Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μεταπτυχιακό στην Ιταλία

Μεταπτυχιακό στην Ιταλία

Η Ιταλία, ιδιαίτερα λόγω της κοντινής της απόστασης από την Ελλάδα, είναι πολύ δημοφιλής στους Έλληνες υποψήφιους φοιτητές, ειδικά στους τομείς της Ιατρικής, της Αρχιτεκτονικής, της Φαρμακευτικής και των Καλών Τεχνών. Η χώρα αυτή μας είναι ιδιαίτερα οικεία, αφού τόσο οι άνθρωποι όσο και το μεσογειακό τοπίο, μοιάζουν με αυτά της Ελλάδας. Η Ιταλία είναι […]

Η Ιταλία, ιδιαίτερα λόγω της κοντινής της απόστασης από την Ελλάδα, είναι πολύ δημοφιλής στους Έλληνες υποψήφιους φοιτητές, ειδικά στους τομείς της Ιατρικής, της Αρχιτεκτονικής, της Φαρμακευτικής και των Καλών Τεχνών. Η χώρα αυτή μας είναι ιδιαίτερα οικεία, αφού τόσο οι άνθρωποι όσο και το μεσογειακό τοπίο, μοιάζουν με αυτά της Ελλάδας. Η Ιταλία είναι πανέμορφη, με πλούσια ιστορία και με καταπληκτική αρχιτεκτονική σε πόλεις, όπως η Βενετία, η Ρώμη, η Φλωρεντία, το Μιλάνο κ.ά. Επίσης, έχει διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Ευρώπης, ξεκινώντας την περίφημη εκπαιδευτική αναρρύθμιση, υπό την ονομασία «Bologna Process».

Η γνώση της ιταλικής γλώσσας είναι απαραίτητη πριν τη φοίτησή σας, όχι μόνο γιατί τα μαθήματα γίνονται στα Ιταλικά, αλλά και επειδή γενικά οι Ιταλοί δε μιλούν κάποια άλλη γλώσσα.

Τα πτυχία που προσφέρονται

Η ανώτατη εκπαίδευση στην Ιταλία χωρίζεται σε δύο τομείς: Τον πανεπιστημιακό και τον μη-πανεπιστημιακό.
Σήμερα υπάρχουν 89 πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία κατηγοριοποιούνται ως εξής:

  • 58 δημόσια πανεπιστήμια
  • 17 μη κρατικά πανεπιστήμια (νομίμως αναγνωρισμένα)
  • 2 πανεπιστήμια για ξένους
  • 6 ανώτατες σχολές που εξειδικεύονται σε μεταπτυχιακές σπουδές
  • 6 πανεπιστήμια για εξ αποστάσεως μάθηση (νομίμως αναγνωρισμένα)

Ο μη-πανεπιστημιακός τομέας περιλαμβάνει 4 νόρμες:

  • Ανώτατες σχολές σχεδίου, πολυτεχνείο, ακαδημία καλών τεχνών, ινστιτούτα εφαρμοσμένων τεχνών, ωδεία και μουσικά ινστιτούτα
  • Ανώτατες σχολές γλωσσολογίας
  • Τεχνολογική εκπαίδευση
  • ομείς, όπως διπλωματικό σώμα, στρατιωτικές σπουδές κ.ά., που σε συνεργασία με τα αντίστοιχα ινστιτούτα, υπάγονται στην επιτήρηση Υπουργείων, εκτός αυτού της Εκπαίδευσης

Τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών που χορηγούνται από τα Ιταλικά Πανεπιστήμια

  • Diploma di Specializziazone (μεταπτυχιακό δίπλωμα με διάρκεια σπουδών από δύο μέχρι τρία χρόνια- εκτός ιατρικών ειδικοτήτων οι οποίες και υπερέχουν αριθμητικά των άλλων μεταπτυχιακών).
  • Dottorato de Ricerca (διδακτορικό δίπλωμα με διάρκεια σπουδών από τρία μέχρι, σε μερικές περιπτώσεις τέσσερα χρόνια).

Απαραίτητα δικαιολογητικά για Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία

  • Πιστοποιητικό πτυχίου (πρωτότυπο) επικυρωμένο από την αρμόδια Νομαρχία με την επισημείωση της Χάγης σαν επικυρωμένο φωτοαντίγραφο.
  • Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας (πρωτότυπο -όπου θα αναφέρονται ο κύκλος σπουδών και τα προβλεπόμενα εξάμηνα) επικυρωμένο από την αρμόδια Νομαρχία με την επισημείωση της Χάγης συν ένα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο.
  • Πρωτότυπο Απολυτήριο Λυκείου επικυρωμένο από την αρμόδια Νομαρχία με την επισημείωση της Χάγης συν ένα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο.
  • Πιστοποιητικό γέννησης (απαραίτητα τα στοιχεία διεύθυνσης και υπηκοότητας) με πρόσφατη θεωρημένη φωτογραφία, επικυρωμένο από την αρμόδια Νομαρχία με την επισημείωση της Χάγης συν ένα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο.
  • Δυο (2) πρόσφατες φωτογραφίες όμοιες με την παραπάνω.
  • Αίτηση προεγγραφής (το έντυπο χορηγείται από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο).

Η δομή του εκπαιδευτικού συστήματος της Ιταλίας επιτρέπει στους φοιτητές να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους σε μεγαλύτερο διάστημα από ότι στην Αγγλία ή την Αμερική. Τα προπτυχιακά προγράμματα διαρκούν 4 χρόνια, με εξαίρεση την Ιατρική και την Αρχιτεκτονική που διαρκούν 6. Παρόλα αυτά, πολύ λίγοι φοιτητές τελειώνουν εντός του παραπάνω διαστήματος.
Τα μεταπτυχιακά προγράμματα διαρκούν 2 χρόνια, ενώ τα διδακτορικά τουλάχιστον 3 χρόνια. Το διδακτορικό πρόγραμμα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει πρωτότυπη έρευνα σε συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο.
Τα πιο δημοφιλή πτυχία που προσφέρονται είναι τα προπτυχιακά (Diploma diLaurea), τα μεταπτυχιακά (Diploma di Specializzazione) και το διδακτορικό (Dottorato di Ricerca). Υπάρχει όμως και πληθώρα πιστοποιητικών, που παρέχονται μετά από φοίτηση 1-2 ετών.
Το ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα. Το πρώτο ξεκινά το Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Ιανουάριο και το δεύτερο ξεκινά το Φεβρουάριο και τελειώνει τον Ιούλιο. Η ακριβής διάρκεια διαφέρει από ίδρυμα σε ίδρυμα, αλλά γενικά το κάθε εξάμηνο διαρκεί περίπου 20 βδομάδες, 14 από τις οποίες είναι αφιερωμένες σε παραδόσεις και 6 σε εξετάσεις

Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών
Αφού επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων που σας ενδιαφέρουν και καταλήξετε σε ποια από αυτά θα κάνετε αίτηση, πρέπει να προχωρήσετε στη διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών. Μη ξεχνάτε ότι η διαδικασία αυτή ενδεχομένως να είναι χρονοβόρα, οπότε θα πρέπει να ξεκινήσετε νωρίς. Παρόλα αυτά, στα Ιταλικά πανεπιστήμια υπάρχει μια ευελιξία στις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, μέχρι και το καλοκαίρι πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, στο οποίο ενδιαφέρεστε να εγγραφείτε.

Για να γίνετε δεκτοί σε μεταπτυχιακά προγράμματα πρέπει να έχετε τα παρακάτω:

  • Απολυτήριο Λυκείου (12ετούς φοίτησης)
  • Πρώτο πτυχίο (επικυρωμένο και μεταφρασμένο)
  • Αναλυτική βαθμολογία πρώτου πτυχίου (επικυρωμένη και μεταφρασμένη)
  • Επαρκή γνώση της Ιταλικής γλώσσας

Κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα, εκτός από τα παραπάνω, ενδεχομένως να έχει και επιπρόσθετες προϋποθέσεις εισαγωγής, ειδικά όταν πρόκειται για προγράμματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής.

Για την εισαγωγή σας σε διδακτορικό πρόγραμμα, πρέπει να έχετε:

  • Μεταπτυχιακό (90-120 ακαδημαϊκών μονάδων)
  • Επικυρωμένα και μεταφρασμένα πτυχία και αναλυτικές βαθμολογίες
  • Επαρκή γνώση της Ιταλικής γλώσσας
  • Να περάσετε εξετάσεις εισαγωγής (Concorso)

Αν ενδιαφέρεστε να σπουδάσετε στην Ιταλία, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών (www.iic.gr), στην οποία θα βρείτε ολοκληρωμένη λίστα με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ιταλίας, τα προγράμματα εκμάθησης της Ιταλικής και τη ζωή στη γειτονική χώρα. Επίσης, πληροφορίες για τις σπουδές στην Ιταλία μπορείτε να αναζητήσετε και στην Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα (Ιωάννη Σούτσου 11, Γκύζη, Τηλέφωνο: 210 6438668 και Fax: 210 6438845).


Φοιτητική Ζωή

Η φοιτητική ζωή εξαρτάται από την πόλη, στην οποία βρίσκεστε. Προφανώς στις μεγαλύτερες πόλεις υπάρχουν περισσότερες επιλογές για διασκέδαση, πολιτιστικές δραστηριότητες, άθληση κ.λπ.. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε λεπτομέρειες του τρόπου διαβίωσης είναι να μιλήσετε με ντόπιους φοιτητές, με το γραφείο αλλοδαπών φοιτητών, αλλά και με μέλη των φοιτητικών οργανώσεων του κάθε πανεπιστημίου. Ο πιο εύκολος όμως τρόπος είναι να κάνετε την διερεύνησή σας στο διαδίκτυο, όπου μέσα στα blogs και στα fora φοιτητών και αποφοίτων θα πάρετε «εκ των έσω» πληροφορίες για διάφορα πανεπιστήμια, για καλά και οικονομικά εστιατόρια, μπαράκια και μαγαζιά σε κάθε πόλη της Ιταλίας.

Το κόστος ζωής είναι σαφώς χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας, ενώ το κόστος των διδάκτρων ενός προπτυχιακού φοιτητή κυμαίνεται μεταξύ 950-1.150€ ετησίως, ανάλογα με το πανεπιστήμιο, αλλά και το πρόγραμμα που ακολουθείται. Είναι προφανές ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ακριβότερα από τα δημόσια. Οι μεταπτυχιακές σπουδές, από την άλλη, κοστίζουν πιο ακριβά, ενώ σε επίπεδο διδακτορικού, υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης grant από το πανεπιστήμιο, που μπορεί να μηδενίσει εντελώς τα δίδακτρα.

Δυστυχώς, τα περισσότερα πανεπιστήμια δε διαθέτουν κοιτώνες για τους φοιτητές, που σημαίνει ότι πρέπει οι ίδιοι να φροντίσουν για τη διαμονή τους off-campus. Το μηνιαίο κόστος διαμονής είναι περίπου 250€, σε κεντρικές και νότιες περιοχές της Ιταλίας, και 300€, στη Ρώμη και άλλες πόλεις της βόρειας Ιταλίας, για ένα δωμάτιο σε διαμέρισμα, με άλλους συγκατοίκους.

Υποτροφίες

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογράφει διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες με τις ξένες χώρες, στα πλαίσια των οποίων καθορίζονται και οι Υποτροφίες που διαθέτει η Ιταλία προς τους ξένους υπήκοους και οι ξένες χώρες προς τους ιταλούς υπήκοους.
Οι γενικές οδηγίες που αφορούν τις υποτροφίες βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών:
Υποτροφίες για ξένους υπήκοους
Borse di studio per cittadini stranieri
(Link: http://www.esteri.it/MAE/IT/Ministero/Servizi/Stranieri/Opportunita )
• Disposizioni generali. Anno accademico 2007/2008
Link: (http://www.esteri.it/MAE/IT/Ministero/Servizi/Stranieri/Opportunita/Bors… )
Υποτροφίες για Ιταλούς υπήκοους
Borse di Studio per cittadini italiani
(Link : http://www.esteri.it/MAE/IT/Ministero/Servizi/Italiani/Opportunita/Di_st…)
Aλλες υποτροφίες
Για πολίτες που διαμένουν στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση υπάρχουν τα εξής προγράμματα υποτροφιών:
• Programmi e borse dell’Unione Europea
• Socrates
Για πολίτες εκτός Κοινότητας που διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και ενδιαφέρονται για υποτροφίες μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης
• Ploteus είναι η διαδικτυακή πύλη για όσους ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στην Ευρώπη

Χρήσιμες ιστοσελίδες

  • http://www.iic.gr
  • http://www.miur.it
  • http://cercauniversita.cineca.it
  • http:// www.alboscuole.it
  • http:// www.publica.istruzione.it
  • http:// www.study-in-italy.it
  • http://www.studyabroad-italy.com
  • http://www.informagiovani-italia.com/educazione_in_Italia.htm
  • http://www.justitaly.org

Σπουδάσατε στην Ιταλία; Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024