Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεταπτυχιακό στη Γερμανία

Μεταπτυχιακό στη Γερμανία

Ι. Η εμπειρία της εκπαίδευσης Η Γερμανία είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία, πολυεθνική κοινωνία και εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα, που επικεντρώνεται περισσότερο στη θεωρία και την έρευνα. Αυτήν τη στιγμή προσφέρονται περισσότερα από 4.600 προπτυχιακά και 3.000 μεταπτυχιακά προγράμματα, πολλά από τα οποία γίνονται στην αγγλική γλώσσα Στην Γερμανία υπάρχουν πάνω από 350 κρατικά ιδρύματα […]

Ι. Η εμπειρία της εκπαίδευσης

Η Γερμανία είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία, πολυεθνική κοινωνία και εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα, που επικεντρώνεται περισσότερο στη θεωρία και την έρευνα. Αυτήν τη στιγμή προσφέρονται περισσότερα από 4.600 προπτυχιακά και 3.000 μεταπτυχιακά προγράμματα, πολλά από τα οποία γίνονται στην αγγλική γλώσσα

Στην Γερμανία υπάρχουν πάνω από 350 κρατικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στα Γερμανικά Πανεπιστήμια προσφέρονται μεταπτυχιακά προγράμματα υψηλής ειδίκευσης που καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα. Ιδιαίτερη προτίμηση, τόσο από αλλοδαπούς όσο και από Γερμανούς φοιτητές, παρατηρείται στις σπουδές τεχνολογικής κατεύθυνσης, σε μεταπτυχιακό επίπεδο που προσφέρονται από τις Ανώτατες Πολυτεχνικές Σχολές. Επίσης τα τελευταία χρόνια προτίμηση εκδηλώνεται και στις σπουδές της αρχιτεκτονικής

Στη Γερμανία, εκτός από τα δημόσια πανεπιστήμια, υπάρχουν και ιδιωτικά. Για την εισαγωγή σας σε αυτά, δεν παίζει ρόλο μόνο το καλό ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και οι εξω-ακαδημαϊκές σας δεξιότητες, η αποφασιστικότητα και οι πρωτοβουλίες σας. Η φοίτηση σε ιδιωτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν εγγυάται απαραίτητα την επιτυχή επαγγελματική σας αποκατάσταση (όπως, ας πούμε, συμβαίνει στις ΗΠΑ ή τη Μ. Βρετανία), θέτει όμως γερά θεμέλια για την επίτευξή της.

ΙΙ. Τα πτυχία που προσφέρονται

Το ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα. Το χειμερινό διαρκεί από 1 Οκτωβρίου μέχρι 31 Μαρτίου και το θερινό από 1 Απριλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν αρκετές διακοπές κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, αλλά συνήθως οι φοιτητές, κατά τη διάρκειά τους, πρέπει να προετοιμάσουν εργασίες, παρουσιάσεις κ.λπ., ενώ κάποιοι καθηγητές κανονίζουν και εξετάσεις. Πάντως, οι φοιτητές έχουν την ευελιξία να επιλέξουν τα μαθήματα που θέλουν να παρακολουθήσουν και τον καθηγητή, από τον οποίο θέλουν να εξεταστούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες που πρέπει να τηρηθούν.

Οι απόφοιτοι Ελληνικών πανεπιστημίων που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Γερμανία έχουν τις ακόλουθες δυνατότητες:

Να αποκτήσουν τον τίτλο Master μέσω των διεθνών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδαhttp://www.daad.de/idp) που δημιουργήθηκαν κυρίως για αλλοδαπούς μεταπτυχιακούς φοιτητές στην αγγλική γλώσσα (International Degree Programmes) και υλοποιούνται συνήθως σε συνεργασία με άλλα μη γερμανικά πανεπιστήμια.

Να παρακολουθήσουν προγράμματα Master (στην Γερμανική γλώσσα ή δίγλωσσα) διάρκειας 3-4 εξαμήνων. Ταμεταπτυχιακά προγράμματα, από την άλλη, αποτελούν συνδυασμό 2 ή και 3 γνωστικών τομέων και επικεντρώνονται σε μεθοδολογία και θεωρητικές ακαδημαϊκές δεξιότητες, σε αντίθεση με τα προπτυχιακά που επικεντρώνονται σε έναν τομέα και διδάσκονται οι πρακτικές εφαρμογές του. Υπάρχουν πολλά είδη μεταπτυχιακών προγραμμάτων, που βασίζονται είτε στα μαθήματα που έχουν αποκτηθεί κατά το πρώτο πτυχίο, είτε σε παρεμφερή. Προαπαιτούμενο για την εγγραφή σας σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, είναι το πρώτο πτυχίο.

Να ακολουθήσουν σπουδές διδακτορικού επιπέδου με διάρκεια από 2 έως και 5 έτη και με κύριο σκοπό την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Τα προγράμματα διδακτορικού απευθύνονται σε πτυχιούχους/διπλωματούχους τουλάχιστον τετραετούς φοίτησης. Βασική προϋπόθεση είναι η επίβλεψη της διδακτορικής διατριβής από καθηγητή (Doktorvater/Doktormutter). Συνήθως η εκπόνηση της εργασίας πραγματοποιείται στη γερμανική γλώσσα. Για την απόκτηση διδακτορικού ο υποψήφιος πρέπει να δώσει και προφορικές εξετάσεις (Rigorosum) στον τομέα που εκπονεί την διατριβή του. Στα πανεπιστήμια υπάρχουν ειδικά τμήματα (Graduiertenkollegs) που παρέχουν προγράμματα διδακτορικών σπουδών. Με την ολοκλήρωση της διατριβής απονέμεται ο τίτλος Promotion.

Για την απονομή τουδιδακτορικού διπλώματοςαπαιτείται εξαιρετικό ακαδημαϊκό επίπεδο. Η ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής διαρκεί συνήθως πολλά χρόνια, ενώ επιβλέπεται και διορθώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από συγκεκριμένο καθηγητή.

ΙΙΙ. Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών

Οι πόρτες των πανεπιστημίων στη Γερμανία είναι ανοιχτές για εκείνους που έχουν καλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε θα πρέπει να περάσουν από κάποια τεστ, τα κριτήρια των οποίων ορίζονται από το Ομοσπονδιακό Κράτος. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος ανταγωνισμός για κάποια προγράμματα και για συγκεκριμένα πανεπιστήμια, γι’ αυτό και το σημαντικότερο ρόλο διαδραματίζει ο βαθμός του πρώτου πτυχίου. Το Γραφείο Αλλοδαπών Φοιτητών υποδέχεται τους ξένους φοιτητές, των οποίων η αίτηση πρέπει να έχει γίνει δεκτή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου για το θερινό εξάμηνο και μέχρι τις 15 Ιουλίου για το χειμερινό.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνήσουν απ΄ευθείας με το πανεπιστήμιο και πιο συγκεκριμένα με την Ακαδημαϊκή Υπηρεσία Αλλοδαπών (Akademisches Auslandsamt-ΑΑΑ) του πανεπιστημίου, τουλάχιστον 9-10 μήνες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία εισαγωγής, για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών, τα κριτήρια αποδοχής, όπως επίσης και τις φόρμες αιτήσεως (λίστα των υπηρεσιών ΑΑΑ ανά Πανεπιστήμιο μπορείτε να βρείτε στο έντυπο «Information for foreigners on university studies» της DAAD). Η αποστολή των αιτήσεων πρέπει να γίνει στα περισσότερα πανεπιστήμια, έως τις 15 Ιουλίου ή τις 15 Ιανουαρίου εφόσον η περίοδος εισαγωγής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι αντίστοιχα το χειμερινό ή το θερινό εξάμηνο. Το ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται στο χειμερινό εξάμηνο (1 Οκτωβρίου-31 Μαρτίου) και στο θερινό εξάμηνο (1 Απριλίου-30 Σεπτεμβρίου)

Ειδικά για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στη Γερμανία, ο υποψήφιος πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

  • να συμβουλευτεί τον Κανονισμό Διδακτορικών Διατριβών που μπορεί να προμηθευτεί από την σχολή που τον ενδιαφέρει,
  • να έλθει σε επικοινωνία με καθηγητή του πανεπιστημίου στον κλάδο που τον ενδιαφέρει και ο οποίος είναι πρόθυμος να αναλάβει ως επιβλέπων της διατριβής,
  • να υποβάλλει μία άτυπη αίτηση (εφόσον γίνει δεκτή η αίτησή του από το πανεπιστήμιο) για την αναγνώριση του πτυχίου του, στην Επιτροπή Διατριβών που υπάρχει σε κάθε σχολή,
  • να υποβάλλει αίτηση εισαγωγής με σκοπό την διατριβή στην Ακαδημαϊκή Υπηρεσία Αλλοδαπών της σχολής που θα πραγματοποιήσει την διατριβή.

Τα δικαιολογητικά, που πρέπει να συνοδεύουν την αίτησή σας, είναι τα παρακάτω:

  • Απολυτήριο Λυκείου (επικυρωμένο και μεταφρασμένο).
  • Βιογραφικό.
  • Φωτογραφία διαβατηρίου.
  • Αντίγραφο πρώτου πτυχίου (επικυρωμένο και μεταφρασμένο).
  • Απόδειξη επαρκούς γνώσης της γερμανικής γλώσσας.
  • Αναλυτική βαθμολογία πρώτου πτυχίου.
  • Επίσημη βεβαίωση ότι ο φοιτητής πληροί τις προϋποθέσεις εισαγωγής, έχοντας περάσει την ανάλογη εξέταση.

Τώρα, πλέον, οι υποψήφιοι φοιτητές μπορούν να κάνουν αίτηση σε πολλά, ταυτόχρονα, πανεπιστήμια μόνο με ένα σετ δικαιολογητικών, μέσω της Υπηρεσίας Αιτήσεων Αλλοδαπών Φοιτητών (ΥΑΑΦ). Εκεί θα ελεγχθεί ο προσωπικός φάκελος κάθε φοιτητή και μετά θα δοθεί στα αντίστοιχα πανεπιστήμια. Η ΥΑΑΦ είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Γερμανικής Υπηρεσίας Προγραμμάτων Ανταλλαγής Φοιτητών (DAAD), της Συνόδου Πανεπιστημιακών Υπευθύνων (HRK) και πενήντα πανεπιστημίων. Επίσης, από το 2005, οι υποψήφιοι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους και ηλεκτρονικά.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Σε γενικές γραμμές τα Γερμανικά πανεπιστήμια δεν απονέμουν υποτροφίες που προέρχονται απ΄ευθείας από τα ιδρύματα. Το κατ΄εξοχήν πρόγραμμα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στην Γερμανία είναι το πρόγραμμα της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών DAAD. Κάθε χρόνο η DAAD προσφέρει υποτροφίες σε αποφοίτους Ελληνικών πανεπιστημίων όλων των επιστημονικών κλάδων και των κλάδων Μουσικής και Καλών Τεχνών, για μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Επίσης δίδονται υποτροφίες έρευνας μικρής διάρκειας και έρευνας ενός έτους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πολύ καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας και ο βαθμός πτυχίου/διπλώματος του υποψηφίου, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον 7,0/10. Σύμφωνα με τις προκηρύξεις των τελευταίων ετών μια πλήρης αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Έντυπο αίτησης της DAAD
  • Βιογραφικό σημείωμα
  • Περιληπτική περιγραφή των προθέσεων, ερευνητική πρόταση (για υποτροφίες έρευνας).
  • Αποδεικτικά έγγραφα: α) Απολυτήριο Λυκείου, β) Βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, γ) Αναλυτική βαθμολογία, δ) Πτυχίο του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος
  • 2 συστατικές επιστολές
  • Βεβαίωση αποδοχής από το γερμανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της επιλογής σας
  • Βεβαίωση γλωσσικής επάρκειας

Οι υποτροφίες (εκτός και αν ορίζεται διαφορετικά από την προκήρυξη) έχουν διάρκεια ένα ακαδημαϊκό έτος και κατά κανόνα δεν παίρνουν παράταση. Η σχετική προκήρυξη βγαίνει συνήθως κάθε Σεπτέμβριο και μπορείτε να την αναζητήσετε στο Γραφείο Διασύνδεσης ή στο Ενημερωτικό Κέντρο της DAAD. Η DAAD εκδίδει το ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο «Οι υποτροφίες της DAAD» και το έντυπο «Υποτροφίες και χρηματοδότηση για αλλοδαπούς φοιτητές» όπου υπάρχει λίστα ιδιωτικών φορέων που παρέχουν χρηματοδότηση σε αλλοδαπoύς φοιτητές.

Χρήσιμες ιστοσελίδες

·www.study-in-germany-de

·www.daad.de

·www.dw-world.de

·www.studyabroad.com/germany.html

·http://www.studentenwerke.de/main/default.asp?id=07100

·http://www.studis-online.de/StudInfo/wohnen.php

·http://www.hochschulkompass.de/kompass/xml/g_stud_suche_en.htm

·http://www.athen.diplo.de/Vertretung/athen/el/Startseite.html



Σπουδάσατε στην Γερμανία; Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας

in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024