Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν ότι «η σοφία του λαού» θα τους φέρει τη νίκη

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν ότι «η σοφία του λαού» θα τους φέρει τη νίκη

Αισιόδοξοι για την έκβαση των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου δηλώνουν υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «Βατερλό» της κυβέρνησης που προεξοφλεί μεγάλη ήττα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι απαραίτητη για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα προοδευτικό, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το στόχο για αυτοδυναμία, ενώ ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις ανεξάρτητων βουλευτών για το πολιτικό μέλλον τους.

Αισιόδοξοι για την έκβαση των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «Βατερλό» της κυβέρνησης που προεξοφλεί μια μεγάλη ήττα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι απαραίτητη για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα προοδευτικό, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το στόχο για αυτοδυναμία, ενώ ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις ανεξάρτητων βουλευτών για το πολιτικό μέλλον τους.

Την αισιοδοξία του για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας. «Ο λαός θα αναλάβει την ευθύνη για την πορεία της χώρας από εδώ και πέρα. Είμαι αισιόδοξος, έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό».

Τη λύπη της για τη σημερινή έκβαση εξέφρασε η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα τονίζοντας ότι «μετά τις τελευταίες δηλώσεις των στελεχών των ΑΝΕΛ, αλλά και μερίδας των ανεξάρτητων βουλευτών και της στάσης της ΔΗΜΑΡ το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο».

«Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο» εκτιμά η κυρία Παπακώστα «ήταν η στάση των βουλευτών που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε με ωριμότητα και σύνεση αυτή την ώρα να αποτρέψουν το διχασμό και την πόλωση. Θα πάμε σε εκλογές μέσα σε ένα εξαιρετικά πολωμένο, εξαιρετικά διχαστικό κλίμα και αυτό δεν βοηθά τον τόπο. Εύχομαι -έστω και τώρα που θα έχουμε την επίσημη προκήρυξη των εκλογών- να επικρατήσει πολιτικός πολιτισμός, ειλικρίνεια, να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ τι πρόκειται να κάνει για να γνωρίζουν οι πολίτες και κυρίως θα ήθελα θα ήθελα να ξέρω από τους ΑΝΕΛ, που έχουν γίνει το σκαμνάκι του κ. Τσίπρα για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες, πώς ενώ ο κ. Κατρούγκαλος, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τους θεωρεί persona non grata, εκείνοι θα μπορέσουν να συγκυβερνήσουν όταν και ιδεολογικά και προγραμματικά είναι τα δύο αντίθετα άκρα. Λυπούμαι πολύ για το αποτέλεσμα, ελπίζω τώρα οι πολίτες να κρίνουν και να αξιολογήσουν σωστά γιατί στην προσφυγή των πολιτών πάμε, πράγμα το οποίο δεν έκανε μερίδα των βουλευτών που ψήφισε παρών».

«Πανέτοιμος «για την εκλογική μάχη» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, προσθέτοντας σιβυλλικά: «Ραντεβού στα …γουρουνάδικα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και θα το πληρώσει» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Θα γυρίσει μπούμεραγκ στο κόμμα του κ. Τσίπρα αυτή η ανεύθυνη συμπεριφορά. Πιστεύω ότι οι πολίτες -στον ένα μήνα ως τις εκλογές- θα κατανοήσουν το διακύβευμα της κρισιμότερης εκλογικής αναμέτρησης από την μεταπολίτευση και θα αναδείξουν και πάλι την ΝΔ πρώτη πολιτική δύναμη έτσι ώστε να είναι ο κορμός της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης που θα προκύψει μετά τις εκλογές»

«Στη δεδομένη στιγμή καλά θα ήταν να είχαν αποφευχθεί οι εκλογές, αλλά δυστυχώς θα έχουμε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου. «Αυτή ήταν όμως η ψήφος των βουλευτών, όλοι κρινόμαστε για τη ψήφο μας. Πάμε σε εκλογές προσπαθώντας ο κάθε βουλευτής να κάνει το καλύτερο για την παράταξή του και τη χώρα».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε «Θα υπάρξουν εξελίξεις στην κεντροαριστερά το επόμενο διάστημα και κάτι καλό βγει στο τέλος».

ΣΥΡΙΖΑ: «Διαστάσεις συντριβής επερχόμενη ήττα της κυβέρνησης»

«Το αποτέλεσμα ήταν Βατερλό για την κυβέρνηση και προεξοφλεί μια μεγάλη ήττα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του κυβερνητικού μπλοκ, στις επερχόμενες εκλογές» εκτιμά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η επερχόμενη ήττα θα πάρει διαστάσεις συντριβής. Το σημερινό αποτέλεσμα θα είναι η εκκίνηση και η αφετηρία μιας λαϊκής χιονοστιβάδας υπέρ της προοδευτικής ανατροπής στη χώρα. Η χώρα δεν έχει καμία άλλη επιλογή για το μέλλον της από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές και μια κυβέρνηση, η οποία με σταθερότητα και συνέπεια θα εφαρμόσει ριζοσπαστικό -προοδευτικό πρόγραμμα».

Σε ερώτηση αν είναι εφικτός στόχος η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε:

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι απαραίτητη για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα προοδευτικό, διεξόδου από την κρίση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο ελληνικός λαός θα καταλάβει αυτή την ανάγκη για κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ και θα τη δώσει με την ψήφο του και τους αγώνες του. Το αίτημα για κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αίτημα αλαζονείας ούτε κομματικού εγωισμού, είναι ανάγκη για να υπηρετήσουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανόρθωσης, διεξόδου και αναγέννησης της χώρας».

Ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας προσέθεσε: «Έκλεισε σήμερα ένας κύκλος που άνοιξε για λόγους ξένους προς τις ανάγκες της χώρας».

«Η άγονη έκβαση της εκλογής προέδρου ήταν από την αρχή προδιαγεγραμμένη. Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι το πεδίο ομαλότητας για την επανεκκίνηση της χώρας αλλά και του λαού» επισήμανε.

Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί βάσιμα να ελπίζει σε αυτοδυναμία, ο κ. Δρίτσας τόνισε: «Αυτό θα το αποφασίσει η κοινωνία, αν και νομίζω ότι θα πιάσει το σφυγμό των αναγκών της περιόδου και θα αναδείξει μια κυβέρνηση ισχυρή για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θα έχουμε μια σύντομη, φοβάμαι πικρή προεκλογική περίοδο. Δεν θα είναι εύκολη η εκλογική μάχη. Και μετά θα έχουμε μια δύσκολη περίοδο με πολύ μεγάλη ελπίδα για μια πραγματική αλλαγή, έτσι ώστε να σταθεί στα πόδια του ο λαός και η χώρα».

«Λυτρωτική» χαρακτήρισε την απόφαση της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης. «Η καλή αρχή είναι το ήμισυ του παντός και θεωρώ ότι η τελική νίκη είναι κοντά. Η χώρα θα αλλάξει πορεία».

«Έχουμε μια απερχόμενη κυβέρνηση η οποία έπρεπε προ πολλού να έχει αποχωρήσει» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Η θητεία της απερχόμενης κυβέρνησης ήταν καταστροφική για τη χώρα και την κοινωνία. Είναι η ώρα της Δημοκρατίας, είναι η ώρα της Αριστεράς, ήρθε η ώρα να μιλήσει ο ελληνικός λαός και να δώσει μια ισχυρή εντολή σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει επιτέλους σθεναρά, αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ισοτιμία στην Ευρώπη, για μια άλλη Ευρώπη που είναι εφικτή, όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

ΑΝΕΛ: «Μπετόν αρμέ» οι βουλευτές του κόμματος

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το είχαμε πει: Θα τους λείπουν από 9-12 βουλευτές. Ήρθε η ώρα να ανακτήσει η Ελλάδα την εθνική της κυριαρχία. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ήμασταν ‘μπετόν αρμέ’. Κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε, αταλάντευτα από την πρώτη στιγμή: Ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει, γιατί είναι κυβέρνηση δυστυχίας και αβεβαιότητας της ελληνικής οικογένειας. Από αύριο ξημερώνει μια καινούργια μέρα και πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας να βρούμε τις λύσεις, μέσα στην ευρωζώνη, μέσα στην Ευρώπη».

Τι λένε οι ανεξάρτητοι βουλευτές

«Το τέλος το πολυθρύλητο της μεταπολίτευσης ήταν αυτό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μίμης Ανδρουλάκης. «Θα εξαρτηθεί από την τόλμη και την φρόνηση όλων αν θα είναι η απαρχή μιας νέας εποχής».

«Έχουμε την αγωνία να μην ηττηθεί άλλο η Ελλάδα» τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος. «Μέχρι τώρα ηττηθήκαμε σε όλα τα επίπεδα. Το θέμα είναι ότι τώρα πρέπει να ωριμάσουμε και να πούμε ότι πάνω απ` όλα είναι η Ελλάδα και μετά τα κομματικά, πολιτικά και ατομικά συμφέροντα».

Ερωτηθείς για το πολιτικό του μέλλον, ο κ. Καπερνάρος τόνισε: «Πάντοτε ήμουν μέρος, μέλος συνόλου. Έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε κάτι, θέλουμε στέρεες βάσεις, υπομονή και πίστη. Τα διαθέτουμε όλα αυτά και πιστεύω ότι θα πάμε καλά. Θα δούμε όμως γιατί οι συγκυρίες μας υποχρεώνουν να είμαστε πάντα σε εγρήγορση και επιφυλακή».

Ο κ. Καπερνάρος είπε, επίσης, πως εάν προλάβει, θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές με τον πολιτικό σχηματισμό «Ρίζες» που ιδρύθηκε πρόσφατα, αλλά εκτίμησε ότι υπό τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος. «Προς τούτο ετοιμαζόμαστε για τις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν», συμπλήρωσε.

Τέλος, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με άλλα κόμματα σε αυτές τις εκλογές, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κόμμα με το οποίο είχε εκλεγεί στην παρούσα Βουλή.

«Αναμενόμενες» χαρακτηρίζει τις εξελίξεις ο ανεξάρτητος βουλευτής, Πέτρος Τατσόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Είχα πει ότι το 168 είναι το ταβάνι και αποδείχτηκε. Υπήρχαν δύο κομματικοί στρατοί, ούτε προσωπική επιλογή ούτε τίποτα». Ο κ. Τατσόπουλος επιβεβαίωσε ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής με «Το Ποτάμι».

«Ο Θεός μαζί μας» ήταν η δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή Χρήστου Αηδόνη, που απέφυγε να αποκαλύψει τις κομματικές του επιλογές. «Είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη για αποφάσεις» τόνισε.

«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε την προσφυγή στις κάλπες ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας, αποφεύγοντας επίσης να ανοίξει τα χαρτιά του ενόψει των εκλογών.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Ραχήλ Μακρή τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είμαι πολύ συγκινημένη, ήρθε επιτέλους η ώρα της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού, που είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει δημοκρατικές λύσεις για τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Κοζάνης, όλους τους Έλληνες πολίτες που τα δυόμισι τελευταία χρόνια μου συμπαραστάθηκαν, στάθηκαν δίπλα μου, αρωγοί στις μάχες που έδωσα εντός και εκτός κοινοβουλίου. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε ψύχραιμοι για την ανατροπή, Να μην φοβούνται οι πολίτες, η επόμενη ημέρα είναι πολύ κοντά».

Σε ερώτηση αν η φράση αυτή είναι «αποχαιρετιστήρια» προς την πολιτική γενικότερα, η κυρία Μακρή είπε: «Όχι, είναι απλά ο αποχαιρετισμός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024