Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με ψήφους τριών κομμάτων εκλέγεται Πρόεδρος ο Πρ.Παυλόπουλος

Με ψήφους τριών κομμάτων εκλέγεται Πρόεδρος ο Πρ.Παυλόπουλος

Πλειοψηφία 180 ψήφων απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην
ονομαστική φανερή ψηφοφορία, το απόγευμα της Τετάρτης, στην Ολομέλεια της Βουλής. Δεδομένων των ανακοινώσεων των τριών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ) για στήριξη στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου, αναμένεται να συγκεντρώσει άνετα τη σχετική πλειοψηφία. Στον Κάρολο Παπούλια το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας.

Πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρώτη ψηφοφορία, το απόγευμα της Τετάρτης, από την παρούσα Βουλή.

Δεδομένων των ανακοινώσεων των τριών κομμάτων για στήριξη στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου, αναμένεται να συγκεντρώσει άνετα τη σχετική πλειοψηφία (149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 76 της ΝΔ και 13 των ΑΝΕΛ, σύνολο 238).

Στο απίθανο ενδεχόμενο που δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος εκείνος που συγκεντρώνει 151 ψήφους. ΄

Στην περίπτωση που ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και εκλέγεται Πρόεδρος εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι επίσης ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, τον οποίο προτείνουν Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να ψηφίσει «παρών» ανεξαρτήτως προσώπου.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εν όψει και της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα (19:30).

Σημειώνεται ότι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, στην ψηφοφορία που θα είναι ονομαστική φανερή οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του προτεινόμενου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που προτιμούν ή θα δηλώνουν «παρών».

Ψήφος «κατά» ή «όχι» δεν προβλέπεται στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε επίσης και αιτιολόγηση της ψήφου.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, αναμένεται η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής του Προεδρείου της Βουλής, να μεταβεί στον χώρο που θα υποδείξει ο εκλεγείς ώστε να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.

Διαβάστε στο Αφιέρωμα του in.gr ποιοι υπήρξαν Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας:

Διαβάστε επίσης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024