Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάχη για τη συγκέντρωση ψήφων εν όψει της 17ης Δεκεμβρίου

Μάχη για τη συγκέντρωση ψήφων εν όψει της 17ης Δεκεμβρίου

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές κατά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου. Η πρώτη ψηφοφορία δεν αναμένεται να δώσει αποτέλεσμα για την προεδρική εκλογή, ωστόσο παίζει σημαντικό επικοινωνιακό ρόλο για την τακτική της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της κρίσιμης τρίτης ψηφοφορίας στις 29 Δεκεμβρίου. Έτσι, εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες.

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές κατά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη ψηφοφορία δεν αναμένεται να δώσει αποτέλεσμα για την προεδρική εκλογή, ωστόσο παίζει σημαντικό επικοινωνιακό ρόλο για την τακτική της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της κρίσιμης τρίτης ψηφοφορίας στις 29 Δεκεμβρίου.

Για το λόγο αυτό, οι παρασκηνιακές διεργασίες εντείνονται και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη μάχη της ψήφου έχουν «πέσει» προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ακόμη και ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας.

Την ίδια ώρα, επανέρχεται η πρόταση για συμφωνία – πακέτο μεταξύ των κομμάτων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ολοκλήρωση της διαδικασίας για συνταγματική αναθεώρηση και κάλπες μέσα στο 2015.

Την πρόταση, που είχαν αρχικά θέσει με κείμενό τους οκτώ βουλευτές, υποστηρίζουν και μεμονωμένοι βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Π.Παναγιωτόπουλος. Ωστόσο, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενα τη συντήρηση της πολιτικής αστάθειας, και εξηγούν ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποφάσισαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την προεδρική εκλογή.

Σε ό,τι αφορά την «αριθμητική» της προεδρικής εκλογής, τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι ότι υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τάσσονται οι 155 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), το ΚΚΕ (12), οι ΑΝΕΛ (12), η ΔΗΜΑΡ (10) και η Χρυσή Αυγή (16).

Ωστόσο, τα «όχι» δεν μπορούν να μετρηθούν με βεβαιότητα σε 121, όπως θα προέκυπτε από τα απλά μαθηματικά, καθώς δεν λείπει ο παράγοντας της αβεβαιότητας σε σχέση με την τελική απόφαση ορισμένων βουλευτών (κυρίως μεταξύ των βουλευτών των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ), παρά τις επίσημες αποφάσεις των κομμάτων.

Επιπλέον, δεν έχει ξεκαθαριστεί απολύτως η στάση πολλών από τους ανεξάρτητους βουλευτές, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που επιμένουν σε αμφίσημες δηλώσεις.

Αναποφάσιστοι παραμένουν οι Μ.Ιατρίδη, Κ.Μάρκου και Β.Οικονόμου. Σχετική βεβαιότητα υπάρχει για τους Γ.Νταβρή, Π.Μελά, ενώ κοντά στο «ναι» βρίσκονται οι Χρ.Αηδόνης, Κ.Γιοβανόπουλος, Γ.Κουράκος, Σπ.Λυκούδης, Β.Καπερνάρος, Γ.Κασαπίδης, Γρ.Ψαριανός και Β.Πολύδωρας. Κοντά στο «όχι» φαίνεται να βρίσκονται οι Π.Τατσόπουλος, Μ.Ανδρουλάκης, Οδ.Βουδούρης, Χρ.Γιαταγάνα, Θ.Παραστατίδης, Ρ.Μακρή, Π.Μουτσινάς, Θ.Τζάκρη και Μ.Μπόλαρης.

Όπως φαίνεται για πολλούς σχετικά αναποφάσιστους βουλευτές καθοριστικό ρόλο θα παίξει το «σκορ» της πρώτης ψηφοφορίας, καθώς και ψυχολογικά είναι διαφορετικό να συγκεντρωθούν 175 «ναι», όπως εκτιμούν οι αισιόδοξοι της κυβερνητικής παράταξης. Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρούν ότι το 180 στην τρίτη ψηφοφορία είναι εφικτό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024