Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μεταπτυχιακό στο Βέλγιο

Μεταπτυχιακό στο Βέλγιο

Ι. Η εμπειρία της εκπαίδευσης Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει κανονικά από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι την πρώτη Δευτέρα Οκτωβρίου και τελειώνει το αργότερο στις 15 Ιουλίου στη Βαλονία και στις Βρυξέλλες και στα τέλη Ιουνίου στη Φλαμανδία. Χωρίζεται σε δύο εξάμηνα. Για την εισαγωγή και στα τρία είδη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απαιτείται το Απολυτήριο ανώτατης […]

Ι. Η εμπειρία της εκπαίδευσης

Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει κανονικά από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι την πρώτη Δευτέρα Οκτωβρίου και τελειώνει το αργότερο στις 15 Ιουλίου στη Βαλονία και στις Βρυξέλλες και στα τέλη Ιουνίου στη Φλαμανδία. Χωρίζεται σε δύο εξάμηνα. Για την εισαγωγή και στα τρία είδη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απαιτείται το Απολυτήριο ανώτατης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (CESS, Abschlubzeugnis der Oberstufe des Sekundarunterrichts ou Abitur, Diploma van secondair onderwijs). Oι ευρωπαίοι πολίτες που έχουν λάβει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξένης χώρας πρέπει να αναγνωρίσουν επίσημα την ισοδυναμία του απολυτηρίου τους με τα βελγικά για να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εισαγωγή:για ορισμένους κλάδους οργανώνονται εισιτήριες εξετάσεις· επιπλέον, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν ελεύθερα να επιβάλουν τις προϋποθέσεις εισαγωγής βάσει ρυθμιστικών όρων που ισχύουν για ορισμένους τομείς σπουδών. Οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να περάσουν με επιτυχία τις ίδιες εισιτήριες εξετάσεις με τους βέλγους σπουδαστές. Το Βέλγιο δεν εφαρμόζει αριθμητικό όριο εισακτέων σπουδαστών ούτε σύστημα ποσοστών.

Γλώσσες:στο Βέλγιο, δεν υπάρχουν απαιτήσεις σχετικά με τη γνώση της επίσημης γλώσσας διδασκαλίας· οι αλλοδαποί σπουδαστές οφείλουν, ωστόσο, να έχουν επαρκή γνώση αυτής της γλώσσας για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Σε γενικές γραμμές, οι σπουδαστές που δεν έχουν ως μητρική γλώσσα τα γαλλικά ή τα ολλανδικά υποβάλλονται σε μία προκαταρκτική γλωσσική εξέταση πριν γίνουν δεκτοί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΙΙ. Τα πτυχία που προσφέρονται

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο Βέλγιο παρέχεται από δύο τύπους ιδρυμάτων: πανεπιστήμια και επαγγελματικές σχολές.

Οι επαγγελματικές σχολές επικεντρώνονται στην πρακτική εξάσκηση, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προετοιμάσει τους φοιτητές για ένα επάγγελμα που απαιτεί ανώτερες σπουδές, όπως η νομική, η ιατρική, η μηχανολογία και η αρχιτεκτονική. Τα πανεπιστήμια επικεντρώνονται στη θεωρητική εκπαίδευση επάνω σε έναν συγκεκριμένο τομέα, ενώ τα πτυχία και τα διπλώματα συνήθως προσανατολίζουν τους φοιτητές στο να διδάξουν ή να διεξάγουν έρευνα, παρόλο που υπάρχουν ορισμένα βελγικά ή φλαμανδικά πανεπιστήμια που έχουν σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, ιατρικής ή νομικής και προσφέρουν πιο πρακτικά πτυχία.

Οι ξένοι φοιτητές που ενδιαφέρονται για προπτυχιακές σπουδές πρέπει να διαθέτουν πτυχίο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Απολυτήριο Λυκείου), ενώ ενδεχομένως υπάρχουν και εισαγωγικές εξετάσεις για κάποιες σχολές, όπως και απόδειξη γνώσης Φλαμανδικών, Γαλλικών ή Γερμανικών. Τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν θερινά τμήματα εκμάθησης της γλώσσας, πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Τέλος, οι ξένοι φοιτητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πανεπιστημίου, αλλά και της διαμονής τους στο Βέλγιο.
Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δομείται γύρω από 4 κύκλους σπουδών. Ο πρώτος κύκλος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων και διαρκεί 2 ή 3 χρόνια. Κατά τον δεύτερο κύκλο, οι φοιτητές επικεντρώνονται σε έναν συγκεκριμένο τομέα για τουλάχιστον 2 ή 3 χρόνια. Μετά το πέρας του δεύτερου κύκλου μπορούν να αποκτήσουν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, όπως αυτά του φαρμακοποιού, του γιατρού ή του κτηνιάτρου. Ο τρίτος κύκλος είναι συνήθως εκείνος που οδηγεί στο διδακτορικό και απαιτεί 5 ή 6 επιπλέον έτη σπουδών και έρευνας σε συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, ο υποψήφιος ετοιμάζει την διατριβή του προς παρουσίαση. Ο τέταρτος κύκλος σπουδών αποτελείται από μια εξέταση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές που διαθέτουν διδακτορικό, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διδάξουν σε πανεπιστημιακό επίπεδο αρκεί μόνο το πτυχίο.

Πιο συγκεκριμένα οι δυο κύκλοι σπουδών στα Πανεπιστήμια περιλαμβάνουν:

1- κύκλος σπουδών περιλαμβάνει σπουδές τριών χρόνων. Τα μαθήματα προετοιμάζουν τους φοιτητές για ειδικευμένα επαγγέλματα στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στην γεωργία, στην υγεία-αποκατάσταση ασθενών, στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση, στην πληροφόρηση, στις εφαρμοσμένες τέχνες, στα μέσα επικοινωνίας. Αυτός ο κύκλος μαθημάτων είναι επομένως πρακτικού προσανατολισμού και περιλαμβάνει σημαντικές περιόδους πρακτικής άσκησης.

2- κύκλος σπουδών ο οποίος χωρίζεται σε δύο περιόδους όπου η κάθε μια περιλαμβάνει σπουδές δύο χρόνων. Οι σπουδές αυτές είναι ακαδημαϊκού επιπέδου και βασίζεται κυρίως σε επιστημονική γνώση από ότι σε ειδικευμένη γνώση. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει θεωρητικά-εργαστηριακά μαθήματα και επίσης εφαρμοσμένη έρευνα. Οι πτυχιούχοι αυτού του κύκλου σπουδών μπορούν να εργασθούν ως διευθυντές ερευνητικών κέντρων, κρατικοί υπάλληλοι, επαγγελματίες καλλιτέχνες.

Η μη-πανεπιστημιακή εκπαίδευση αποτελείται συνήθως από έναν σύντομο ή έναν πιο εκτενή κύκλο σπουδών. Τα προγράμματα του σύντομου κύκλου διαρκούν 3 χρόνια και οδηγούν σε πιστοποιητικά γνώσης τομέων όπως η βιομηχανία, το εμπόριο, η γεωργία, η διδασκαλία κ.ά. Ο πιο εκτενής κύκλος σπουδών διαρκεί τουλάχιστον 4 χρόνια και οδηγεί σε διπλώματα ή πτυχία, ενώ μπορεί και να διασπαστεί σε μικρότερες χρονικές περιόδους, οδηγώντας σε απόκτηση πιστοποιητικών ή απλά επιπλέον πιστοποιημένων γνώσεων.

Τίτλοι σπουδών:

Όλοι οι φοιτητές των βασικών σπουδών αποκτούν το bachelor degree (βασικό πτυχίο σπουδών) με την ολοκλήρωση σπουδών διάρκειας τριών ετών.

·Profession-oriented bachelor’s degree(βασικό πτυχίο ειδίκευσης) το οποίο απονέμεται από τα πανεπιστημιακά ινστιτούτα (Hogescholem) με την ολοκλήρωση του 1- κύκλου σπουδών.

·Academic bachelor’s degree(βασικές ακαδημαϊκές σπουδές) που προετοιμάζει τους φοιτητές για την συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο (master’s level). Ο κύκλος σπουδών διαρκεί 2-3 χρόνια και μπορεί να τον αποκτήσει κάθε φοιτητής από τα Πανεπιστήμια (Universities) και το 2-κύκλο σπουδών των Hogescholen.

·Master degree(μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών) παρέχουν τα Hogescholen, τα Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα ειδικευμένα σε μεταπτυχιακές σπουδές, τρία από τα οποία είναι αναγνωρισμένα από το Βελγικό κράτος: 1) Vlerick Leuven – Gent Management School, 2)Instituut voor Tropische Geneeskunde, 3) Institut voor ontwikkelingsbeleid en-beheer. Για να παρακολουθήσει κανείς μεταπτυχιακές σπουδές θα πρέπει να έχει Academic bachelor degree. Ωστόσο, η εισαγωγή σε ένα μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών μπορεί να εξαρτηθεί από μια προκαταρκτική εξέταση ή από την αξιολόγηση ειδικών προσόντων.

·Ph.D. degree(διδακτορικός τίτλος σπουδών) το οποίο είναι το ύψιστο επίπεδο ειδίκευσης που βασίζεται σε πρωτότυπη έρευνα, διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια και καταλήγει σε δημόσια παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο. Διδακτορικές σπουδές πραγματοποιούν μόνο τα Πανεπιστήμια, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις για την εισαγωγή των ξένων φοιτητών απαιτούν προκαταρκτική εξέταση. Επίσης ορισμένα Πανεπιστήμια απαιτούν συμμετοχή των φοιτητών σε ένα προπαρασκευαστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μαθήματα, σεμινάρια, γραπτές εξετάσεις στον τομέα ειδίκευσης.

·Επιστημονική έρευνα.Ένας μεγάλος αριθμός προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας πραγματοποιείται από τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η επιστημονική έρευνα γίνεται με τη συμβολή των βιομηχανιών και σε συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων.

ΙΙΙ. Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Για να κάνετε αίτηση σε πανεπιστήμιο του Βελγίου ή σε ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα, πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας με το πανεπιστήμιο της επιλογής σας. Διασφαλίστε ότι έχετε πληροφορηθεί ενδελεχώς για τα προσφερόμενα προγράμματα, τη διάρκεια σπουδών και το κόστος τους, από τις αντίστοιχες ιστοσελίδες των ιδρυμάτων. Στα περισσότερα ιδρύματα οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά με το αντίστοιχο κόστος. Το NARIC (National Academic Recognition Information Centre http://www.enic-naric.net/index.aspx?c=Belgium) παρέχει επιπλέον πληροφορίες για την αναγνώριση των ξένων ακαδημαϊκών πτυχίων.

Γενικά –και ανάλογα με το πανεπιστήμιο-, οι μελλοντικοί φοιτητές θα πρέπει να υποβάλλουν τα ακόλουθα έγγραφα: Αναλυτική βαθμολογία, αντίγραφο πτυχίου, συστατικές επιστολές, βιογραφικό και πιστοποιητικά γνώσης ξένων γλωσσών.

Προσωπική επιστολή ενδιαφέροντος
Η προσωπική σας επιστολή προς το πανεπιστήμιο της επιλογής σας αποτελεί την πρώτη σας εικόνα. Είναι η ευκαιρία σας να εκθέσετε τις δυνατότητες και τα ταλέντα σας, το στυλ γραφής σας, αλλά και το επικοινωνιακό σας χάρισμα. Επίσης, σε περίπτωση που η αναλυτική σας βαθμολογία δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιστολή σας για να εξηγήσετε τον λόγο. Εκτός από τον μέσο όρο του πτυχίου σας μετρούν και άλλοι παράγοντες, όπως εξωσχολικές δραστηριότητες, τις οποίες και πρέπει να αναφέρετε λεπτομερώς. Εξηγήστε τους λόγους για τους οποίους έχετε επιλέξει το Βέλγιο, το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα σπουδών και εκθέστε τους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς σας στόχους.

Η συνέντευξη
Μέσω της συνέντευξης η ακαδημαϊκή επιτροπή εκ του σύνεγγυς και να διακρίνει όλα εκείνα τα χαρίσματα που δεν φαίνονται από τα ακαδημαϊκά έγγραφα ή την προσωπική επιστολή. Είναι πολύ σημαντικό να πλασάρετε τον εαυτό σας όσο καλύτερα γίνεται. Πριν την συνέντευξη, ενημερωθείτε για την διεθνή κατάσταση, αλλά και συγκεκριμένα για το Βέλγιο και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Οι ομαδικές συνεντεύξεις είναι συνήθεις, οπότε φροντίστε να ακούτε και τα λεχθέντα των άλλων φοιτητών. Παρόλα αυτά, θυμηθείτε ότι δεν πρόκειται για διαγωνισμό μεταξύ σας, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να μιλάτε ούτε περισσότερο, ούτε δυνατότερα από τους άλλους. Απαντήστε όσο πιο ειλικρινά μπορείτε και αν δεν έχετε καταλάβει μια ερώτηση, απλά ζητήστε από τον συνεντευξιαστή σας να την επαναλάβει.

Φοιτητική Ζωή

Η ζωή στην Βελγική πρωτεύουσα είναι σχετικά φθηνή. Για παράδειγμα, ενώ το μέσο κόστος ενοικίασης ενός σπιτιού στην Ευρώπη είναι περίπου 1150€ τον μήνα, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, είναι περίπου 15% φθηνότερο. Η πιο ακριβή πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι το Λονδίνο, ακολουθούμενο από τη Μόσχα, ενώ οι Βρυξέλλες βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα με τη Ζυρίχη, την Βαρκελώνη και την Φρανκφούρτη.

Επίσης, σαν πόλη, οι Βρυξέλλες είναι μικρή και η πρόσβαση στις διάφορες γειτονιές και τα προάστια είναι απλή, εύκολη και οικονομική, τόσο με το μετρό, όσο και με τα λεωφορεία. Η απόσταση από το αεροδρόμιο μέχρι το εμπορικό κέντρο της πόλης (Gard du Nord) είναι περίπου 15 λεπτά.Το 74% του πληθυσμού μιλά τουλάχιστον μια ευρωπαϊκή γλώσσα και ένα μικρότερο ποσοστό δύο, ενώ τρεις είναι οι επίσημες γλώσσες του κράτους: τα Γερμανικά, τα Φλαμανδικά και τα Γαλλικά. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά βολικό για κάποιον ξένο, φοιτητή ή εργαζόμενο, που σκοπεύει να ζήσει στο Βέλγιο.

Οι φοιτητές που θα επιλέξουν το Βέλγιο για τις σπουδές τους, θα είναι καλύτερα θα μείνουν σε διαμέρισμα, εκτός campus. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα ενός διερευνητικού ταξιδιού, πριν την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, τότε ο φοιτητής μπορεί να επικοινωνήσει με τον Διευθυντή του εκπαιδευτικού προγράμματος που θα επιλέξει, έτσι ώστε εκείνος να τον βοηθήσει στην αναζήτηση μιας προσωρινής στέγης. Έτσι, η αναζήτηση του σπιτιού που θα καλύπτει τις ανάγκες του σπουδαστή θα γίνει αργότερα με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση. Οι καλύτεροι μήνες αναζήτησης είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Οι εν δυνάμει φοιτητές θα πρέπει να υπολογίζουν γύρω στα 1000€ μηνιαίως, για έξοδα ενοικίου, σπιτιού, φαγητού και μετακινήσεων, ανάλογα με την πόλη, την περιοχή, το σπίτι και τις ανάγκες τους. Οι πόλεις που φιλοξενούν τα μεγαλύτερα και τα καλύτερα πανεπιστήμια του Βελγίου είναι οι Βρυξέλλες (Bruxelles), η Γκεντ (Ghent), η Λουβέν (Leuven), η Λουβιέρ (La Louviere), η Αμβέρσα (Antwerp), η Λιέγη (Liege) και η Ναμούρ (Namur), κάποια εκ των οποίων είναι θρησκευτικά (Καθολικά) και κάποια κοσμικά. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι 3 διαφορετικές κοινότητες της χώρας (Γαλλική, Φλαμανδική και (Γερμανική) είναι υπεύθυνες για την λήψη αποφάσεων που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών σε άτομα, όπως είναι η εκπαίδευση. Έτσι, η Φλαμανδική Κοινότητα έχει την ευθύνη της εκπαίδευσης για τη μερίδα του πληθυσμού που μιλά Φλαμανδικά και το αντίστοιχο ισχύει για τη Γαλλική και τη Γερμανική Κοινότητα

Χρήσιμες ιστοσελίδες

  • www.studyinbelgium.be/
  • www.equivalences.cfwb.be
  • www.belgium.be/en/education/coming_to_study_in_belgium/index.jsp
  • www.diplobel.org/shanghai/English/html/institutions.html
  • www.bruxelles.irisnet.be/en/citoyens/home/education_tout_au_long_de_la_vie/etudier_ailleurs/venir_etudier_en_belgique.shtml
  • www.traineesinbrussels.be/
  • www.mastersportal.eu/
  • www.studentsabroad.com/belgium/background.html

Διευθύνσεις

Administration générale de l’Enseignement et de la Recherche scientifique
Direction générale de l’Enseignement non-obligatoire et de la Recherche scientifique

Rue Lavallée 1
1080 Bruxelles
Email: enseignement.be@cfwb.be

Vlaams ministerie van Werk, Onderwijs en Vorming
http://www.ond.vlaanderen.be
Koning Albert II-laan 15
1210 Brussel
Email: 1700@vlaanderen.be

Ministerium der Deutschsprachigen gemeinschaft – Abteilung Unterricht und Ausbildung
http://www.unterrichtsverwaltung.be
Abteilung Ausbildung und Unterrichts-Personal
Gospertstrasse 1-5
4700 Eupen
Email: unterricht@dgov.be.

NARIC (Rιseaux des centres nationaux d’information sur la reconnaissance acadιmique des diplτmes- Δίκτυο εθνικών κέντρων πληροφοριών για την ακαδημαϊκή αναγνώριση των διπλωμάτων)
Ministerie van Onderwijs, Bestuur van het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek, de heer Erwin Malfroy
Koningsstraat 136 B-1000 BRUXELLES
Tιl.: (+32) 2 211.42.47 Tιlιcopieur: (+32) 2 211.42.52
Courrier ιlιctronique: erwin.malfroy smtpgate.depond.be

Σπιουδάσατε στο Βέλγιο; μοιραστείτε τις εμπειρίες :

in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024