Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεταπτυχιακό στην Ελβετία

Μεταπτυχιακό στην Ελβετία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Ελβετία, ενώ είναι μια μικρή σε έκταση χώρα (μόλις 41.000 km2) έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες: Γερμανικά (74%), Γαλλικά (20%), Ιταλικά (4%) και Φλαμανδικά (1%). Τα Πανεπιστήμια Basle, Bern, Saint-Gallen και Zurich, καθώς και Haute Universitaire de Lucerne βρίσκονται στη γερμανόφωνη περιοχή της Ελβετίας, οπότε και η γλώσσα που διεξάγονται τα μαθήματα είναι τα […]

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Ελβετία, ενώ είναι μια μικρή σε έκταση χώρα (μόλις 41.000 km2) έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες: Γερμανικά (74%), Γαλλικά (20%), Ιταλικά (4%) και Φλαμανδικά (1%). Τα Πανεπιστήμια Basle, Bern, Saint-Gallen και Zurich, καθώς και Haute Universitaire de Lucerne βρίσκονται στη γερμανόφωνη περιοχή της Ελβετίας, οπότε και η γλώσσα που διεξάγονται τα μαθήματα είναι τα Γερμανικά. Πανεπιστήμια όπως της Γενεύης, Lausanne και Fribourg ανήκουν στην Γαλλόφωνη περιοχή της Ελβετίας και επομένως η γλώσσα διδασκαλίας είναι κυρίως η Γαλλική. Και τέλος, η ιταλόφωνη περιοχή της χώρας έχει το δικο της προτεινόμενο Πανεπιστήμιο, L’Universita della Svizzera Italiana στο Lugano.

Το πιο δημοφιλή παγκοσμίως Ιδρύματα για τομείς σχετικούς με Τουρισμό και Φιλοξενία (Ξενοδοχειακές Σπουδές) βρίσκονται στην Ελβετία! Αγγλόφωνες σχολές όπως το Cezar Ritz, Les Roches και άλλες στην Ελβετία είναι αναγνωρισμένες από την διεθνή και ελληνική τουριστική βιομηχανία για την άρτια εκπαίδευση που προσφέρουν, καθώς και από τους αποφοίτους τους για τις ανταγωνιστικές μετέπειτα επιλογές εργασίας που τους προσφέρουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό!

Η Ελβετία ακολουθεί το Αγγλοσαξονικό εκπαιδευτικό σύστημα, με τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά πτυχία να προσφέρονται και στην Αγγλική γλώσσα!

Τα πανεπιστήμια στην Ελβετία

Η Ελβετία μετρά συνολικά 12 πανεπιστήμια, εκ των οποίων τα 10 πανεπιστήμια ανήκουν σε διαφορετικά καντόνια και τα 2 είναι ομοσπονδιακά πολυτεχνεία.

Πιο συγκεκριμένα τα Πανεπιστήμια της Βασιλείας, της Βέρνης, της Ζυρίχης και Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών του Σεν Γκαλέν δίνουν τα μαθήματα στα γερμανικά. Ενώ στην γαλλόφωνη Ελβετία ανήκουν τα Πανεπιστήμια Γενεύης, της Λοζάνης και του Νεσατέλ καθώς και το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λοζάνης. Το πανεπιστήμιο τουΦρίμπουργκπροσφέρει τα μαθήματα στα γερμανικά και στα γαλλικά. Τέλος, το πανεπιστήμιο του Λουγκάνο είναι το μοναδικό ιταλόφωνο πανεπιστήμιο της Ελβετίας. Ωστόσο αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα είναι στα αγγλικά.

Εκτός από τα πανεπιστήμια υπάρχουν και άλλου είδους ανώτατης εκπαίδευσης, πιο συγκεκριμένα υπάρχουν 9 ανώτερα ιδρύματα εφαρμοσμένων επιστημών, εκ’ των οποίων τα δύο είναι ιδιωτικά και 14 πανεπιστήμια κατάρτισης εκπαιδευτικών. Τα πανεπιστήμια των εφαρμοσμένων επιστημών υπάρχουν σε όλη την χώρα και με συνολικά πάνω από 45 παραρτήματα. Μερικοί από τους επιστημονικούς τομείς που καλύπτονται είναι οι εξής: αρχιτεκτονική, επιστήμης μηχανικών, χημεία, βιολογία, επιστήμες υγείας.

Στην γερμανόφωνη Ελβετία λειτουργούν τα παρακάτω:

  • Bern University of Applied Sciences
  • University of Applied Sciences Northwestern Switzerland/ Fachhochschule Nordwestschweiz
  • University of Applied Sciences of Eastern Switzerland/ Fachhochschule Ostschweiz
  • Lucerne University of Applied Sciences and Arts/ Hochschule Luzern
  • University of Applied Sciences of Zurich/ Zürcher Fachhochschule
  • Kalaidos University of Applied Sciences Switzerland

Στο ιταλόφωνο κομμάτι της χώρας λειτουργεί το

  • University of Applied Sciences and Arts of Southern Switzerland/ Scuola
  • Universitaria Professionale della Svizzera Italiana)

Τα γαλλόφωνα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών είναι:

  • University of Applied Sciences Western Switzerland/ Haute Ecole Spécialisée de la Suisse Occidentale
  • Les Roches Gruyère University of Applied Sciences

Σήμερα, η Ελβετία έχει 14 πανεπιστήμια κατάρτισης εκπαιδευτικών, που είναι προσανατολισμένα στην επαγγελματική κατάρτιση. Τα έντεκα από αυτά είναι σε αυτόνομες εγκαταστάσεις, στις πόλεις των Berne, Brig/St-Maurice, Chur, Fribourg, Kreuzlingen, Lausanne, Lucerne/Schwyz/Zug, Porrentruy/Bienne/La Chaux-de-Fonds, Schaffhausen, St.Gallen, και Zurich. Τα υπόλοιπα τρία είναι μέρος των πανεπιστημίων των εφαρμοσμένων επιστημών στις πόλεις των Basel/Brugg/Solothurn, Locarno, και Zurich.

Τα πτυχία που παρέχονται

Προσφέρονται 3 τύποι ακαδημαϊκών διπλωμάτων είναι τα εξής:

  • Το προπτυχιακό δίπλωμα (bachelor), με διάρκεια σπουδών 3 χρόνια.
  • Το μεταπτυχιακό δίπλωμα (master) με διάρκεια σπουδών 2 χρόνια. Όλοι οι τύποι των μεταπτυχιακών δεν οδηγούν απαραίτητα σε διδακτορικό, αυτά ονομάζονται «Masters of Advanced Studies – MAS και διαρκούν ένα χρόνο.
  • Το διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D), η διάρκεια του οποίου καθορίζεται από το εκάστοτε πανεπιστήμιο και τον υποψήφιο.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα που παρέχονται από πανεπιστήμια της Ελβετίας μπορούν να βρεθούν στην παρακάτω ιστοσελίδα: http://www.crus.ch/index.php?id=1750&L=2 μαζί με μια πρόχειρη εισαγωγή στο κάθε πρόγραμμα καθώς και τις προϋποθέσεις εισαγωγής.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Πανεπιστημιακές Υποτροφίες: Είναι ανοιχτές σε φοιτητές από όλο τον κόσμο αλλά αφορούν αποκλειστικά μεταπτυχιακές σπουδές σε ένα από τα 10 πανεπιστήμια ή 2 Ομοσπονδιακά Ινστιτούτα της Ελβετίας.

Για την Ελλάδα, οι υποτροφίες είναι διαθέσιμες μόνο για ερευνητικά προγράμματα και δεν μπορεί κανείς να υποβάλλει αίτηση υποτροφίας για κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Υποτροφίες για τις Τέχνες:Υποτροφίες στο πεδίο της τέχνης και της μουσικής είναι διαθέσιμες μόνο σε υποψηφίους που έχουν ξεχωρίσει από τις χώρες της Ε.Ε., τις Η.Π.Α, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, την Ρωσία , την Κίνα και την Τουρκία.

Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών: Σε πιο περιορισμένο βαθμό είναι διαθέσιμες υποτροφίες για μαθητές των 7 πανεπιστημίων εφαρμοσμένων επιστημών με την εξαίρεση εκείνων που αφορούν την εκπαιδευση δασκάλων. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν πτυχίο που να επιτράπει την εγγραφή τους για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελβετία. Οι υποτροφίες αυτές αφορούν και υποψηφίους από την Ελλάδα.

Κριτήρια

  • Πρέπει να διαθέτουν πανεπιστημιακό πτυχία από την αρχή της υποτροφίας.
  • Πρέπει να επικοινωνήσουν με τον επιβλέποντα ή το πανεπιστήμιο που επιβλέπει την έρευνά τους. Τα πανεπιστήμια μπορεί να απαιτούν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τον υποψήφιο.
  • Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι κάτω από 35 ετών κατά την κατάθεση της αίτησής τους.
  • Επίσης θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή γνώση της Ιταλικής, Γερμανικής. Γαλλική ή αγγλικής γλώσσας..

Οι υποτροφίες δίνονται για ακαδημαικό έτος 9 μηνών με διάρκεια 2 ή 3 ετών. Οι υποτροφίες για διδακτορικούς φοιτητές μπορούν να επεκταθούν ανάλογα με την απόδοση των υποψηφίων. Επίσης οι υποτροφίες συνήθως δεν καλύπτουν το κόστος των πανεπιστημίων. Το μέσο ύψος της υποτροφίας ανέρχεται στο ποσό των 700 Ελβετικών φράγκων. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στην Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ελβετίας (τηλέφωνα: 210-7230364-6 και e-mail:ath.vertretung@eda.admin.ch

Σπουδάσατε στην Ελβετία; Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας


in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024