Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο νέος Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS για το 2012/13

Ο νέος Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS για το 2012/13

Δημοσιεύτηκε την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου ο νέος Διεθνής Πίνακας Κατάταξης της QS με τα 700 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου για το 2012/13.

Δημοσιεύτηκε την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου στις 00:01 ο νέος Διεθνής Πίνακας Κατάταξης της QS με τα 700 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου για το 2012/13. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έπεσε στην κατάταξη, ενώ ανέβηκαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο συγκεκριμένος πίνακας κατάταξης του οργανισμού QS θεωρείται τα τελευταία χρόνια από τους πλέον αξιόπιστους (βλέπε www.topuniversities.com).

Το MIT ξεχωρίζει από το Κέιμπριτζ και το Χάρβαρντ ως το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο της Κρήτης ξεπέρασαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να λάβουν την πρώτη θέση στην Ελλάδα.

Το Κέιμπριτζ, υπ ‘αριθμόν ένα πανεπιστήμιο του κόσμου με βάση τις περσινές κατατάξεις, φέτος παραδίδει τη σκυτάλη της πρωτιάς στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), καταλαμβάνοντας έτσι τη δεύτερη θέση στις φετινές κατατάξεις.
Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με βάση το δείκτη παραπομπών/βιβλιογραφιών και το δείκτη μέτρησης αναλογίας φοιτητή / διδασκόντων.
Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ γλιστρά στην τρίτη θέση της κατάταξης για πρώτη φορά έπειτα από τη χρυσή εξαετία 2004-2009.

QSWorld University Rankings Παγκόσμια πρώτη δεκάδα

Στην Ελλάδα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (451-500) έχουν ξεπεράσει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (501 – 550) και διακρίνονται ως τα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διακρίνονται ανάμεσα στα 700 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

2012/13 QS World University Rankings – Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών της QS Ben Sowter δήλωσε ότι «παρά τις συνεχιζόμενες και ευρέως γνωστές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν καταφέρει να παραμείνουν σχετικά σταθερά στην κατάταξη του τρέχοντος έτους, λόγω της ισχυρής φήμης τους». Όπως συμπληρώνει ο ίδιος «μένει να δούμε τις επιπτώσεις των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων οι οποίες ενδέχεται να βοηθήσουν ή να εμποδίσουν τη σταθερή πορεία των ελληνικών πανεπιστημίων.»

Ρεκόρ αποτελεί το γεγονός ότι 72 χώρες εμφανίζονται στην κορυφή των 700, μετά από μια γρήγορη επιτάχυνση στη διεθνή κινητικότητα. Τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια έχουν αυξήσει κατά 10% περίπου τον αριθμό των διεθνών φοιτητών σε σύγκριση με το 2011, πράγμα που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στα εννέα χρόνια της ιστορίας της κατάταξης. Αυτός παραμένει ένας προβληματικός δείκτης για τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, όπου παρατηρείται μια πτώση σε όλο τον πίνακα από την άποψη του διεθνούς αριθμού των φοιτητών.

Η πρωτοφανής επιτάχυνση των διεθνών προσλήψεων αντικατοπτρίζει μια κλιμακούμενη παγκόσμια μάχη για ταλέντα. Εκατόν είκοσι (120.000) περισσότεροι διεθνείς φοιτητές καταγράφηκαν από τα κορυφαία 500 πανεπιστήμια του τρέχοντος έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι το παγκόσμιο σύνολο μπορεί να υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια τώρα.

Το 2012 είναι η ένατη χρονιά που η QS δημοσιεύει τον Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS, QS World University Rankings. Βασίζεται σε έξι δείκτες και φέτος βασίστηκαν σε έρευνες που έγιναν σε πάνω από 46.000 ακαδημαϊκούς και 28.000 εργοδότες. Η πλήρης μεθοδολογία και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στο www.topuniversities.com μαζί με συγκριτικά στοιχεία σχετικά με τα δίδακτρα για ιδρύματα από όλο τον κόσμο.

Φαίδων Γ.Λ. Κυδωνιάτης

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024