Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεταπτυχιακό στην Κίνα

Μεταπτυχιακό στην Κίνα

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κίνα περιλαμβάνει σύντομους κύκλους μαθημάτων, προπτυχιακά μαθήματα και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που προσφέρουν εκπαίδευση και επίσημα ακαδημαϊκά προσόντα. Οι σύντομοι κύκλοι συνήθως διαρκούν δύο με τρία χρόνια, ενώ οι κανονικές προπτυχιακές σπουδές διαρκούν 4 χρόνια. Μοναδική εξαίρεση είναι η ιατρική, οι σπουδές της οποίας διαρκούν 5 χρόνια, και ορισμένες πολυτεχνικές σχολές […]

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κίνα περιλαμβάνει σύντομους κύκλους μαθημάτων, προπτυχιακά μαθήματα και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που προσφέρουν εκπαίδευση και επίσημα ακαδημαϊκά προσόντα. Οι σύντομοι κύκλοι συνήθως διαρκούν δύο με τρία χρόνια, ενώ οι κανονικές προπτυχιακές σπουδές διαρκούν 4 χρόνια. Μοναδική εξαίρεση είναι η ιατρική, οι σπουδές της οποίας διαρκούν 5 χρόνια, και ορισμένες πολυτεχνικές σχολές που προσφέρουν πενταετή προγράμματα σπουδών. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα συνήθως ολοκληρώνονται σε 2 με 3 χρόνια, ενώ τα διδακτορικά προγράμματα σε 3 χρόνια.

Τα τελευταία 50 χρόνια, η ανώτατη εκπαίδευση στην Κίνα έχει αλλάξει κατά πολύ. Τα ακαδημαϊκά πτυχία διακρίνονται σε τρεις κύκλους, στα προπτυχιακά, στα μεταπτυχιακά και στα διδακτορικά προγράμματα. Χάρη σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων της εκπαιδευτικής δομής, η ζωτικότητα των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχει ενισχυθεί σημαντικά, η κλίμακα της λειτουργίας τους έχει επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό και η ποιότητα της εκπαίδευσης και κατάρτισης έχει βελτιωθεί. Επομένως, είναι ένα σύστημα ανώτερης εκπαίδευσης που δίνει πολυεπίπεδη εκπαίδευση σε προγράμματα που καλύπτουν συνεκτικές θεματικές περιοχές και χρησιμοποιούν διάφορα εκπαιδευτικά μοντέλα.

Υπάρχουν περισσότερα από 790 πανεπιστήμια και 1.600 ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης στην Κίνα, ενώ σε 500 προγράμματα σχετικά με διάφορα ακαδημαϊκά πεδία έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους. Τα πανεπιστήμια της Κίνας χωρίζονται σε γενικά, τεχνικά και πανεπιστήμια που ειδικεύονται σε τομείς όπως η Ιατρική, οι ξένες γλώσσες και η εκπαίδευση των δασκάλων. Τα τελευταία χρόνια τα πανεπιστήμια στην Κίνα κάνουν δεκτούς και εκπαιδεύουν φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο η ένωση αποφοίτων κινεζικών πανεπιστημίων εκδίδει μια λίστα αξιολόγησης, προκειμένου να διευκολύνει τους φοιτητές που έρχονται από το εξωτερικό να σπουδάσουν στην Κίνα. Στην κατάταξη των πανεπιστημίων λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια: 1) Έρευνα, 2) Διδάσκοντες, 3) Κρατική Αναγνώριση, 4) Προσφερόμενα Προγράμματα, 5) Μαθητής 6) Φήμη.

Σήμερα, οι ξένοι φοιτητές σπουδάζουν σε πανεπιστήμια στην Κίνα όχι μόνο για την κινέζικη γλώσσα, αλλά και για προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα. Η εκμάθηση της κινέζικης γλώσσας είναι ένα αναπόφευκτο βήμα πριν από κάθε αίτηση σε πανεπιστήμιο στην Κίνα. Ακόμη κι αν δεν γνωρίζετε την κινεζική γλώσσα, τα πανεπιστήμια προσφέρουν 1-2 χρόνια μαθημάτων για την εκμάθησή της. Επίσης οι φοιτητές τμημάτων επιστήμης, μηχανολογίας, ιατρικής και μάνατζμεντ είναι υποχρεωμένοι να πάρουν μαθήματα για 1 χρόνο. Ωστόσο το κάθε πανεπιστήμιο και συχνά και το κάθε Τμήμα έχουν τις δικές τους απαιτήσεις σχετικά με το επίπεδο της γλώσσας. Τμήματα όπως αυτά των Μηχανικών και των Υπολογιστών έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις στη Γλώσσα σε σύγκριση με τμήματα που αφορούν το management και τη νομική.

Προκειμένου να επιλέξετε το σωστό πανεπιστήμιο στην Κίνα, πρέπει να σκεφτείτε ποιος είναι ο σκοπός των σπουδών σας. Για την κινεζική γλώσσα και τον πολιτισμό θα πρέπει να κάνετε τις αιτήσεις σε πανεπιστήμια που προσφέρουν αντίστοιχα προγράμματα. Επίσης για τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών θα πρέπει να σκεφτείτε το ακαδημαϊκό επίπεδο και τις ευκαιρείς απασχόλησης.

Η Κυβέρνηση της Κίνας έχει υπογράψει εκπαιδευτικές συμφωνίες με τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτών των συνεργασιών παρέχονται υποτροφίες σε άλλες χώρες, οργανισμούς, εκπαιδευτικά ινστιτούτα και διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή σπουδαστών. Οι ακριβείς όροι και παροχές εξαρτώνται από τον τύπο της υποτροφίας. Αξίζει, ωστόσο, να αναφέρουμε πως σε γενικές γραμμές η πλήρης υποτροφία παρέχει έξοδα διαβίωσης, ένα εφάπαξ για την κάλυψη των αρχικών αναγκαίων εξόδων και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών για το διάστημα των σπουδών τους.

Οι κυριότεροι τύποι υποτροφιών που δίνονται από την Κινεζική Κυβέρνηση προς τους πολίτες της Ευρωπαικής Ένωσης είναι οι εξής:

1) Πρόγραμμα υποτροφιών Κινεζικής Κυβέρνησης

Έχει θεσπιστεί από το υπουργείο Παιδείας της Κίνας και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές συμφωνίες μεταξύ των υπουργείων Παιδείας των ευρωπαϊκών κρατών και του κινεζικού υπουργείου Παιδείας. Παρέχει πλήρεις και μερικές υποτροφίες σε φοιτητές από όλο τον κόσμο αλλά και σε ερευνητές. Η αίτηση κατατίθεται στις κατά τόπου προξενικές αρχές της Κίνας.

2) CHINA/UNESCO – the Great Wall Fellowship Program

Είναι ένα πρόγραμμα υποτροφιών που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Παιδείας για αποφοίτους που προτείνονται από την UNESCO. Είναι διαθέσιμη μόνο σε υποψηφίους που έρχονται να σπουδάσουν ως ερευνητές και επιστήμονες. Οι υποψήφιοι πρέπει να απευθυνθούν στις εθνικές επιτροπές της UNESCO για περισσότερες πληροφορίες.

3) China/AUN Scholarship Program

Είναι μια υποτροφία που δίνεται σε υποψηφίους που προέρχονται από τις χώρες-μέλη της ASEAN σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας της Κίνας, με σκοπό να ενθαρρύνει τους φοιτητές από χώρες-μέλη της ASEAN να πραγματοποιήσουν τις προπτυχιακές σπουδές τους στην Κίνα. Και να ενθαρρύνει την αμοιβαία κατανόηση και φιλία.

4) Chinese Government Scholarship Program for the EU

Είναι ένα πρόγραμμα υποτροφιών που θεσπίστηκε από το υπουργείο Παιδείας της Κίνας για μαθητές και φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενθαρρύνει την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας για έναν χρόνο στην Κίνα.

5) Πρόγραμμα Κινεζικής Κυβέρνησης προς Προγράμματα Συνεργασίας

Πρόκειται για πρόγραμμα πλήρους υποτροφίας από το υπουργείο Παιδείας της Κίνας προς τα πανεπιστήμια της Κίνας. Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει τα πανεπιστήμια να επιλέξουν και να προσελκύσουν διεθνείς φοιτητές που θα έρθουν για πραγματοποίηση των μεταπτυχιακών τους σπουδών. Οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν την αίτησή τους απευθείας στο πανεπιστήμιο που τους ενδιαφέρει.

Οι αιτήσεις για τη χορήγηση υποτροφίας γίνονται από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2011 και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπου προξενικές αρχές, προκειμένου να προμηθευτούν την αίτηση και να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ειδικότερα για την περίπτωση της Ελλάδας, η εκπαιδευτική συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ Κίνας και Ελλάδας προβλέπει έναν ορισμένο αριθμό υποτροφιών για υποψήφιους φοιτητές που προτείνονται από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας (πληροφορίες στο τηλ.: 2103443469 ή με fax: 2103443441) . Αν συμπεριληφθείτε στο παραπάνω πρόγραμμα υποτροφιών, στη συνέχεια στέλνετε την αίτησή σας στη Πρεσβεία που την προωθεί στο Κινεζικό Συμβούλιο Υποτροφιών. Στη συνέχεια το Κινεζικό Συμβούλιο Υποτροφιών προωθεί την αίτησή σας σε διάφορα Ανώτατα Ιδρύματα, προκειμένου να την αξιολογήσουν. Σε περίπτωση που η αίτησή σας γίνει δεκτή, το Κινεζικό Συμβούλιο Υποτροφιών αναλαμβάνει τις διαδικασίες έκδοσης βίζας και χορήγησης της υποτροφίας.

Οι υποψήφιοι που δεν ενδιαφέρονται για χορήγηση υποτροφίας μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τα πανεπιστήμια που τους ενδιαφέρουν. Στην ιστοσελίδαhttp://www.csc.edu.cn θα βρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πανεπιστήμια και τις διαδικασίες εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάθεση των αιτήσεων οι υποψήφιοι πρέπει να συμβουλευτούν το The CSC Online Application System for Study in China, http://laihua.csc.edu.cn, ή να επικοινωνήσουν με το πολιτιστικό τμήμα της Κινεζικής Πρεσβείας στην Αθήνα τηλ.: 210-6716485 / Fax: 210-6713087.

in.gr

Sports in

Stella McCartney: H στήριξη από τον αδερφό της James και η ομοιότητά του με τον πατέρα τους

Oι οικογενειακές λήψεις από την οικογένεια McCartney στο show της Stella McCartney.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024