Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο 1ος μήνας της εγκυμοσύνης

Ο 1ος μήνας της εγκυμοσύνης

Στη διάρκεια του 1ου μήνα συνήθως δεν ξέρετε ακόμη ότι είστε έγκυος. Έντεκα με  εικοσι μία ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της έμμηνου ρύσης, αν έχετε έρθει σε ελεύθερη σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σας, εκατομμύρια σπερματοζωάρια απελευθερώνονται στον κόλπο σας. Ξεκινούν το ταξίδι τους από τον τράχηλο της μήτρας σας μέχρι τη σάλπιγγα.

Στη διάρκεια του 1ου μήνα συνήθως δεν ξέρετε ακόμη ότι είστε έγκυος. Έντεκα με εικοσι μία ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της έμμηνου ρύσης, αν έχετε έρθει σε ελεύθερη σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σας, εκατομμύρια σπερματοζωάρια απελευθερώνονται στον κόλπο σας. Ξεκινούν το ταξίδι τους από τον τράχηλο της μήτρας σας μέχρι τη σάλπιγγα.

Ένα από αυτά, τρυπά το ωάριό σας για να σχηματίσει, τον ζυγώτη. Το κύτταρο αυτό έχει μέσα του 46 χρωματοσώματα, 23 δικά σας και 23 του συντρόφου σας. Το γονιμοποιημένο αυτό ωάριο ταξιδεύει από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα. Στη διαδρομή του διαιρείται και μεταμορφώνεται σε μία συστάδα κυττάρων και έχει τη μορφή ενός βατόμουρου και στη συνέχεια σε μία βλαστοκύστη που εγκαθίσταται στη μήτρα για να δημιουργηθεί το έμβρυο.

Την 4η πια εβδομάδα, το έμβρυο έχει εγκατασταθεί. Το τεστ εγκυμοσύνης είναι θετικό! Το έμβρυο είναι 2-3 εβδομάδων. Τη γέννηση του παιδιού σας να την περιμένετε λοιπόν 40 περίπου εβδομάδες από την αρχή της τελευταίας σας περιόδου.

Στη διάρκεια αυτή σχηματίζεται ο πλακούντας μέσα από τον οποίο θα τραφεί το παιδί σας. Καταλαβαίνετε, έτσι, πόσο σημαντικό είναι να διατρέφεστε σωστά, κατά την περίοδο αυτή, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ώστε ο οργανισμός σας να είναι έτοιμος να τα χρησιμοποιήσει και για σας και για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Το πόσο θα τρώτε κάθε μέρα εξαρτάται από το ύψος σας, το βάρος που είχατε πριν μείνετε έγκυος και το πόσο γυμνάζεστε. Αν ο δείκτης μάζας του σώματός σας (ΔΜΣ) είναι φυσιολογικός (20-25), ενώ δεν κάνετε γυμναστική περισσότερο από 30 λεπτά την εβδομάδα, υπολογίστε ότι πρέπει να παίρνετε από την τροφή σας περίπου 1.800 θερμίδες καθημερινά.

Η διατροφή σας πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις ομάδες των τροφών: λαχανικά και φρούτα, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά, ψάρια, αυγά, κρέας και φασόλια, καλά λίπη.

Βασική ομάδα της διατροφής σας είναι οι πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες χτίζουν μυϊκό ιστό, δημιουργούν ένζυμα και ορμόνες, αντισώματα για εσάς και το μωρό σας. Καθημερινά χρειάζεστε 60 γραμμάρια πρωτεΐνης. Για να πάρει ο οργανισμός σας αυτή την ποσότητα, φάτε 60-90 γραμμάρια μαγειρεμένου άπαχου κρέατος, πουλερικού, ψαριού. Αποφύγετε ωστόσο να τρώτε ωμά ή μισοψημένα κρέατα. Εναλλακτικά, τρώγοντας ενάμισι φλυτζάνι μαγειρεμένα φασόλια ή μπιζέλια, ένα αυγό ή ένα τρίτο του φλυτζανιού καρύδια παίρνετε περίπου 30 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μην ξεχνάτε πως οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες έχουν επίσης βιταμίνες Β και σίδηρο.

Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να ξεχνάτε να παίρνετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, με τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ωμέγα-3-λιπαρά οξέα, που με μία κάψουλα ημερησίως συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας, της εγκύου και του εμβρύου, βοηθά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συμπληρώνει τις ημερήσιες ανάγκες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καλύπτει 100% τις ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο και τις αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ. Τα σκευάσματα αυτά διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία.

health.in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024