Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για να πάνε όλα καλά

Για να πάνε όλα καλά

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση φυσιολογική, που ωστόσο απαιτεί την κατάλληλη παρακολούθηση. Γι' αυτό η υγεία σας και η ομαλή ανάπτυξη του μωρού σας θα ελέγχονται σε όλη τη διάρκεια της κύησης.

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση φυσιολογική, που ωστόσο απαιτεί την κατάλληλη παρακολούθηση. Γι’ αυτό η υγεία σας και η ομαλή ανάπτυξη του μωρού σας θα ελέγχονται σε όλη τη διάρκεια της κύησης.
Τώρα που ξέρετε πια ότι το πολυπόθητο πλασματάκι μεγαλώνει μέσα σας, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα την υγεία σας. Δεν θα ξεχάσετε μόνο τις βλαβερές συνήθειες που αποτελούσαν έως τώρα μέρος των καθημερινών μικρών απολαύσεών σας, αλλά θα αναγκαστείτε να πυκνώσετε τις επισκέψεις στο γυναικολόγο σας. Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση απόλυτα φυσιολογική. Η φύση, όμως, κάνει και λάθη και ο ρόλος του γιατρού είναι ακριβώς να την παρακολουθεί και να την ελέγχει. Η επιστήμη του δίνει, άλλωστε, τα μέσα για να είναι το μέσο της επαγρύπνησης των αποτελεσμάτων. Είναι σε θέση να ξέρει τι μπορεί να πάθει το έμβρυο, αν αρρωστήσετε εσείς, τι είναι δυνατόν να επηρεάσει την ανάπτυξή του ή αν, τελικά, αυτή εξελίσσεται ομαλά. Στο διάστημα, λοιπόν, της εγκυμοσύνης θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε ορισμένες εξετάσεις, θα κάνετε υπερηχογραφήματα και θα ακολουθήσετε, αν χρειαστεί, και κάποια συγκεκριμένη αγωγή, ώστε να φέρετε στον κόσμο ένα υγιές παιδί, υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η επιστήμη, σε κάθε βήμα της εγκυμοσύνης, θα είναι στο πλευρό σας για να προλάβει ενδεχόμενες επιπλοκές και να μειώσει τους πιθανούς κινδύνους. Η στενή επικοινωνία με το γιατρό σας θα είναι η καλύτερη εγγύηση ότι θα φτάσετε στον τοκετό χωρίς ανεπιθύμητα απρόοπτα. Όχι μόνο θα τον συμβουλεύεστε συνεχώς, αλλά δεν θα παίρνετε καμία πρωτοβουλία χωρίς την έγκρισή του. Θα του αναφέρετε κάθε σύμπτωμα, που ενδέχεται να σας παρουσιαστεί, γιατί μπορεί να αποτελεί μήνυμα κάποιας επιπλοκής. Βέβαια, ενοχλήσεις λιγότερες ή περισσότερες θα έχετε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά. Είναι απόλυτα φυσιολογικές και δεν είναι παρά οι συνέπειες στις αλλαγές που συντελούνται στο σώμα σας. Επειδή, όμως, δεν μπορείτε να ξεχωρίζετε μόνη σας ποιες είναι «αθώες» και ποιες όχι, καλύτερα να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Αν δεν έχετε κόψει τις κακές συνήθειες

Η βεβαιότητα ότι θα γίνετε μητέρα σας πλημμυρίζει με μια απέραντη ευτυχία, αλλά και με ένα τεράστιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στη ζωή, που δημιουργείτε, μέρα με τη μέρα, μέσα στο ίδιο σας το σώμα. Το όμορφο αυτό πλασματάκι έχει ήδη ανάγκη από την αγάπη και τις φροντίδες σας. Ευκαιρίες να του αποδείξετε ότι καμία θυσία για χάρη του δεν είναι αρκετή, θα έχετε έως το τέλος της ζωής σας. Προς το παρόν, όμως, η καλύτερη είναι να απαρνηθείτε ορισμένες απλές αλλά βλαβερές απολαύσεις και συνήθειές σας. Εκτός αν τις ξεγράψατε από το καθημερινό σας ρεπερτόριο πριν από τη σύλληψη, όταν ακόμα προσπαθούσατε να προετοιμάσετε κατάλληλα το «έδαφος», για να εγκατασταθεί εκεί το πολυπόθητο μωράκι σας. Ωστόσο, τώρα που το μικρό σας έχει πια «φωλιάσει» μέσα στο σώμα σας, οι «κακές» αυτές συνήθειες είναι -όπως επιβεβαιώνουν συνεχώς οι έρευνες- ακόμα πιο επικίνδυνες για την υγεία του, γιατί τις μοιράζεται, χωρίς να σας το έχει ζητήσει, με εσάς μέσα από τον πλακούντα. Το τέλειο αυτό όργανο τροφοδοσίας με τους πολλούς ρόλους και δραστηριότητες δεν του προσφέρει μόνο όλα τα ζωογόνα συστατικά για την ανάπτυξή του, αλλά και ουσίες, που μπορεί να του προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα από την ενδομήτρια κιόλας ζωή του. Βέβαια, είναι ίσως δύσκολο να αλλάξετε από τη μια μέρα στην άλλη τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές σας και να αντισταθείτε στον πειρασμό να ανάψετε ένα τσιγάρο ή να χαλαρώσετε το βράδυ με ένα ποτό. Αλλωστε, αν «συμμορφωθείτε» με βαριά καρδιά και νιώσετε την παραχώρηση ως καταναγκασμό, θα σκιάσετε με άγχος τους υπέροχους μήνες της εγκυμοσύνης σας, χάνοντας έτσι αυτό το μοναδικό αίσθημα αγαλλίασης και έκστασης, που χαρίζουν. Ωστόσο, η προσπάθεια να προσαρμοστείτε στις καινούριες συνθήκες, περιορίζοντας σε κάποιο βαθμό τις «ένοχες» μικροαπολαύσεις σας, αξίζει τον κόπο. Αν δεν κόψετε τελείως το κρασί, τουλάχιστον ρίξτε και λίγο νερό στο ποτήρι σας!

health.in.gr

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024