Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο 2ος μήνας της εγκυμοσύνης

Ο 2ος μήνας της εγκυμοσύνης

Από την 5η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, την 3η από την γονιμοποίηση, το έμβρυό σας αρχίζει τη ζωή του! Αρχίζουν λοιπόν να δημιουργούνται οι αρχικές μορφές των βασικών οργάνων και συστημάτων, όπως ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός, η καρδιά και το γαστρεντερικό σύστημα.

Από την 5η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, την 3η από την γονιμοποίηση, το έμβρυό σας αρχίζει τη ζωή του! Αρχίζουν λοιπόν να δημιουργούνται οι αρχικές μορφές των βασικών οργάνων και συστημάτων, όπως ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός, η καρδιά και το γαστρεντερικό σύστημα.

Σε αυτή τη φάση μπορούμε όμως να διακρίνουμε τρία στρώματα στο έμβρυο: Το εξώδερμα, το μεσόδερμα και το ενδόδερμα. Από το εξώδερμα σχηματίζεται το δέρμα, το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα, τα μάτια και το ακουστικό σύστημα. Από το μεσόδερμα, δημιουργείται η καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, τα οστά και οι μύες, τα νεφρά και το μεγαλύτερο μέρος του γεννητικού συστήματος. Τέλος, στο εσωτερικό, υπάρχει το ενδόδερμα, ένας απλός σωλήνας, από τον οποίο σχηματίζονται οι πνεύμονες, τα έντερα, η ουροδόχος κύστη του μωρού σας.

Στους επόμενους μήνες, η πρόοδος θα είναι πιο διακριτή. Τώρα άλλωστε πώς θα μπορούσε να είναι διακριτή όταν το μήκος του εμβρύου σας είναι όσο η μύτη ενός μολυβιού, 1,5- 3 χιλιοστά;

Καθώς μπαίνετε στην 6η εβδομάδα ο νωτιαίος σωλήνας του νευρικού συστήματος, κατά μήκος της πλάτης του μωρού σας, κλείνει. Η καρδιά του δουλεύει σαν αντλία αίματος. Αρχίζει και σχηματίζεται το πρόσωπό του, κανάλια που θα εξελιχθούν σε αυτιά, τόξα που θα γίνουν σαγόνια. Το σώμα του καμπυλώνεται σαν το μισοφέγγαρο. Κάπου διακρίνονται κάποιοι σχηματισμοί, που θυμίζουν μικρά μπουμπούκια: θα διαμορφωθούν στη συνέχεια σε χέρια και πόδια. Το έμβρυο έχει πάρει και κάποιο ύψος: είναι πια 4-6 χιλιοστά.

Στην 7η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αρχίζει η γρήγορη ανάπτυξη του εγκεφάλου και του προσώπου του μωρού σας. Μπορούμε να δούμε τα ρουθούνια του. Διακρίνουμε τους φακούς των ματιών του. Τα μικρά κουμπιά, που διακρίνονταν μέχρι τώρα, σαν σημεία, από τα οποία θα αναπτυχθούν τα χέρια και τα πόδια, μεγαλώνουν και παίρνουν τα σχήμα των κουπιών. Το μέγεθος του μωρού σας μπορούμε να πούμε ότι είναι σαν αυτό της γόμας στην άκρη ενός μολυβιού: 7-9 χιλιοστά.

Την 8η πλέον εβδομάδα, τελειώνοντας δηλαδή ο 2ος μήνας, τα χέρια και τα πόδια του μωρού σας έχουν μακρύνει και αρχίζουν να διαγράφονται τα δάκτυλα. Τα μέρη των αυτιών του αρχίζουν και σχηματίζονται. Τα μάτια του και οι θηλές του είναι ορατές. Η μύτη του και το πάνω χείλος του έχουν σχηματισθεί. Το σώμα του μωρού σας αρχίζει να παίρνει τη μορφή ευθείας. Το μωρό αρχίζει να κινείται, αλλά εσείς δεν το αντιλαμβάνεστε ακόμη. Κατά το τέλος αυτής της εβδομάδας, το μήκος του μωρού σας είναι 11-14 χιλιοστά.

Απαραίτητη λοιπόν και σε αυτήν την περίοδο είναι η σωστή διατροφή. Τα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, είναι τα δομικά υλικά για τη δημιουργία και ανάπτυξη των οργάνων και συστημάτων του παιδιού σας.

Εάν η μητέρα έχει έλλειψη σε κάποιες βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία τότε το μωρό της επίσης μπορεί να έχει έλλειψη.

Η λήψη πολυβιταμινούχων βοηθημάτων και συμπληρωμάτων διατροφής βοηθά στην αυξημένη ανάγκη του οργανισμού για τέτοια στοιχεία, όπως οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα ω-3 λιπαρά οξέα. Έρευνες έδειξαν ότι η χορήγηση ω-3 λιπαρών οξέων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιδρά θετικά στις νοητικές λειτουργίες του παιδιού ενώ μειώνει και τη συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το φυλλικό οξύ, ένα δομικό στοιχείο του DNA μας, απαραίτητο για την ανάπτυξη κάθε κυττάρου. Με 400-600 mg την ημέρα, στηρίζεται ο πλακούντας, προλαμβάνονται γενετικές ανωμαλίες, όπως το λαγώχειλο, η δισχιδής ράχη και συγγενής καρδιοπάθεια. Προλαμβάνεται βλάβη στον εγκέφαλο ή την σπονδυλική στήλη, όλα αυτά που αποκαλούνται ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα. Παράλληλα, ο συνδυασμός φυλλικού οξέος και σιδήρου φαίνεται πως μειώνει τις πιθανότητες το μωρό σας να πάθει αργότερα, στην παιδική του ηλικία, οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Ποιες τροφές είναι λοιπόν είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ; Οι φακές, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα βρασμένα σπαράγγια, τα φυλλώδη λαχανικά, τα πορτοκάλια και ο χυμός τους, οι φράουλες, το κουνουπίδι, τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα ζυμαρικά και τα καρύδια.

Επιπρόσθετα, διατίθενται από τα φαρμακεία συμπληρώματα διατροφής, τα οποία με μία μόνο κάψουλα ημερησίως συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της μέλλουσας μητέρας, της εγκύου και του εμβρύου, βοηθά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συμπληρώνει τις ημερήσιες ανάγκες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καλύπτει 100% τις ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο και τις αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ.

health.in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024