Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεταπτυχιακό στις Η.Π.Α.

Μεταπτυχιακό στις Η.Π.Α.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 1700 πανεπιστήμια που προσφέρουν πάνω από 35,000 προγράμματα σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο (graduate studies), για αυτό η επιλογή μεταπτυχιακού προγράμματος χρειάζεται χρόνο και συστηματική αναζήτηση στις κατάλληλες πηγές πληροφοριών. Υπεύθυνοι φορείς στην Ελλάδα για πληροφορίες αποκλειστικά σχετικά με σπουδές στις ΗΠΑ είναι το Αμερικάνικο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Ίδρυμα Fulbright) και η Ελληνοαμερικανική […]

Στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 1700 πανεπιστήμια που προσφέρουν πάνω από 35,000 προγράμματα σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο (graduate studies), για αυτό η επιλογή μεταπτυχιακού προγράμματος χρειάζεται χρόνο και συστηματική αναζήτηση στις κατάλληλες πηγές πληροφοριών. Υπεύθυνοι φορείς στην Ελλάδα για πληροφορίες αποκλειστικά σχετικά με σπουδές στις ΗΠΑ είναι το Αμερικάνικο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Ίδρυμα Fulbright) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στις ΗΠΑ ανάλογα με την οικονομική υποστήριξη που δέχονται μπορεί να είναι δημόσια ή ιδιωτικά. Τα Δημόσια-Πολιτειακά πανεπιστήμια (State Universities) υποστηρίζονται εν μέρη από τις αντίστοιχες Πολιτειακές Κυβερνήσεις. Τα Ιδιωτικά Ερευνητικά Πανεπιστήμια (Private Research Universities), έχουν μέσο όρο τον μισό αριθμό εγγραφών σε σχέση με τα Δημόσια, με ποσοστό φοιτητών σε μεταπτυχιακό επίπεδο, μεγαλύτερο του 50%.

Κάθε πανεπιστήμιο διαθέτει γραφείο αλλοδαπών φοιτητών (International Students Office), το οποίο θα σας βοηθήσει να εγκλιματιστείτε αλλά και να γνωρίσετε άλλους φοιτητές από τη δική σας και από άλλες χώρες. Στα γραφεία αυτά παρέχονται όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται ένας ξένος φοιτητής: για τους κανονισμούς φοίτησης, την παροχή οικονομικής υποστήριξης, τη νοσοκομειακή περίθαλψη, την έκδοση φοιτητικής ταυτότητας (που χρησιμεύει και για την έκδοση μειωμένου ή και εντελώς δωρεάν εισιτηρίου στα μέσα μεταφοράς, αλλά και για τη είσοδο στις βιβλιοθήκες, τον κινηματογράφο κ.λπ.) και Social Security Card, όπως και της ειδικής Student Visa, με την οποία μπορείτε να επεκτείνετε την παραμονή σας στις ΗΠΑ για ένα χρόνο και να εργαστείτε νόμιμα κ.λπ.
Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν διαμονή είτε στους πανεπιστημιακούς κοιτώνες (που είναι ιδανικοί για όσους πάνε για προπτυχιακές σπουδές) είτε σε διαμερίσματα κοντά στην πανεπιστημιούπολη. Επειδή οι αποστάσεις είναι μεγάλες, όποιοι αποφασίσουν να μείνουν πιο μακριά από το πανεπιστήμιο (όπου τα διαμερίσματα είναι συνήθως οικονομικότερα), θα πρέπει να διαθέτουν μεταφορικό μέσο (απαιτείται να έχετε διεθνή άδεια οδήγησης ή να εκδώσετε, μετά από σχετικά εύκολες εξετάσεις, τοπική άδεια – κάθε πολιτεία εκδίδει δική της άδεια οδήγησης, η οποία χρησιμεύει και σαν ταυτότητα). Οι τιμές των διαμερισμάτων εξαρτώνται από την περιοχή, στην οποία βρίσκονται, το μέγεθος και τις παροχές. Στις ΗΠΑ είναι πολύ συνηθισμένο να μοιράζονται από 2 έως 4 φοιτητές ένα διαμέρισμα, κάτι που κατεβάζει αυτόματα και το κόστος διαμονής.
Η παρακολούθηση των μαθημάτων, χωρίς να είναι υποχρεωτική, είναι απαραίτητη, αφού συνήθως οι εξετάσεις βασίζονται στις σημειώσεις που κρατώνται κατά τη διάρκεια της παράδοσης. Οι εξετάσεις μπορεί να είναι σε μορφή πολλαπλών επιλογών, έκθεσης ή ελεύθερης απάντησης, κάτι που εξαρτάται από τον τομέα σπουδών (major), αλλά και τον εκάστοτε καθηγητή.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που προσφέρουν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών χωρίζονται σε 4 βασικές κατηγορίες ( Συνήθως στις Η.Π.Α. χρησιμοποιείται η λέξη «πανεπιστήμιο» όταν γίνεται αναφορά σε μεταπτυχιακές σπουδές. Στη συνέχεια του κειμένου θα χρησιμοποιείται αυτός ο όρος υπονοώντας όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που προσφέρουν μεταπτυχιακή εκπαίδευση στις ΗΠΑ):

  1. Κολέγια (4-year Colleges) : Κάποια από αυτά προσφέρουν μεταπτυχιακές σπουδές. Ονομάζονται έτσι γιατί το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών τους έχει διάρκεια τεσσάρων ετών και με την ολοκλήρωσή του απονέμεται ο τίτλος Bachelor’s Degree.
  2. Πανεπιστήμια (Universities) : Είναι τα ανώτατα ιδρύματα που προσφέρουν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα κολέγια.
  3. Τεχνολογικά Ινστιτούτα και Πολυτεχνεία (Institutes of Technology): Περιλαμβάνονται στην κατηγορία των Πανεπιστημίων αλλά διαφοροποιούνται στο ότι προσφέρουν μεταπτυχιακά προγράμματα μόνο σε κλάδους μηχανικών (engineering) και σε άλλους κλάδους θετικών επιστημών.
  4. Ιατρικές και νομικές σχολές (Medical & Law Schools): Μόνο απόφοιτοι προ-ιατρικών και προ-νομικών επιστημών αντίστοιχα μπορούν να ενταχθούν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αυτών των σχολών.

Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών που απονέμουν τα πανεπιστήμια είναι οι εξής:

Master of Arts, Master of Science και MBAs (Μεταπτυχιακά)

Οι μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ διαρκούν από ένα έως δύο χρόνια (full-time). Υπάρχει όμως η δυνατότητα να διαρκέσουν και περισσότερο, αν κάποιος δεν έχει χρόνο αποκλειστικά για τις σπουδές του. Υπάρχουν, επίσης, μεταπτυχιακά που διεξάγονται τα Σαββατοκύριακα, προς διευκόλυνση εκείνων που εργάζονται κατά τη διάρκεια της βδομάδας. Όπως είναι φυσικό, το κόστος των μεταπτυχιακών είναι σαφώς υψηλότερο από αυτό των προπτυχιακών, ενώ υπάρχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για τους φοιτητές να δουλέψουν εντός πανεπιστημιούπολης (είτε ως βοηθοί καθηγητών, είτε στη βιβλιοθήκη κ.λπ.), για μερική κάλυψη των εξόδων τους. Για την ολοκλήρωση του πτυχίου απαιτείται είτε η συγγραφή εργασίας (Master’s thesis), είτε διεξάγονται εξετάσεις επί του συνόλου των μαθημάτων που έχει καλύψει ο κάθε φοιτητής.
Τα περισσότερα πανεπιστήμια απονέμουν διπλώματα Master of Sciences (M.S.) σε τομείς εφαρμοσμένων επιστημών και διπλώματα Master of Arts (M.A.) σε τομείς όπως τέχνες, ανθρωπιστικές και άλλες επιστήμες. Το δίπλωμα Master of Business Administration (M.B.A) απονέμεται για μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα διοίκησης επιχειρήσεων. Τα διπλώματα Master’s έχουν ονομασίες και αρχικά που περιλαμβάνουν τον τομέα ή την ειδικότητα σαν μέρος του μεταπτυχιακού τίτλου. Υπάρχουν πάνω από 700 μεταπτυχιακοί τίτλοι που απονέμονται στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Doctor of Philosophy – PhD (Διδακτορικό)
Στο διδακτορικό γίνονται συνήθως δεκτοί οι φοιτητές που έχουν ήδη μεταπτυχιακό. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, είναι πιθανό ένας φοιτητής με Bachelor’s να γίνει δεκτός σε διδακτορικό, αν έχει, λόγου χάρη, επιδείξει εξαιρετικό ακαδημαϊκό επίπεδο στο πρώτο πτυχίο και διαθέτει εργασιακή εμπειρία και δημοσιεύσεις στον τομέα του. Η διάρκεια του διδακτορικού ποικίλλει ανάλογα με τον φοιτητή και το χρόνο που χρειάζεται για την έρευνα και, εντέλει, τη συγγραφή της διατριβής του (dissertation). Στις ΗΠΑ, για την ολοκλήρωση του διδακτορικού απαιτείται ορισμένος αριθμός δημοσιεύσεων σε αναγνωρισμένα περιοδικά ή επιστημονικές επιθεωρήσεις. Το κόστος ενός διδακτορικού είναι πάρα πολύ υψηλό, αλλά οι περισσότεροι συνήθως απαλλάσσονται από μέρος ή και από το σύνολο των διδάκτρων, εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο, κυρίως ως βοηθοί (teaching ή research assistants).
Tο Διδακτορικό Δίπλωμα (ΔΔ) είναι το ανώτατο δίπλωμα που απονέμεται από τα πανεπιστήμια σε φοιτητές που συμπληρώνουν από 3 έως 4 έτη σπουδών μετά τις σπουδές τους για το δίπλωμα Master’s. Βασίζεται σε πρωτότυπη επιστημονική έρευνα η οποία δημοσιεύεται σε μορφή διδακτορικής διατριβής βάσει της οποίας κρίνεται ο υποψήφιος. Ο υποψήφιος υλοποιεί έρευνα υπό την εποπτεία ενός καθηγητή που ελέγχει την πρόοδό του.

Το ακαδημαϊκό έτος στις Η.Π.Α. διαρκεί 9 μήνες αρχίζοντας από τα τέλη Αυγούστου και τελειώνοντας τον Μάιο. Τα πανεπιστήμια χωρίζουν το έτος σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα (fall-spring semesters). Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να φοιτήσουν και την καλοκαιρινή περίοδο (summer semester). Τα περισσότερα μαθήματα έχουν διάρκεια ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου και με την ολοκληρωμένη παρακολούθησή τους ο μαθητής συμπληρώνει μονάδες (credits/credit hours). Το σύστημα των μονάδων βασίζεται στον αριθμό ωρών που διδάσκεται το μάθημα την εβδομάδα. Στα περισσότερα μαθήματα αντιστοιχούν 3 μονάδες. Όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα απαιτούν την συμπλήρωση ελάχιστου αριθμού credits. Για την αξιολόγηση/βαθμολογία των φοιτητών σε μεταπτυχιακό επίπεδο χρησιμοποιούνται τα γράμματα: Α=4 (excellent), B=3 (good/average), C=2 (passing), D=1 (failing), F=0 (failing).

Στο επίπεδο Master’s οι φοιτητές κάνουν υποχρεωτικά κάποια μαθήματα (συνήθως 8-10 στον αριθμό). Εναλλακτικά με την επιλογή μικρότερου αριθμού μαθημάτων μπορούν να διεξάγουν έρευνα υπό την κατεύθυνση κάποιου καθηγητή (major professor ή thesis advisor) και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα μέσω της μεταπτυχιακής εργασίας (master thesis). Για την απονομή του τίτλου χρειάζεται ένας μέσος όρος βαθμολογίας (GPA) τουλάχιστον «Β».

Για την απόκτηση του Διδακτορικού Διπλώματος απαιτούνται τα εξής:

1. επιπλέον αριθμός μαθημάτων, από αυτόν που είναι απαραίτητος για την απόκτηση διπλώματος Master’s,

2. εξετάσεις (Qualifying examination) που δίνονται από τους φοιτητές αφού συμπληρώσουν τα απαραίτητα μαθήματα και μπορεί να είναι γραπτές ή/και προφορικές,

3. η προετοιμασία και παρουσίαση πρωτότυπου ερευνητικού έργου (Doctoral Thesis / Dissertation).

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Οι βασικές προϋποθέσεις για εισαγωγή σε μεταπτυχιακά προγράμματα είναι:

1. Ακαδημαϊκό υπόβαθρο
Για να θεωρηθεί κατάλληλος ο υποψήφιος σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 4ετές πρόγραμμα προπτυχιακής κατάρτισης και να του έχει απονεμηθεί το αντίστοιχο πτυχίο/δίπλωμα. Επίσης η καλή βαθμολογία και ιδιαίτερα στα μαθήματα που είναι σχετικά με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα επιλογής, είναι απαραίτητη. Η πλειονότητα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων απαιτεί μέσο όρο τελικής βαθμολογίας πάνω από 7.0-7.5/10. Η απόδειξη ερευνητικής δραστηριότητας ή σχετικής εργασιακής εμπειρίας και γενικότερα ένα καλό βιογραφικό σημείωμα, σαφώς αυξάνει την πιθανότητα επιλογής του υποψηφίου. Η κατάταξή που έχετε στο έτος σας, θα παίξει σημαντικό ρόλο εφόσον είναι υψηλή. Τέλος, για την υποψηφιότητα είναι απαραίτητη η εξέταση σε ένα τουλάχιστον από τα τεστ ακαδημαϊκών γνώσεων GRE/GRE subject test ή GMAT. Στο Γραφείο Διασύνδεσης μπορείτε να βρείτε πληροφοριακό υλικό για τα τεστ.

2. Γνώση της Αγγλικής γλώσσας
Απαραίτητη προϋπόθεση για μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α. είναι η γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Το TOEFL είναι το επίσημο τεστ γλώσσας που δέχονται τα πανεπιστήμια. Στο Γραφείο Διασύνδεσης μπορείτε να βρείτε πληροφοριακό υλικό για τα τεστ.

3. Εξασφάλιση οικονομικών πόρων κατά την διάρκεια των σπουδών
Η εξασφάλιση χρηματοδότησης, μέσω προσωπικών εξόδων ή υποτροφιών, των σπουδών στις Η.Π.Α. είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λάβει υπόψη του ο υποψήφιος. Η απόδειξη οικονομικής υποστήριξης απαιτείται από τα πανεπιστήμια για να εκδώσουν τα σχετικά έγγραφα μετανάστευσης.

Είναι πολύ σημαντικό ο υποψήφιος να αρχίσει να συγκεντρώνει πληροφορίες νωρίς ώστε να μπορέσει να στείλει τις αιτήσεις μέσα στις προθεσμίες. Οι περισσότεροι φοιτητές αρχίζουν την διαδικασία τουλάχιστον ενάμιση χρόνο πριν την αναμενόμενη ημερομηνία εισαγωγής τους στο πανεπιστήμιο. Οι περισσότερες προθεσμίες αιτήσεων για εισαγωγή τον Αύγουστο (fall semester) είναι μεταξύ Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους και αρχές Ιανουαρίου. Για τους φοιτητές που θέλουν να εξασφαλίσουν θέση βοηθού οι προθεσμίες είναι νωρίτερα. Οι υποψήφιοι πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχουν ημερομηνίες εισαγωγής, εκτός τον Αύγουστο, και τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο (spring semester) σε πολλά από τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις πλέον η κατάθεση αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που πρέπει να συνοδεύουν την, πολύ προσεκτικά συμπληρωμένη, αίτησή σας, ανάλογα με το πτυχίο είναι:

1. Standardized tests, όπως SAT, GRE, GMAT κ.λπ., τα αποτελέσματα των οποίων αποστέλλονται απευθείας στα πανεπιστήμια της επιλογής σας. Η διεξαγωγή των τεστ πρέπει να γίνει περίπου ένα χρόνο πριν την εισαγωγή σας.

2. Συστατικές επιστολές, από τρεις καθηγητές ή προϊσταμένους από το χώρο εργασίας σας.

3. Μια προσωπική επιστολή, στην οποία πρέπει να αναλύετε τους λόγους για τους οποίους έχετε επιλέξει το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και το συγκεκριμένο πτυχίο.

4. Αναλυτική βαθμολογία από το λύκειο ή το προηγούμενο πανεπιστημιακό ίδρυμα (επικυρωμένη και μεταφρασμένη).

5. Αντίγραφο πτυχίου (επικυρωμένο και μεταφρασμένο).

6. Βιογραφικό.

7. Φωτογραφίες.

8. Βεβαίωση από τραπεζικό οργανισμό, στην οποία θα αναγράφεται ότι το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για τα δίδακτρα είναι διαθέσιμο.

ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Fulbright

Το Ίδρυμα Fulbright χορηγεί υποτροφίες σε υποψήφιους σπουδαστές όλων των κλάδων μεταπτυχιακών σπουδών εκτός ιατρικής, οι οποίες καλύπτουν μέρος των εξόδων διαμονής και των διδάκτρων, τα αεροπορικά εισιτήρια και την ιατρική ασφάλεια του υποτρόφου. Η επιλογή γίνεται από ειδική επιτροπή με συνέντευξη των υποψήφιων υποτρόφων. Απαραίτητα προσόντα για υποψηφιότητα είναι η κατοχή πτυχίου/διπλώματος από Α.Ε.Ι. με βαθμό τουλάχιστον 8/10 και η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

ΘΕΣΕΙΣ ΒΟΗΘΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Η ΒΟΗΘΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ

Στο μεταπτυχιακό επίπεδο τα τμήματα δίνουν περιορισμένο αριθμό θέσεων βοηθών καθηγητών ή ερευνητών, όπου συνήθως καλύπτονται πλήρως τα δίδακτρα ή/και δίνεται κάποιος μισθός.

  • Βοηθοί καθηγητών (teaching assistantships -TAs): Σε αυτές τις θέσεις συνήθως οι φοιτητές έχουν καθήκοντα σε τάξεις προπτυχιακών μαθημάτων, όπως π.χ. να διορθώνουν γραπτά ή/και να διδάσκουν κάποιες ώρες. Τα κριτήρια επιλογής είναι συνήθως ακαδημαϊκά και η διαθεσιμότητά των θέσεων εξαρτάται από τους πόρους χρηματοδότησης του τμήματος.
  • Βοηθοί ερευνητών (research assistantships-RAs): Τα καθήκοντα αφορούν ερευνητικές δραστηριότητες από μέρος του φοιτητή και συνήθως έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο σπουδών του. Αν ο φοιτητής αποφασίσει να κάνει μεταπτυχιακή εργασία μπορεί να συνδυάσει σπουδές και εργασία στο πανεπιστήμιο.

Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ΥΠΗΡΕΣΙEΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ

Στα περισσότερα πανεπιστήμια υπάρχουν τα διεθνή γραφεία φοιτητών (International student offices) που προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα όπως, βίζα, εργασία, στέγαση, ζωή στην πανεπιστημιούπολη ή στις Η.Π.Α. γενικότερα, θέματα οικονομικής φύσεως κ.α. Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, σε κάθε πανεπιστημιούπολη υπάρχουν βιβλιοθήκες, εγκαταστάσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και εργαστήρια, βιβλιοπωλεία, εστιατόρια, καφετέριες, αθλητικές εγκαταστάσεις, κινηματογράφος, αίθουσες παραστάσεων, μουσεία κ.α. Στα μεγάλα πανεπιστήμια αυτές οι εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ & ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Το κόστος διδάκτρων κυμαίνεται από $8,000-$18,000, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να φτάσει και πάνω από $30,000 το ακαδημαϊκό έτος (9 μήνες). Το κόστος βιβλίων κυμαίνεται από $500-$1,000 το ακαδημαϊκό έτος. Η διαμονή εκτός πανεπιστημιούπολης σε διαμέρισμα στοιχίζει μεταξύ $300-$600 το μήνα, ποσό που μπορεί να αυξηθεί δραματικά ανάλογα με την τοποθεσία διαμονής. Επίσης το κόστος διαβίωσης διαφέρει πολύ ανάλογα με την τοποθεσία διαμονής, με μέσο όρο $1,400 τον μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Fulbright, το κόστος συνολικής διαβίωσης (στέγη, τροφή, καθημερινά έξοδα, έξοδα μετακίνησης κλπ) κυμαίνεται από $14,500-$26,500 για ένα ακαδημαϊκό έτος (9 μήνες). Ακριβείς πληροφορίες μπορεί να βρει ο υποψήφιος απ΄ευθείας από τα πανεπιστήμια που τον ενδιαφέρουν (συνήθως αναφέρονται στους γενικούς οδηγούς).

ΣΤΕΓΑΣΗ

Ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει στέγαση εντός ή εκτός της πανεπιστημιούπολης. Μέσα στην πανεπιστημιούπολη μπορεί να μείνει σε φοιτητικές εστίες ή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Το συμβόλαιο διαμονής υπογράφεται συνήθως για ένα ακαδημαϊκό έτος και προϋποθέτει την καταβολή ενοικίου για τους πρώτους μήνες. Πληροφορίες για τα σχετικά κόστη διαμονής στέλνει το πανεπιστήμιο μαζί με άλλες πληροφορίες για την εγγραφή του υποψηφίου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Στην περίπτωση διαμονής εκτός πανεπιστημιούπολης πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διαδρομές προς και από το πανεπιστήμιο, καθώς οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι συνήθως αραιές. Η αγορά αυτοκινήτου λύνει το πρόβλημα και οι τιμές είναι χαμηλές σε σχέση με αυτές της χώρας μας.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Οι φοιτητές είναι υπεύθυνοι για τα έξοδα της ιατρικής τους ασφάλισης η οποία είναι υποχρεωτική. Εφόσον ο φοιτητής κρίνει αναγκαίο μπορεί να έχει ιδιωτική ασφάλιση. Υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης ειδικά για ξένους φοιτητές. Το καλύτερο μέρος για να πάρετε σχετικές πληροφορίες είναι το διεθνές γραφείο φοιτητών (International Student Office). Εναλλακτικά, τα πανεπιστήμια έχουν προγράμματα ιατρικής ασφάλισης με κόστος που κυμαίνεται μεταξύ $300-$600 το ακαδημαϊκό έτος. Ο φοιτητής πρέπει να προσέξει αν το κόστος περιλαμβάνεται ή όχι στα δίδακτρα. Συνήθως αυτά τα προγράμματα καλύπτουν μόνο απλά περιστατικά.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΦΟΡΕΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΤΗΛ./Fax/e-mail

Ίδρυμα Fulbright

ΑΘΗΝΑ

Βασιλίσσης Σοφίας 6, 106 74 ΑΘΗΝΑ

Τηλ.:210 7241811-12
Fax:210 7226510
e-mail: adviser στο compulink.gr

Ίδρυμα Fulbright

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ελευθερίου Βενιζέλου 4, 546 24 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τηλ.: 2310 242904
e-mail: edadthes στο compulink.gr

Εξεταστικό Κέντρο

Fulbright / Prometric Test Center

Αβέρωφ 30 & Αχαρνών, 4ος όροφος, 10433 ΑΘΗΝΑ

Ελευθερίου Βενιζέλου 4, 546 24 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Tηλ.: 210 8846583
Fax: 210 8846584
e-mail: edutest στο ath.forthnet.gr

Τηλ.: 2310 242904
Fax: 2310 257410
e-mail: edadthes στο fulbright.gr

Προξενείο ΑμερικανικήςΠρεσβείας

Βασιλίσσης Σοφίας 91,ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 210 7212951

Χρήσιμες ιστοσελίδες
www.toefl.org
www.ielts.org
www.gmac.org
www.gre.org
www.univsource.com
www.colleges.usnews.rankingsandreviews.com/college
www.collegescolleges.com
www.studyusa.info
www.collegeprowler.com/find/by-ranking.aspx
www.fulbright.gr
http://athens.usembassy.gov/
www.usaeducationguides.com

Σπουδάσατε στις Η.Π.Α. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας

in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024