές.

Πρέπει να πω όμως ότι ένα από τα πράγματα που διακρίνει το ΜΒΑ από άλλα μεταπτυχιακά είναι η ευκαιρία που σου δίνεται να μάθεις πάρα πολλά και από τους συμμαθητές σου. Προσωπικά, θεωρώ ότι αποκόμισα εξίσου πολλά πράγματα από τη συναναστροφή και τη συνεργασία με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων, προερχόμενους από διαφορετικούς χώρους εργασίας. Έχοντας τα μάτια και τα αφτιά του ανοιχτά, μπορεί κάποιος να μάθει πολλά από έξυπνους ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία.

Είχατε ερευνήσει και την ελληνική αγορά των MBA ;

Για να είμαι ειλικρινής όχι, αλλά αυτό έχει να κάνει με τις δικές μου προσωπικές προτιμήσεις και φιλοδοξίες. Είμαι της γνώμης ότι ανάλογα με τις περιστάσεις, ένα ΜΒΑ στην Ελλάδα μπορεί να αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Τι ανταπόκριση είχατε από την αγορά εργασίας ; πόσο δυσκολευτήκατε ως απόφοιτος MBA να βρείτε δουλειά ; Ο μισθός σας είχε διαφορά από τους άλλους πτυχιούχους ;

Προσωπικά δε μπορώ να έχω ιδιαίτερο παράπονο. Γενικότερα όμως, δε νομίζω ότι ένας απόφοιτος ΜΒΑ δυσκολεύεται υποχρεωτικά περισσότερο ή λιγότερο να βρει δουλειά από τους αποφοίτους κάποιου άλλου μεταπτυχιακού. Απλά, καθώς οι απαιτήσεις τόσο των φοιτητών όσο και των εταιρειών αυξάνονται, ο απόφοιτος ΜΒΑ ανταγωνίζεται σε μια διαφορετική αγορά εργασίας-η οποία όμως δεν είναι κατ’ ανάγκη λιγότερο ανταγωνιστική.

Τόσο ο μισθός, όσο και η ευκολία εύρεσης εργασίας εξαρτώνται σημαντικά από τις οικονομικές συνθήκες. Μέχρι και το 2000, οι απόφοιτοι έβρισκαν δουλειά πολύ γρήγορα και οι περισσότεροι είχαν συμφωνήσει με κάποια εταιρεία αρκετά πριν τελειώσουν το πτυχίο τους. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά – οι δουλειές είναι λιγότερες και τα χρήματα είναι επίσης λιγότερα. Έτσι ακόμα και απόφοιτοι των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να βρουν δουλειά, με μισθούς σημαντικά χαμηλότερους σε σχέση με 2-3 χρόνια πριν.

Επίσης, πρέπει να προσθέσω ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η προ-ΜΒΑ εργασιακή εμπειρία: ένας απόφοιτος ΜΒΑ με 3 χρόνια εμπειρία δεν πληρώνεται υποχρεωτικά καλύτερα από κάποιον απόφοιτο κάποιου άλλου μεταπτυχιακού με 5 ή 6 χρόνια εμπειρίας.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ο ρόλος που παίζει στο συγκεκριμένο τομέα η επιλογή ενός καλού πανεπιστημίου με σωστά οργανωμένο careers service.

Τα δίδακτρα αλλά και το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλά, είναι μια επένδυση ζωής. Βγάζει κανείς ποτέ τα λεφτά που επενδύει ;

Δεν ξέρω αν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα-το σίγουρο είναι ότι η απάντηση δεν είναι ούτε ναι ούτε όχι. Όπως σε κάθε επένδυση, υπάρχει και ένα ρίσκο. Είναι στο χέρι του κάθε φοιτητή να ελαχιστοποιήσει αυτό το ρίσκο, γνωρίζοντας τι ακριβώς θέλει να αποκομίσει και σε τι χρονικό ορίζοντα. Θα πρέπει να γνωρίζει ποιος τομέας τον ενδιαφέρει, σε ποια χώρα επιθυμεί να εργαστεί, αν στόχος είναι η εξεύρεση εργασίας ή η δημιουργία μιας δικής του εταιρείας, αν τον ενδιαφέρει να δημιουργήσει ένα δίκτυο γνωριμιών κοκ.

Διαφορετικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, πρέπει να οδηγούν σε διαφορετικές επιλογές. Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος θέλει να εργαστεί στην Ελλάδα, πιο δύσκολα θα καταφέρει να αποσβέσει τα έξοδα ενός διετούς ΜΒΑ σε ένα κορυφαίο (και ακριβό) πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή του πανεπιστημίου – δεν είναι όλα τα ΜΒΑ ίδια.

Πάντως, όσο καλά και να έχει υπολογίσει τα πράγματα κάποιος, η κατάσταση της οικονομίας παίζει μεγάλο ρόλο στις πιθανότητες απόσβεσης της επένδυσης του ΜΒΑ.

in.gr

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024