Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεταπτυχιακό στην Μ. Βρετανία

Μεταπτυχιακό στην Μ. Βρετανία

Η εμπειρία της εκπαίδευσης Η Βρετανία είναι ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Η γλώσσα είναι οικεία, η χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, φυσικά, είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα. Οι επιλογές είναι πολλές καθώς στη Βρετανία λειτουργούν σχεδόν 147 κρατικά και διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια. Το κόστος […]

Η εμπειρία της εκπαίδευσης

Η Βρετανία είναι ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Η γλώσσα είναι οικεία, η χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, φυσικά, είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα. Οι επιλογές είναι πολλές καθώς στη Βρετανία λειτουργούν σχεδόν 147 κρατικά και διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια. Το κόστος ζωής είναι αρκετά υψηλό, ιδιαίτερα στο Λονδίνο, όπου τα ενοίκια των διαμερισμάτων, όσο προσεγγίζουμε τη ζώνη του κέντρου, είναι σχεδόν απλησίαστα. Σε περιοχές εκτός Λονδίνου, το κόστος είναι σίγουρα χαμηλότερο, η ζωή πιο ήρεμη και με λιγότερες επιλογές. Υπάρχουν πανεπιστήμια, που είναι σαν κλειστές κοινότητες και είναι εντελώς απομονωμένα, άλλα βρίσκονται σε λιμάνια και άλλα έχουν την έδρα τους σε μικρότερες πόλεις ή χωριά.

Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν διαμονή στους πανεπιστημιακούς κοιτώνες ή σε ανεξάρτητα διαμερίσματα, εκτός πανεπιστημιούπολης. Ελάχιστα πανεπιστήμια δεν παρέχουν κοιτώνες αλλά κατά κύριο λόγο τα πανεπιστήμια διαθέτουν δωμάτια στις φοιτητικές εστίες μόνο για τον πρώτο χρόνο φοίτησης. Το κόστος της διαμονής εκτός πανεπιστημιούπολης, όπως είπαμε, εξαρτάται τόσο από την πόλη, στην οποία βρίσκεστε, όσο και από το μέγεθος του διαμερίσματος καθώς και από τις παροχές του.

ΕΙΔΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι για μεταπτυχιακές σπουδές στη Μ. Βρετανία, έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων που οδηγούν σε διπλώματα επιπέδου:

Master (M.Sc-Master of Science, MEng.- Master of Engineering, MA-Master of Arts, MBA-Master in Business Administration, LL.M-Master in Law)
Master of Philosophy (M.Phil)
Doctor of Philosophy (Ph.D., D.Phil)

    Η συνήθης διάρκεια για την απόκτηση τίτλου Master είναι 12 μήνες. Το ακαδημαϊκό έτος ξεκινάει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Σεπτέμβριο. Οι πρώτοι εννέα μήνες περιλαμβάνουν διδασκαλία, σεμινάρια και εξετάσεις. Οι υπόλοιποι τρεις μήνες είναι αφιερωμένοι στην εκπόνηση διατριβής (dissertation) που κατά κύριο λόγο είναι υποχρεωτική. Όσον αφορά τα προγράμματα MBA, κατά κύριο λόγο, απαιτούν δύο έτη σπουδών.

    Εκτός από τα μεταπτυχιακά προγράμματα που απαιτούν παρακολούθηση μαθημάτων (taught masters), υπάρχουν τίτλοι Master που απονέμονται μετά από έρευνα, αντί μαθημάτων, και υποβολή διατριβής (research masters). Ο τίτλος που απονέμεται δεν προσδιορίζει τη μέθοδο σπουδών που προϋποθέτει.

    Οι σπουδές επιπέδου MPhil (Master of Philosophy), αποτελούν προκαταρκτικό στάδιο για την απόκτηση Διδακτορικού τίτλου (Ph.D). Έχουν διάρκεια δύο ετών, είναι σπουδές ερευνητικού χαρακτήρα και θεωρείται ανώτερος τίτλος σπουδών από τα υπόλοιπα Master. Το Ph.D. διαρκεί 3-4 έτη και βασίζεται σε πρωτότυπη επιστημονική έρευνα η οποία δημοσιεύεται σε μορφή διατριβής βάσει της οποίας κρίνεται ο υποψήφιος. Συνήθως δεν απαιτείται παρακολούθηση μαθημάτων αλλά ο υποψήφιος υλοποιεί έρευνα υπό την εποπτεία ενός καθηγητή που ελέγχει την πρόοδό του.

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

    Δεδομένου ότι ο αριθμός των θέσεων για μεταπτυχιακά προγράμματα είναι σε γενικές γραμμές σταθερός και το εκάστοτε πανεπιστήμιο δέχεται αιτήσεις από όλο τον κόσμο, καλό θα ήταν ο υποψήφιος να ξεκινήσει σχετικά νωρίς την διαδικασία επαφών με τα ιδρύματα που τον ενδιαφέρουν. Έτσι, ένα καλό χρονικό σημείο για την πρώτη επαφή με τα ιδρύματα είναι 9-12 μήνες πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους εισαγωγής. Τα περισσότερα προγράμματα που ανήκουν στην κατηγορία των Taught Μasters ξεκινάνε τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο (υπάρχουν εξαιρέσεις προγραμμάτων που ξεκινάνε τον Ιανουάριο. Σχετικά, πρέπει να απευθυνθείτε απ’ ευθείας στο αντίστοιχο Ίδρυμα), οπότε καλό είναι να ξεκινήσετε την διαδικασία αίτησης τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. Με την απάντηση που θα λάβετε θα δεχτείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο του πανεπιστημίου το οποίο περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για την πόλη, το πανεπιστήμιο, τη φοιτητική ζωή και ειδικές πληροφορίες για την διάρθρωση των προγραμμάτων και τα προσόντα εισαγωγής. Ταυτόχρονα εσωκλείονται έγγραφα αιτήσεων. Τα πανεπιστήμια θέτουν κάποια ημερομηνία μέχρι την οποία δέχονται αιτήσεις για εισαγωγή (closing date), η οποία διαφέρει από το ένα πανεπιστήμιο στο άλλο, και για τις περισσότερες περιπτώσεις είναι περίπου 6 μήνες πριν την ημερομηνία εγγραφής, δηλ. μέσα στον Απρίλιο. Υπάρχουν εξαιρέσεις προγραμμάτων που δέχονται αιτήσεις έως και τον Αύγουστο. Όσοι κάνουν αίτηση για υποτροφίες πρέπει απαραίτητα να υποβάλουν την αίτησή τους πολύ πιο νωρίς. Για όσους ενδιαφέρονται για διδακτορικό δίπλωμα συνήθως δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής αίτησης εφόσον το πρόγραμμα δεν ακολουθεί το ακαδημαϊκό έτος. Θα πρέπει αρχικά, ο υποψήφιος να έχει ήδη συμφωνήσει για την διεξαγωγή έρευνας υπό την επίβλεψη κάποιου καθηγητή (academic supervisor). Επίσης πριν γίνει δεκτός για εγγραφή ένας υποψήφιος, πρέπει να είναι σε θέση να παράσχει κάποιες εγγυήσεις ότι υπάρχουν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για τα έξοδα σπουδών του.

    Επιλογή πανεπιστημίου

    Ο πιο εύκολος τρόπος για να ενημερωθείτε για τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι να επισκεφθείτε μία από τις εκθέσεις που διοργανώνονται δύο φορές το χρόνο από το Βρετανικό Συμβούλιο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη . Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε με εκπροσώπους του κάθε ιδρύματος και να τους ρωτήσετε για τα διαθέσιμα προγράμματα σπουδών, τους καθηγητές, τα δίδακτρα, το κόστος διαβίωσης κ.λπ.

    Το Βρετανικό Συμβούλιο, κάθε Τετάρτη παρέχει ενημερωτικά σεμινάρια σχετικά με τις διαδικασίες και προϋποθέσεις εισαγωγής σε Βρετανικά πανεπιστήμια. Ενημερωθείτε για τα σεμινάρια αυτά:www.britishcouncil.org/gr/greece-education-information-sessions.htm

    Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του κάθε πανεπιστημίου και να μελετήσετε προσεκτικά τα προγράμματα, τα πτυχία, τη διαμονή, τις προϋποθέσεις εισαγωγής, τις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και όποια άλλη πληροφορία χρειάζεστε. Ο καλύτερος, όμως, τρόπος για να μάθετε για τη φοιτητική ζωή στην Αγγλία είναι να ρωτήσετε άλλους φοιτητές που έχουν ζήσει εκεί, οι οποίοι θα σας μεταφέρουν το πραγματικό κλίμα και τις συνθήκες που επικρατούν.

    Όλα τα βρετανικά πανεπιστήμια αξιολογούνται, ανά τμήμα και ειδικότητα, από τον ανεξάρτητο οργανισμό Quality Assurance Agency,www.qaa.ac.ukΤα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής δημοσιεύονται κάθε χρόνο στον Τύπο αλλά και στην ιστοσελίδα του κάθε πανεπιστημίου.

    Τα πανεπιστήμια αξιολογούνται επίσης για το ερευνητικό τους έργο και τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης δημοσιοποιούνται στη ιστοσελίδα του φορέαwww.rae.ac.uk

    Βέβαια, κατά καιρούς δημοσιεύονται διάφορες λίστες αξιολόγησης και παρόλο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την επιλογή ενός πανεπιστημίου, καλό είναι να μη στηρίζεστε μόνο σε αυτές. Οι παράγοντες, τους οποίους πρέπει να εξετάσετε, είναι πάρα πολλοί.

    Απαιτούμενα Προσόντα / Προϋπόθεσεις

    Κάθε πανεπιστήμιο, καθώς και τμήμα πανεπιστημίου, θέτει τις δικές του προϋποθέσεις για την αποδοχή υποψηφίων. Αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με το πρόγραμμα που προσφέρεται, τον αριθμό των εισακτέων για κάθε πρόγραμμα, καθώς και το συγκριτικό επίπεδο των αιτούντων. Τα ειδικά κριτήρια πρέπει να αναζητηθούν για κάθε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών ξεχωριστά. Σε γενικές γραμμές, όμως, τα παρακάτω προσόντα συνήθως είναι απαραίτητα για την εισαγωγή σε Βρετανικό πανεπιστήμιο.

    Η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, τα πιστοποιητικά που χρειάζεται να προσκομίσετε, καθώς και η υποβολή της αίτησης πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν εντός συγκεκριμένων ημερομηνιών. Αρχίστε να μελετάτε τα πανεπιστήμια της επιλογής σας περίπου ένα χρόνο πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Κατόπιν, πρέπει να περάσετε κάποια standardized tests, που ποικίλουν ανάλογα με το πτυχίο, το πρόγραμμα και, φυσικά, το πανεπιστήμιο. Εφόσον, τα Αγγλικά δεν είναι η μητρική σας γλώσσα, θα χρειαστεί να περάσετε μια εξέταση πιστοποίησης του επιπέδου των Αγγλικών σας. Οι πιο συνηθισμένες είναι το TOEFL, το IELTS (www.ielts.org) και το Cambridge Proficiency ενώ συνήθως γίνονται δεκτά μόνο πτυχία που αποκτήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια πριν την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος. Κατόπιν, πρέπει να συγκεντρώσετε και να υποβάλετε τα παρακάτω δικαιολογητικά:

    1. Αντίγραφοπρώτου πτυχίου(μεταφρασμένο και επικυρωμένο).
    2. Αναλυτική βαθμολογίαπρώτου πτυχίου (μεταφρασμένη και επικυρωμένη)
    3. Δύοσυστατικές επιστολές, από καθηγητές του πανεπιστημίου σας σε σφραγισμένο φάκελο. Οι επιστολές αυτές είναι πιθανό να ζητηθεί να σταλούν απευθείας από τους καθηγητές στο πανεπιστήμιο. Μερικά πανεπιστήμια δέχονται συστατικές επιστολές και από εργοδότες, ενώ παράλληλα για ορισμένα προγράμματα που είναι απαραίτητο ο υποψήφιος να έχει επαγγελματική εμπειρία, η συστατική επιστολή από εργοδότη είναι απαραίτητη
    4. Μιαπροσωπική επιστολή, στην οποία θα εξηγείτε γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
    5. Αναλυτικό βιογραφικό.
    6. Την προσεκτικά συμπληρωμένηαίτηση,που την καταθέτετεείτε ταχυδρομικά, είτε ηλεκτρονικά ανάλογα με τις οδηγίες του πανεπιστημίου

    7. (Πιθανώς)Βεβαίωση από τράπεζα, στην οποία θα αναγράφεται ότι το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για τα δίδακτρα είναι διαθέσιμο.
    8. Τέλος, σε κάποια πανεπιστήμια, ενδέχεται να απαιτείται να περάσετε απόπροσωπική τηλεφωνική συνέντευξη, που θα καθορίσει εν μέρει και την εισαγωγή σας στο πρόγραμμα.

    ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

    Για τα περισσότερα προγράμματα σπουδών προσφέρονται εναλλακτικοί τρόποι παρακολούθησης. Έτσι, πέρα από τον κλασσικό τρόπο 12μηνης συνεχούς παρακολούθησης (full-time) για ένα πρόγραμμα Master, προσφέρεται και η δυνατότητα για μερική παρακολούθηση του προγράμματος (part-time), που ακολουθούν συνήθως σπουδαστές οι οποίοι ταυτόχρονα εργάζονται. Σε αυτή την περίπτωση το χρονικό διάστημα σπουδών αυξάνεται από 12, σε 24 μήνες. Το MBA με part-time παρακολούθηση ολοκληρώνεται σε 36 μήνες.

    Πολλά Βρετανικά πανεπιστήμια προσφέρουν μεγάλο μέρος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων τους με σύστημα παρακολούθησης εξ’ αποστάσεως (distance learning programs). Στην περίπτωση της εξ αποστάσεως παρακολούθησης κάθε πανεπιστήμιο έχει διαφορετικό τρόπο οργάνωσης του προγράμματος, σε ότι αφορά διδασκαλία, διάρκεια, δίδακτρα, τρόπο εξέτασης κλπ. Βασική πηγή πληροφοριών αποτελεί το International Centre for Distance Learning –http://icdl.open.ac.ukκαι το Open University –http://www.open.ac.uk

    Η πλειοψηφία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των πανεπιστημίων της Μ. Βρετανίας αναγνωρίζεται με ισοτιμία τίτλου και αντιστοιχία μαθημάτων από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ). Ειδικά όμως, για τα προγράμματα παρακολούθησης εξ αποστάσεως, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έλθει εκ των προτέρων σε επικοινωνία με τον οργανισμό ΔΟΑΤΑΠ για να διερευνήσει το κατά πόσο το πτυχίο που θα λάβει θα τύχει αναγνώρισης.

    ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Οι φοιτητές από χώρες της ΕΕ μπορούν να εργαστούν χωρίς περιορισμούς όσον αφορά τον αριθμό των ωρών ή τον τύπο εργασίας που κάνουν. Είναι όμως απαραίτητη η έκδοση του National Insurance (ΝΙ) Number, για το οποίο πρέπει να καταβάλετε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό και εκδίδεται σε τοπικό γραφείο Benefits Agency.

    Χρήσιμες διευθύνσεις

    BritishCouncil

    Το British Council στην Ελλάδα είναι ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης των βρετανικών πανεπιστημίων. Λειτουργεί υπηρεσία που αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη διαδικασία των αιτήσεων είτε για πρώτο πτυχίο είτε για μεταπτυχιακό. Στο British Council λειτουργεί επίσημη μεταφραστική υπηρεσία που αναλαμβάνει την μετάφραση ‘όλων των εκπαιδευτικών που θα καταθέσετε μαζί με την αίτησή σας.

    Τα γραφεία λειτουργούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη

    Αθήνα Πλατεία Κολωνακίου 17, 106 73
    Θεσσαλονίκη, Τσιμισκή 43, 546 43

    Τηλεφωνικό κέντρο: 210 369 2333 και 801 500 3692

    E-mail:customerservices@britishcouncil.gr
    Ιστοσελίδα: www.britishcouncil.org/gr/greece
    Facebook www.facebook.com/BritishCouncilGreece

    Οδηγός για τις σπουδές σας στην Βρετανία “StudyingandlivingintheU.K.”
    http://www.educationuk.org/Life-in-the-UK

    Universities and Colleges Admissions Service (UCAS)

    www.ucas.ac.uk


    Χρήσιμαlinks

    · http://www.studentcalculator.org.uk/ – Υπολόγισε τα οικονομικά σου κατά τη διάρκεια των σπουδών

    · http://www.visitbritain.com/– Πληροφορίες για την Βρετανία

    · http://unistats.direct.gov.uk/ – Σύγκρινε τα πανεπιστήμια που σε ενδιαφέρουν

    · http://www.ukcosa.org.uk/– Χρήσιμες πληροφορίες για φοιτητές που σπουδάζουν στην Βρετανία

    · http://www.educationuk.org/– Βρες όλα τα πανεπιστήμια και ότι πρέπει να ξέρεις για να σπουδάσεις στην Βρετανία.

    · www.prospects.ac.uk – κατάλογος μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη Βρετανία

    · http://ukingreece.fco.gov.uk/en/ Βρετανική πρεσβεία στην Ελλάδα

    Σπουδάσατε στην Μ. Βρετανία. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας

    in.gr

    Sports in

    LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

    Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Πέμπτη 18 Απριλίου 2024