Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από ποιες δεξαμενές ευελπιστεί η κυβέρνηση να συγκεντρώσει τους «180»

Από ποιες δεξαμενές ευελπιστεί η κυβέρνηση να συγκεντρώσει τους «180»

Ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση με το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας (168 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα), ωστόσο η προσοχή όλων είναι ήδη στραμμένη στην τρίτη και καθοριστική αναμέτρηση για την προεδρική εκλογή. Θα χρειαστεί η στήριξη από ακόμη 12 βουλευτές, αλλιώς θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Ιανουαρίου. Από ποιες «δεξαμενές» ευελπιστεί η κυβέρνηση να συγκεντρώσει τις υπολοιπόμενες ψήφους.

Ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση με το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας (168 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα), ωστόσο η προσοχή όλων είναι ήδη στραμμένη στην τρίτη και καθοριστική αναμέτρηση για την προεδρική εκλογή. Θα χρειαστεί η στήριξη από ακόμη 12 βουλευτές, αλλιώς θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στους πυρήνες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ δύσκολα μπορεί να υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι υπολογισμοί από χθες στη Βουλή δίνουν και παίρνουν. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις αντλούν βουλευτές όχι μόνο από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με πρόσωπο που καταγράφει τον πιο αισιόδοξο υπολογισμό και ανήκει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η πρόσθεση έχει ως εξής: πέντε βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ συν πέντε από τους ΑΝΕΛ και πέντε από τους ανεξάρτητους αριθμούν συνολικά 185 βουλευτές.

Ένας άλλος, «απλώς αισιόδοξος» υπολογισμός στηρίζεται στον προηγούμενο αλλά αφαιρεί τρεις βουλευτές από τους ΑΝΕΛ και δύο από τους ανεξάρτητους. Φέρνει ως αποτέλεσμα 180.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο πιο κυνικός και ρεαλιστικός υπολογισμός ωστόσο έγινε χθες από γαλάζιο βουλευτή -ο ίδιος είχε προβλέψει από νωρίς χθες το πρωί το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης: «Εκτός από έναν – δύο ανεξάρτητους βουλευτές δεν βρίσκω κανέναν άλλον που θα ψηφίσει».

Στα αισιόδοξα σενάρια πάντως, ο συλλογισμός εκείνων που τα υπολογίζουν είναι πολυσύνθετος. Περιλαμβάνει από τη ΔΗΜΑΡ εκείνους τους βουλευτές που δεν επιθυμούν την προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ και εκείνους που είχαν πρωτοστατήσει στην καταψήφιση του Φώτη Κουβέλη στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος.

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, οι δεξιόστροφοι βουλευτές των ΑΝΕΛ -και πρώην νεοδημοκράτες-είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με τη στάση που κρατούν αντιμετωπίζουν δύο ενδεχόμενα: Πρώτον, τη δυσκολία του συμβιβασμού με το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κάλπη. Δεύτερον, τη δυσκολία των ΑΝΕΛ να μπουν στην επόμενη Βουλή. Ακόμη και αν τα καταφέρουν, λέει το ίδιο πρόσωπο, θα είναι με μεγάλες απώλειες των βουλευτών από την περιφέρεια.

Από την τάξη των ανεξάρτητων βουλευτών, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις βλέπουν ως πιθανούς ψηφοφόρους του Σταύρου Δήμα τούς Βασίλη Καπερνάρο, Βύρωνα Πολύδωρα, Μίμη Ανδρουλάκη και Πέτρο Τατσόπουλο. Σημειώνεται ωστόσο ότι με εξαίρεση τον Βασίλη Καπερνάρο που έχει δηλώσει πως θα κάνει ό,τι του πουν οι ψηφοφόροι του, οι άλλοι τρεις έχουν ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι θα καταψηφίσουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024